Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koronavirus jako biologické riziko při práci: Vláda projedná nové nařízení o ochraně zdraví

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2020
15:55

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.

„Cílem předloženého návrhu je zlepšit ochranu zdraví zaměstnanců snížením jejich vystavení biologickým činitelům při práci,“ píše se v dokumentu pro jednání vlády. Evropská komise zařadila SARS-CoV-2 na seznam biologických činitelů, o nichž je známo, že vyvolávají u člověka nakažlivé nemoci.

Činitele se dělí do čtyř skupin

Tyto biologické činitele se rozdělují podle míry rizika infekce do čtyř skupin. U skupiny 1 není onemocnění člověka pravděpodobné, druhá skupina může sice způsobit onemocnění zaměstnance, ale není pravděpodobné, že by se rozšířily mimo pracoviště. Obvykle je navíc dostupná léčba.

Ve třetí skupině jsou pak činitele, které mohou způsobit vážná onemocnění člověka a nebezpečné jsou jak pro zaměstnance, tak hrozí jejich rozšíření mimo pracoviště. Léčba pak je obvykle dostupná. Do této skupiny EU zařadila i nový typ koronaviru, přestože proti němu zatím neexistuje očkování ani žádný přímo určený lék. Existuje ještě čtvrtá skupina, kdy je nebezpečí ještě závažnější.

Laboratoře podléhají bezpečnostním pravidlům

Ochrana zdraví při práci se týká zejména laboratoří, které pracují s virem při jeho pomnožování. Laboratoře musí mít speciální filtraci vzduchu založenou na podtlaku. Zdravotnická pracoviště podle materiálu mají pro biologické činitele úrovně rizika 3 mít například omezený přístup a filtrovaný vzduch s podtlakem, doporučeno je umístění mimo ostatní provozy, samostatné přístrojové vybavení nebo pozorovací okénko.

„V případě zaměstnavatelů, kteří jsou poskytovateli zdravotních služeb, pokud se jedná o dočasná pracoviště zřízená pro účely poskytování zdravotní péče pacientům s onemocněním covid-19, se požadavky podle této části nepoužijí,“ uvádí dokument.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa