Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Postavíme ekonomiky na nohy.“ Lídři EU i s Babišem odklepli nová pravidla rozpočtu

Aktualizováno -
10. prosince 2020
19:51
Autor: ČTK - 
10. prosince 2020
14:35

Země Evropské unie budou více koordinovat postupné uvolňování koronavirových omezení, která jsou v současnosti stále nutná v boji proti šíření nákazy. Shodli se na tom dnes prezidenti a premiéři členských zemí na úvod dvoudenní vrcholné schůzky v Bruselu. Političtí vůdci zároveň prolomili pat kolem budoucího sedmiletého rozpočtu a krizového koronavirového fondu, jejichž schválení dosud blokovalo Maďarsko a Polsko. Šéfové států a vlád se shodli na pravidlech, za nichž bude čerpání unijních peněz podmíněno dodržováním nezávislosti justice.

Všem 27 členským státům tak bude od příštího roku k dispozici rozpočet a s ním spojený fond v celkové hodnotě přes 1,8 bilionu eur (téměř 50 bilionů korun).

„Nyní můžeme začít (rozpočet) uvádět do praxe a postavit naše ekonomiky zpět na nohy,“ oznámil na twitteru shodu Michel.

Lídři souhlasili s návrhem německého předsednictví, který přesvědčil Budapešť a Varšavu ke stažení veta. Upřesňující text stanovuje řadu dodatečných podmínek, za nichž bude možné některou zemi odstřihnout od unijních financí, pokud nebude dodržovat principy právního státu.

Obě středoevropské země, s nimiž již několik let vedou unijní orgány řízení kvůli obavám z omezování nezávislosti justice či médií, původně nechtěly na podmínku přistoupit vůbec, několik týdnů dojednávaný ujišťující text však označily za dobrý.

Země patřící mezi nejhlasitější zastánce nového mechanismu - například Nizozemsko či Belgie - sice daly najevo obavy, aby dodatečné podmínky příliš neomezovaly jeho fungování, nakonec s ním však souhlasily.

Chtějí lépe koordinovat uvolňování koronaopatření

Šéfové států a vlád se také shodli na tom, že ačkoli se epidemická situace proti podzimnímu vrcholu druhé vlny nákazy zlepšila, stále je varující. Před blížícími se Vánocemi a koncem roku tedy podle nich není na místě hromadné rušení restrikcí. „Musíme proto pokračovat v naší snaze bránit šíření viru s cílem zabránit dalším vlnám nákazy,“ uvedli politici ve společných závěrech summitu.

Rovněž se v nich zavázali k posílení koordinace při „postupném rušení restrikcí“ v případě příznivé epidemické situace. Státy by podle závěrů summitu měly lépe spolupracovat mimo jiné na návratu k normálním podmínkám cestování přes hranice. S tím souvisí příprava unijních pravidel pro využívání rychlotestů a vzájemné uznávání výsledků testů, k jejichž přípravě vyzval summit Evropskou komisi.

Unijní exekutiva se přitom již od jarní první vlny snaží členské země přesvědčit ke vzájemnému sladění boje s pandemií, mnohdy však bez valného úspěchu. Ochrana veřejného zdraví je výhradně v kompetenci členských zemí a ty s přihlédnutím k mnohdy odlišným názorům svých epidemiologů často volí různé postupy. Částečně se zatím podařilo sjednotit pouze hodnocení rizikových oblastí, například u testů či karantén jsou však pravidla stále odlišná, což způsobuje lidem komplikace zejména při cestování přes hranice.

Video  Babiš v Blesku krotil naděje na rozvolnění: Česko v trojce „psa“ až dva týdny před Vánoci?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 10. prosince 2020 20:10 )

Tak se přece podařilo nás zadlužit na mnoho let a svázat nám ruce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa