Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Italové karanténu zahájili nájezdem na supermarkety. Ve frontách čekali celou noc

Autor: ČTK, Mii - 
10. března 2020
07:40

Do celostátní karantény se v úterý probudili Italové. Někteří však spát nešli a vyrazili na nákupy. Podle agentury ANSA se tvořily dlouhé fronty před supermarkety v Římě, Neapoli a Turíně. Lidé budou moci chodit na nákupy i v příštích dnech, to je ale vedle navštěvování práce to jediné, co budou moci. Dekret podepsaný italským premiérem Giuseppem Contem zakazuje veškerá veřejná shromáždění, i svatby a pohřby. 

„Budoucnost Itálie je v našich rukách. Přiložme všichni ruku k dílu, učiňme jisté oběti pro společné dobro. V sázce je zdraví našich blízkých, našich rodičů, našich dětí, našich prarodičů,“ uvedl předseda vlády v twitterovém příspěvku zveřejněném krátce před půlnocí. Ke vzkazu připojil fotografii, na níž podle všeho podepisuje příslušný dekret, a heslo #iorestoacasa („já zůstávám doma“).

Někteří lidé ovšem naopak vyrazili nakupovat zásoby. „V Římě, v Neapoli i v Turíně se u nonstop supermarketů utvořily dlouhé fronty: lidé stojí venku s vozíky a čekají, než na ně přijde řada. Prodavači kontrolují provoz, povolují vstup jen po malých skupinách, nařizují bezpečnostní rozestupy u pokladen a používání rukavic v oddělení s ovocem a zeleninou,“ popsala scény z pondělního večera ANSA.

Italské obchody nicméně mohou zůstat otevřené i při nových pravidlech proti šíření koronaviru. Podmínkou je podle agentury Reuters to, aby personál zajistil metrové rozestupy mezi zákazníky.

Pracovní cesty jen po vyplnění formuláře

„Nový dekret předpokládá možnost vyjít z domu a nakoupit si,“ doplňuje ANSA. Složitější to bude s delšími cestami, které budou povolovány pouze kvůli práci a při závažných zdravotních či osobních důvodech. Ty mají lidé prokazovat prohlášením v podobě vyplněného formuláře ministerstva vnitra. Pokud se ukáže, že v něm podali lživé vysvětlení, hrozí jim peněžitý trest i vězení.

Provoz hromadné dopravy nebude zastaven, premiér Conte nicméně apeloval na obyvatele, aby zkrátka z domovů vycházeli co nejméně. Toto poselství, jakož i další pravidla mimořádného stavu, nyní šíří také ampliony policejních aut přímo v ulicích italských měst.

Lékaři si nemohou vzít dovolenou

Plošná karanténa je naplánována až do 3. dubna. Do té doby zůstanou v Itálii zavřené všechny školy, volnočasová centra, lyžařské areály, muzea či kina. Zakázána jsou také jakákoli venkovní shromáždění, podle deníku Corriere della Sera dále pohřby a svatby konané v kostelích a také mše.

Vláda nejdříve speciální režim zavedla v regionu Lombardie a v dalších vybraných oblastech na severu Itálie, kde se novým koronavirem od února nakazily tisíce lidí. O dva dny později ale drastická opatření rozšiřuje na celé území. Zatímco mrtvých poměrně rychle přibývá, objevují se varování ohledně náporu na zdravotnický systém.

V rámci nových pravidel zdravotnický personál ztrácí nárok na dovolenou. Lidé, kteří ucítí příznaky nemoci COVID-19, případně budou mít pozitivní test, mají přikázáno s výjimkou vážných případů zůstávat v izolaci doma.

frantacizek ( 10. března 2020 12:09 )

a kde budete nakupovat? všude se nás potká někde desítky, navíc jak k tomu chcete všechny donutit? Je to celé nesmysl. Kdyby to byl mor nebo cokoliv horšího, ale řešíme tady běžnou virovou infekci sice s vysokou mortalitou, ale pořád jen u rizikových skupin. Lidé měli poslouchat přímý přenos z Nemocnice z Ustí nad Labem, kde primář schválně podle mě řekl, že díky chřípkovému období tam má i tyhle pacienty a mají podstatně horší průběh onemocnění než ti 2 s koronavirem. A to je odpověď pro všechny na tu hysterii, kterou bohužel přiživují i naši politici nesmyslnými opatřeními. Vše vyřeší už duben, květen a růst teplot za nás za všechny... úplné zbytečnosti se dělají, které stejně ve finále pomohou jen velmi málo nebo vůbec právě díky tomu, že by se muselo jedině zavést to, co píšete, což je ale nesmysl, díky i např. službám, které musí fungovat, aby nebyla společnost paralyzována úplně

frantacizek ( 10. března 2020 11:38 )

... pač v té frotně si to podle italské vlády nemohou přenést. U nás by Aďa řekl, že pokud jich není cimrmanovských 100, je to ok. Asi mají dohodu s tím virem. Přitom jim nepomůže ve finále ani jedno z těch opatření, ale to, že se blíží teplé roční období, kteér virům nesvědčí

villon ( 10. března 2020 10:06 )

Proč ty magoři stojí frontu v noci, když je zavříno? A navíc když nakupovat můžou chodit? I do práce? Se asi pomátly, ne? A tady u nás už z toho taky jebe skoro všem. Těm fikanějšim bych eště doporučil natahat si domů benzín v kanystrech a nalejt si ho v paneláku do vany, to už tady prej taky bylo. Co kdyby, že jo? Možná se vypnou i ropný vrty, až saudskej šejk chytí teplotu.

vaber ( 10. března 2020 09:12 )

globální ekonomika, slon na hliněných nohách se hroutí,soběstačnost potravin jsme zlikvidovali, Kalousek a spol zavřel vepřín v Letech, brzy si začne každý stát svoje zásoby chránit a nikomu nic neprodá ,hlavně že máme ekonomické odborníky kteří za těžké peníze radí co je výhodné dovézt a potraviny nevyrábět ,prý jsme průmyslová země

anna1234 ( 10. března 2020 09:03 )

.. možná to nebude tím, že by roušky nechtěli, ale že u nich nejsou k dostání, zrovna jako u nás.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa