Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Promluvil o „syndromu Grety“ a schytal to. Šéf diplomacie EU se za výrok omluvil

Autor: ČTK - 
8. února 2020
22:01

Šéf diplomacie EU Josep Borrell dnes na svém twitterovém účtu zveřejnil omluvu po výroku, kterým zpochybňoval upřímnost mládežnických protestů za razantnější boj proti změnám klimatu. Při debatě v Bruselu mimo jiné naznačoval, že mladí aktivisté si neuvědomují dopady opatření, po kterých volají, a zmínil se o „syndromu Grety“ v odkaze na Švédku Gretu Thunbergovou. Po vlně kritiky toto vyjádření hodnotil jako nevhodné.

„Právě se vracím z návštěvy Spojených států a chtěl bych se omluvit všem, kdo se mohli cítit dotčeni mojí nevhodnou poznámkou o důležitém mládežnickém hnutí boje proti změnám klimatu,“ napsal šéf unijní diplomacie a někdejší španělský ministr zahraničí.

Pobouření vyvolala jeho slova ze středeční diskuse v Evropském parlamentu. „Představa, že mladí lidé jsou vážně oddaní boji proti klimatické změně - můžeme tomu říkat ,syndrom Grety' - dovolte mi, abych ji zpochybnil,“ citoval 72letého Borrella web Politico.

„Rád bych věděl, jestli si mladí lidé pochodující v Berlíně a požadující opatření proti klimatické změně uvědomují, co je taková opatření budou stát,“ pokračoval politik, přičemž zmínil snižování životních standardů a „kompenzace“ pro polské horníky.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Proti těmto výrokům se ohradila europoslanecká frakce zelených, přičemž Borrellova slova označila za „nepřijatelná ze strany představitele EU“. Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont se zase tázal, jak uvedené výroky zapadají do plánů Evropské komise, která chce mimo jiné do roku 2050 učinit z EU uhlíkově neutrální společenství.

Jako „naprosto směšné“ hodnotila při páteční demonstraci v Bruselu Borrellovy úvahy o ceně zelené politiky 18letá aktivistka Anuna de Weverová. „Všichni vědci říkají, že když neuděláme nic, bude nás to stát ještě mnohem víc,“ řekla agentuře AFP.

Kazin ( 9. února 2020 22:37 )

Pošli Te Gretu za Mnou a já ji už vysvětlím co je poslouchat 👿

karambol ( 9. února 2020 10:52 )

to se nenajde politik který si bude stát za svým názorem že Greta je psychopat,*** blbka,jelito a tomu teleti chtějí dát nobelovou cenu ten kdo to nevrhl by měl dostat cenu největšího koko.a planety!!

PPP150W ( 9. února 2020 07:57 )

Netřeba řešit Gretu a jiné aktivisty. Je však třeba řešit co uděláme s životním prostředím, které naprosto devastujeme díky naší "úchvatné" industrializaci. Na tomto vlákně je vidět, že to, co vědci říkají, že tento fakt zpochybňují už jen opravdu prostí lidé, je hlubokou pravdou. Jasně že začít se chovat okamžitě enviromentálně je v podstatě nemožné, ale zrovna tak je dnes už jasné, že pokud se nezačne tahle věc opravdu vážně řešit, budou mít pravděpodobně velké problémy už naše děti, o vnoučatech už nemluvě. A zkazky o době ledové? Myslí si někdo, že ona sama odstraní z atmosféry skleníkové plyny? a co vlastně způsobí, když svět nemá vzhledem k současnému stavu podnebí srovnání?

europa ( 9. února 2020 05:30 )

Je s podivem, že tu holku vůbec někdo poslouchá. Je to postiženej blbeček, to je nad slunce jasné, a dostává se jí takové publicity. Tenhle svět je fakt šílenej. Čím větší exot, tím pro něj líp. Nakonec to dopadne tak, že svět ovládnou kriplové, úchylové a další svoloč, a my normální jim snad budeme posluhovat?

sakajeva ( 9. února 2020 00:55 )

Tak už ani EU není svoboda slova. Kam jsme to dopracovali.

Zobrazit celou diskusi