Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Komentář: Babiš s obytňákem prohání voliče. Fialův „konvoj“ plave v zatáčkách a naráží na překážky

Autor: Petr Holec - 
28. května 2022
05:30

Premiér a šéf ODS Petr Fiala před časem vyrazil do Kyjeva, zatímco expremiér a šéf ANO Andrej Babiš nyní brázdí Česko v obytňáku s kampaní „Za Babiše bylo líp“. Oba si užívají slušnou popularitu a stejně tak i jejich strany, jak ukázaly poslední průzkumy. Problém pro vládu je, že padá její popularita a s ní i volební preference vládních stran. A na podzim jsou volby.

Začněme posledními čísly. ANO si stále drží vysoké preference kopírující jeho výsledek v loňských sněmovních volbách a ODS se k němu přibližuje. A jak ukázal poslední průzkum osobní politické „hitparády“ agentury STEM/MARK pro televizi CNN Prima NEWS, jsou nyní nejpopulárnějšími politiky premiér Fiala a expremiér Babiš. Jenže na hranici volitelnosti a dokonce i pod ní propadli podle nedávných čísel Kantaru pro Českou televizi vládní Piráti, lidovci a TOP 09.

Právě ti zatím nejvíc platí za koaličního „antibabiše“. Díky ODS sice drží vysoké preference trojkoalice SPOLU, vládu ale lidi hodnotí spíš naopak: podle zmíněného průzkumu pro CNN Prima News si jich 73 procent myslí, že vláda málo bojuje s inflací a pomáhá lidem. A podobně mluví i poslední průzkum CVVM: v něm vláda utrhla důvěru pouze 35 procent respondentů, což je o tři procenta míň, než získal prezident Miloš Zeman.

A mimochodem úplně stejně, jako měla předchozí Babišova vláda na podzim 2020. Tedy po první vlně covidu. Ta zavřela téměř celou zemi včetně velkého průmyslu do karantény a současně s tím začala dolů posílat preference tehdy vládního hnutí ANO. Fialova vláda se na stejné číslo dostala po necelém půlroce ve funkci. Zřejmě i proto, že se jí zatím moc nedaří pomáhat stále většímu počtu lidí, které ohrožuje chudoba.

Vláda nejdřív odmítala jakoukoli plošnou pomoc jako rozhazování peněz, nakonec ji ale stejně jako drtivá většina zemí v EU dělá. Čímž vlastně dává za pravdu opozici, která ji prosazuje už dlouho. Navíc ji ale vláda dělá tak, jako když se jí bojí. Takže jí za to nakonec kritizuje opozice i vlastní tvrdé jádro voličů, kteří vyznávají dogma šetření. Vláda například plošně snížila spotřební daň na naftu a benzín, ubrala ale jen korunu padesát. A toho si při cenách blížících se padesáti korunám za litr fakt moc nevšimnete.

A teď znovu neschválila a odložila pětitisícový příspěvek pro všechny děti rodičů, kteří za rok společně nevydělají víc než milion korun hrubého. To ovšem poté co se při oznámení tohoto opatření spletla a mezi lidmi nechala tři dny viset informaci, že si na „bůra“ sáhnou všechny domácnosti s dětmi do společného příjmu čistého milionu. A k tomu všemu se z povolební sebelítosti zkouší probrat Piráti, kteří nově chtějí být opozicí ve vládě.

To je jejich další originální myšlenka a pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib teď proto rozdává premiérovi i ministrům ze spřízněných vládních stran ultimáta kvůli ukrajinským uprchlíkům, kteří se zasekli v Praze. Ano, Babiš vyrazil na zmíněné turné v době, kdy měl sedět ve sněmovně, kde se kvůli tomu omluvil. Vládní politici mu proto připomněli, že maká jinde, než makat má. Jenže tím mu voliče nejspíš neseberou.

A stejně tak je nejspíš neseberou ani ODS, která po volbách permanentně roste na úkor koaličních parťáků. Vládu sice stále tmelí „antibabiš“, nic ale netrvá věčně. A zvlášť, když v říjnu máme místní a senátní volby, do nichž jdou mnohde vládní strany samostatně – tedy proti sobě. Kdyby se v nich náhodou potvrdily současné volební preference a ODS koaliční parťáky zválcuje nejen v průzkumech, bude ve vládě hodně horko i na podzim.

Video  Zeman se vzdálil Babišovi a „klimbal“ za Fialou: K optimálnímu stavu má daleko, říká politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pindal ( 12. června 2022 21:40 )

Sarina má pravdu

pindal ( 12. června 2022 21:34 )

Ano máte pravdu,jsou to váleční štváči,ale mám takový dojem,že o tom ani nevědí.

pindal ( 12. června 2022 21:20 )

Babiš je muž činu všemi směry.Fiala je pravicový teoretik.Je těžké se rozhodnout.

Alibabanakole ( 9. června 2022 12:09 )

Ještě štváči z Volstrýtu, blbe, na tom si komouši hlavně dávali záležet.

Alibabanakole ( 9. června 2022 12:06 )

To nevidíte, jak se vám Babiš směje do ksichtu? Všichni doma otáčí každou korunu a pán sdělí, že si koupil auto za miliony a ty poblouzněný fanynky z toho mají orgáč. To by byl prezident!! Česky neumí a když už něco řekne, tak jeho proslov je jako od hospodského pobudy s propitým mozkem. To je úroveň.

Zobrazit celou diskusi