Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Pivo bude i na státní sekyru. Jen to cestou z hospody radši neříkejte

Autor: Petr Holec - 
8. února 2020
07:10

Že je to ale ironie: vláda se rozhodla „zlevnit“ pivo, což by měl pivní národ normálně ocenit. Místo toho si ale vysloužila zesměšnění. O co jde? Kabinet ANO a ČSSD se rozhodl v rámci kompenzace hospodských za náklady s EET od května snížit DPH u točeného piva z 21 procent na deset, což majitelům restaurací nechá v kapse více peněz. Na stejné točené pivo u stánku ale zůstane 21procentní DPH. A nejen to.

Vláda se prostě nyní na vlastní kůži přesvědčila o tom, že sáhnout v Česku na pivo, které v restauracích dlouho bývalo dokonce levnější než voda, vždycky znamená problém. Češi totiž pivo pijí skoro všude a skoro všemi možnými způsoby, takže naoko celkem jednoduché snížení DPH najednou přineslo tolik pivních rébusů, že by je nevymyslel ani chudák Švejk, jenž bez plného půlitru v ruce nepustil jedinou svou historku.

Na webu proto okamžitě ožila kreativní „pivní tabulka“, která uvádí hned devět možných účtování DPH na pivo. Ministryně financí za ANO Alena Schillerová je sice nezpochybnila, částečně má ale pravdu v tom, že na všechny varianty v praxi určitě nikdy nedojde. Pravdou ovšem je, že různá sazba DPH postihuje i pivo natočené do džbánu a vypité v hospodě, nebo vypité doma. Případně cestou domů, jak se nezřídka stává.

To první stát nově opatří 10procentní DPH, zatímco to druhé - stejně jako třeba plechovku či lahev vypitou v restauraci – stále stihne nejvyšší 21procentní sazba. Vláda si sama naběhla. Levnějším pivem chtěla „umlčet“ hospodské, jimž předtím zavedením EET značně zkomplikovala možnost neplatit vůbec žádnou daň, protože mnozí z nich prostě nechávali „téct“ nejen nemálo piva zcela mimo účetnictví. Jenže různými sazbami DPH jim zamotala hlavu. Jak teď účtovat džbán piva, který si sice koupíte s sebou, v rámci společenské výměny ho ale nakonec téměř celý vypijite u pípy?

Český kabinet taky narazil na směrnici EU. Ta nejen k pivu, ale ke všemu alkoholu obecně přistupuje méně liberálně než Češi, takže nižší DPH dovoluje v rámci boje s alkoholismem jen u alkoholu vypitého „v rámci stravování“. Tedy v hospodě nebo restauraci, byť ani jejím ideálem úplně není tradiční smažák zalitý deseti „kousky“. A situaci samozřejmě nepomáhá ani to, že v Česku prostě pivo musí být laciné, stejně jako si v USA musíte být schopní domů koupit bazooku. 

Hospodští by totiž jinak na zavedení EET případně mohli zareagovat vyšší cenou piva, jenže to v Česku neprojde. A zvlášť, když stále více Čechů pije pivo radši doma než v hospodě. Zmatek s pivní DPH proto jako obvykle nakonec vyřeší až praxe tím, že si zákon prostě sem tam ohne. Vyloží si spíš jeho ducha než literu, jak se říká. Takže si někdy v hospodě ze džbánku vypijete pivo s 21procentní DPH, zatímco jindy si ho i domů odnesete na státní „sekyru“ s 10procentní DPH. Jen to radši nikomu neříkejte.

Video  Schillerová přiznala v Blesku: Superhrubou mzdu se možná zrušit nepodaří  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

taha ( 8. února 2020 11:23 )

Je směšné jak se pořád řeší coby kdyby jakby, v praxi to je úplně jinak, nakonec stejně zaplatíš to co Ti řekne číšník a budeš držet hubu a ani si nevzpomeneš jaké DPH kdo účtoval, ale teď ,protože se o tom mluví je tady hoooodně odborníků a machrů na účetnictví, běžte se vycvpat s ***inama, je to směšné, bla bla bla

XYZ3 ( 8. února 2020 10:23 )

To je zase paskvil...

janikmirek ( 8. února 2020 10:19 )

Nám nevládnou nemehla, nám vládnou morons!!!

janikmirek ( 8. února 2020 10:14 )

Nám nevládnou nemehla, nám vládnou ***!!!!

Walter ( 8. února 2020 10:04 )

To snížení daně na pivo snad musel někdo schválit ( sněmovna, senát, president), to nikoho v průběhu schvalování nenapadlo, že je to paskvil ? To tam všichni jenom chrápou a mačkají tlačítka, nebo neumějí rozumně uvažovat ? Holt elita národa.

Zobrazit celou diskusi