Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Brexit v říjnu nebude. Johnson přijal nabídku EU odložit ho až na leden 2020

Donald Tusk na summitu EU
Donald Tusk na summitu EU  (Autor: Reuters)
Aktualizováno -
28. října 2019
18:25
Autor: ČTK - 
28. října 2019
10:34

Členské státy EU se dohodly na flexibilním odkladu brexitu do konce ledna 2020, uvedl na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Pokud Británie schválí výstupní dohodu, může odejít dříve. Dosavadní termín brexitu byl tento čtvrtek. A britský premiér Boris Johnson v dopise Tuskovi potvrdil, že Británie souhlasí s odkladem brexitu o tři měsíce. Odklad ale označil za škodlivý pro demokracii a vztah s EU.

Odklad schválili velvyslanci 27 zemí EU na pondělní schůzce v Bruselu. Proti dosud vystupovala Francie, která po Británii požadovala pádný důvod prodloužení jejího členství v evropském bloku. Po víkendovém telefonátu prezidenta Emmanuela Macrona s britským premiérem Borisem Johnsonem však Paříž změnila názor.

Podle informací ČTK přijatý text jako motivy odkladu zmiňuje poskytnutí času potřebného pro britskou ratifikaci brexitové dohody stejně jako pro případné vypsání předčasných voleb v Británii.

O Johnsonově návrhu, aby se volby konaly 12. prosince, má v pondělí hlasovat britská Dolní sněmovna. Opoziční labouristé, jejichž hlasy Johnson pro dosažení potřebné dvoutřetinové většiny potřebuje, svůj souhlas podmiňovali právě poskytnutím brexitového odkladu ze strany EU.

Přehled významných událostí kolem brexitu

karoly ( 28. října 2019 11:21 )

Celý je to šaškárna,jako celá EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa