Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Černý víkend pro „stavitele“ výstav: Kvůli koronaviru tratí v Česku stamiliony

Autor: ula - 
5. března 2020
05:00

Minulý víkend dostal mezi českými výstavářskými firmami přízvisko černý. Bylo totiž zrušeno deset významných mezinárodních veletrhů a akcí, a některé dokonce čtyři dny před zahájením. „Stavitelé“ výstav, kteří jsou závislí zejména na zahraničních akcích, se ocitli ve stamilionových ztrátách. Nemají peníze pro zaměstnance a některým firmám tak hrozí krach. Prezident Asociace výstavářů Jiří Carda řekl Blesk Zprávám, že chce požádat vládu o pomoc.

Výstavářství v Česku má podle Jiřího Cardy více jak stoletou tradici, Asociace oslavila loni 25. výročí.

„Nicméně ani my, ani naši předchůdci nikdy nezažili situaci, kterou zažíváme s koronavirem. Jeden den jedete na sto procent a náhle spadnete na nulu,“ řekl Blesk Zprávám Carda. Obor se podle něj dostal na hranu své existence.

„Čeští výstaváři dodávají služby, které potřebují vystavovatelé, tedy navrhují a staví expozice, někteří nabízí i další služby spojené s expozicí, jako je zajištění ubytování, dopravy nebo různých doprovodných akcí,“ vysvětluje hlavní úlohu výstavářů Carda s tím, že 70-80 procent zakázek je pro zahraniční klienty v zahraničí.

Minulý víkend bylo kvůli hrozbě koronaviru zrušeno deset mezinárodních akcí a některé čtyři dny před zahájením. Během pár dnů bylo podle Cardy zrušeno 111 akcí po celé Evropě.

„Jedná se například o ITB Berlín, největší celosvětový veletrh cestovního ruchu. Byli jsme už na místě, stavěli expozice, ale minulý pátek v noci byla akce zrušena,“ vysvětlil Carda.

Výstaváři na pokraji existence

Rušení postihlo také nejprestižnější veletrh mobilních technologií MWC v Barceloně či investiční veletrh ve francouzském Cannes – MIPIM. „Ruší se akce napříč Evropou, například v Düsseldorfu nebo ve Frankfurtu či Berlíně. Jde o desítky akcí, které živí české výstavářské firmy. Ty nyní vyčerpávají svoje finanční rezervy na platy lidí a ocitají se na pokraji existence,“ doplnil Carda.

Podle prezidenta Asociace výstavářů i v době finanční krize v roce 2009 se sice vystavovalo méně, ale pořád se akce konaly. „Nyní je to jak náraz do zdi, nemůžeme dělat nic. Některé firmy by tak mohly zanikat, nebo budeme muset propouštět zaměstnance,“ zmínil obavy Carda. Čeští výstaváři zaměstnávají stovky lidí a další stovky dodavatelů – osvětlení, grafiky, audio techniky, a dalších materiálů. I ti jsou na zdárné činnosti výstavářských firem závislí. 

Stamilionové ztráty

A ztráty? Podle Asociace jsou do stamilionů. V Německu byly ztráty, spojené se zrušením akcí, vyčísleny na 406 milionů eur (10 miliard korun).

I když je podle Cardy zdraví na prvním místě, nevidí rozdíl mezi veletrhem či nákupním centrem, které se výstavním akcím mnohdy podobají a zůstávají otevřené.

Asociace výstavářů svolala na pátek krizový štáb a chce vládu požádat o pomoc. „Vítáme rozhodnutí Bezpečností rady státu, že nebudou plošně zavírat veletržní a společenské akce a věřím, že se nám společně podaří  najít řešení, jak tuto situaci zvládnout,“ uzavřel Carda.

Video  Koronavirus: Babiš řekl, jaká bude strategie v boji s nemocí a spekulanty  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Veletrhy v Česku i v zahraničí:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa