Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Babiš si s Trumpem nejspíš rozuměl. „Donald“ hned nemusel na twitter

Autor: Petr Holec - 
8. března 2019
14:02

Premiér Andrej Babiš se v Bílém domě sešel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a podle všeho si dobře rozuměli. Trump sice Babiše nenazval „velkým vůdcem“ jako nedávno v Hanoji Kim Čong-una, jejich setkání v Oválné pracovně se ale naopak protáhlo a dokonce se obešlo i bez „Donaldovy“ tradiční velkohubosti. A to je vždy dobré znamení.

Babiš je od roku 2011 prvním českým premiérem, který Bílý dům navštívil a ze strany USA navíc s maximální symbolikou i obsazením. Jednání se totiž s Trumpem účastnili i viceprezident Mike Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, ministr energetiky Rick Perry nebo poradce pro národní bezpečnost John Bolton, tedy nejvyšší politická liga. Pro Česko bylo načase: poté, co naše zahraniční kormidlo otočil k Rusku prezident Miloš Zeman, se teď Babiš snažil členskou zemi EU i NATO vrátit na západ, kam se pro změnu otočila před třiceti lety.

„Máme příležitost znovu nastoupit do vlaku, který nám ujel. Američané dospěli k závěru, že náš kus Evropy nechávali dlouho opuštěný,“ popsal současnou situaci bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář. Za Trumpem sice původně chtěl jet Zeman, jenž se zamiloval do jeho tweetů a už se oháněl i termínem návštěvy, Američani si ho ale nakonec vyhodnotili jako příliš velké „riziko“. Možná se báli jeho bonmotů o „čučkařích“ a Huawei.

Velká symbolická pocta tak nakonec stihla Babiše. A ten spolu s Trumpem veřejně podpořil nejen ruské sankce, ale i celistvost Ukrajiny, které Zeman tak rád zpochybňuje, když často vystupuje spíš jako ruský velvyslanec než český prezident. „Probrali jsme veškerá témata,“ chválil si schůzku Babiš. S Trumpem jednal o vojenské i kybernetické bezpečnosti, podpoře vědy i výzkumu a hlavně obchodu, nakonec oba jsou byznysmani.

Společný boj za kyberbezpečnost

Právě obchod je pro Česko, malou exportní zemi, klíčový. Ve vzduchu pořád visí Trumpova cla na německá auta, a nejen Česko je v podstatě rozšířenou německou průmyslovou zónou. I proto Babiš apeloval na Trumpa, aby si radši našel jiné téma, jestli si mají rozumět. Za to mu například slíbil, že i Česko splní své závazky NATO a zvýší výdaje na obranu, na což Trump už dlouho tlačí.

A ve společném prohlášení se obě země zavazují „k zajištění bezpečných a spolehlivých telekomunikačních sítí a dodavatelských řetězců s cílem snížit riziko zákeřné počítačové aktivity. Jsme odhodláni prohloubit spolupráci v této oblasti a společně pracovat bilaterálně i multilaterálně na rozvoji zásad telekomunikační bezpečnosti“. Na Pražském hradě určitě nemají radost.

Jednání Babiše s Trumpem se nakonec protáhlo a český premiér ho označil za „restart“ poté, co v Bílém domě osm let nebyl náš prezident ani předseda vlády. Trump je samozřejmě nevyzpytatelný narcis, hodně ovšem dá na osobní sympatie. I proto nemá úplně v lásce některé politiky EU, ostatně i Babišovi řekl, že nemá z jednání s EU dobrý pocit.

Český premiér tak nebyl v Bílém domě jen za Česko, ale v rámci celé střední Evropy, tedy i Polska nebo Rakouska. Právě Trump si totiž všiml, jak brutálně o tenhle region poslední dobou znovu bojuje Rusko a taky jak mu v tom někteří zdejší hlavy států rádi aktivně pomáhají. Trump sice nepotvrdil Babišovu nabídku na oficiální návštěvu Česka, taky ale zatím hned po jejich společném jednání nevypustil žádný „zlý“ tweet, v němž by popřel svou předchozí chválu. A to je jistě úspěch.

petr12 ( 16. března 2019 10:53 )

banda netáhel,nemehel,dementu závistivcu smažek,aktivistu,udavaču pirátu opozice.

fido2 ( 8. března 2019 17:39 )

Vedle Trumpa vypadal jako hladová surikata. A Monika by raději neměla ani otevírat pusu.

kukuku ( 8. března 2019 16:07 )

Kdybys byl trochu finančně gramotný, rozuměl bys tomu, že Trump bere jako samozřejmost, že jim budeme líbat anál za kapalný plyn za jakoukoliv cenu ... a teď vytoč obě své mozkové buňky na maximum : z Ruska je plyn levnější a nikdo žádnými cly nehrozí, nediktuje 2% rozpočtu na zbrojení z velké části s diktátem, že to mají být zbraně vyrobené v USA.

vihor ( 8. března 2019 15:41 )

Ono je to všechno moc pěkné, ovšem je tam jeden zásadní problém. Babiš je komoušský papaláš, který něco jiného říká a něco jiného dělá a velmi rychle mění názory. Babišova "prozápadní" orientace vychází jen z toho, že odtamtud tečou dotace. Kdyby tekly dotace z Ruska, byl by provýchodní.

kukuku ( 8. března 2019 15:36 )

Babiš mohl Trumpovi odporovat asi tak jako Saša Dubček Brežněvovi.

Zobrazit celou diskusi