Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český Trump si užíval Bílý dům a mluvil moc dlouho, píše americký tisk. Babiše drtí za skandály

Autor: ČTK, nkov - 
8. března 2019
09:21

„Český“ Trump, jak premiéra Andreje Babiše označil magazín Forbes, si ve čtvrtek v Bílém domě podle zahraničních médií užíval náklonnosti opravdového Donalda Trumpa vůči politikům ze střední a východní Evropy. Do sídla amerického prezidenta mu podle listu The Washington Post pomohla skutečnost, že oba muži jsou v mnoha ohledech dost podobní. Zahraniční tisk, který o Babišově návštěvě u Trumpa informuje, neponechává stranou Babišovy kauzy.

Miliardář Trump podle The Washington Post během schůzky s miliardářem Babišem v Oválné pracovně „působil netrpělivě, ale zůstal slušný, když jeho host mluvil o něco déle, než by americkému prezidentovi možná bylo milé“. Trump prý ožil, když Babiš vychvaloval jeho plán, jak „udělat Ameriku opět velikou“.

„Mám podobný plán udělat opět velikou Českou republiku,“ prohlásil šéf české vlády. Důraz na obchod, představování sebe jako outsidera, který je ochoten otřást systémem v základech, nebo odmítání imigrace jsou pro oba politiky společné, poznamenává americký deník.

„A tato podobnost, daleko více než strategický význam Babišovy malé středoevropské země, pomohla (českému premiérovi) k tomu, aby se vedle Trumpa v Bílém domě usmíval do kamer, zatímco jeho manželka a (americká) první dáma Melania seděly tiše po jejich pravici a levici," píše The Washington Post.

Trump, který je podezřelý z toho, že jeho předvolební kampaň ovlivňovali Rusové nebo že svým milenkám nechával vyplácet peníze za mlčení, přivítal premiéra obviněného z podvodů při podnikání, připomíná Forbes.

Na NATO si Trump nevzpomněl

The Washington Post píše, že Babiš je dalším z řady „pravicových populistů nebo nacionalistů“ ze střední a východní Evropy, které Trump v posledních měsících v Bílém domě pohostil. Pozval tam rakouského kancléře Sebastiana Kurze, jehož lidovci jsou v koalici s krajně pravicovou stranou, a setkal se i s dalšími lídry, kteří sdílejí jeho skepsi vůči Evropské unii. Šlo o představitele Polska, Maďarska a Itálie.

A zatímco při schůzkách s německou kancléřkou Angelou Merkelovou si Trump stěžuje, že američtí spojenci z NATO nedodržují závazek dávat ročně dvě procenta HDP na obranu, po setkání s Babišem se veřejně nezmiňoval o tom, že ani Česko tuto povinnost neplní, píše list.

Video  Babiše setkání s Trumpem nadchlo: Zasmáli jsme se, je to velice příjemný společník a měl skvělou náladu  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

blamal ( 8. března 2019 11:49 )

No tak to teda kazdopadne 😂😂😂Uroven nema clovek, ktery je usvedceny lhar, estebak, podvodnik s dotacemi a danemi a chva se jako buran prvni tridy. . Jestli jsou toto pro kriteria urovne, tak potes panbu. Uz at je od nej a jeho zlodejske populisticke particky vcetne prave vysetrovaneho dalsiho cloveka s urovni, pana Faltynka, pokoj. Otresna chatra to je.

svetobeznik ( 8. března 2019 11:48 )

Bohatší je přece ten kdo táty kvici na Blesku a ukazuje jak je mentálně i oralne postižený

svetobeznik ( 8. března 2019 11:44 )

Kusindo1 ukaž se, ať si ulevim, je mi soufl z tvého kviceni

svetobeznik ( 8. března 2019 11:41 )

Bardo a ty nepostrikej Krdouskovi zada

petr12 ( 8. března 2019 11:02 )

barda! socko já nemusím onanovat nad fotkou protože mám taky pěknou ženu,máme se velmi dobře umíme,makáme! a co ty a tvoje žena!! jebete a závidíte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa