Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tusk je pro odklad brexitu. Britští poslanci odmítli harmonogram schvalování dohody

Aktualizováno -
22. října 2019
22:50
Autor: ČTK, kal - 
22. října 2019
18:05

Britští poslanci odmítli prováděcí zákon k brexitové dohodě, i když mu původně v úterý dali šanci. Zákonodárcům vadilo, že jim kabinet Borise Johnsona vyhradil na schvalování zákona jen tři dny. Že Británie opustí EU k 31. října smírně, je teď velmi nepravděpodobné. Podle Johnsona by Británie měla opustit EU na konci tohoto měsíce. Řekl, že vláda nyní pozastaví schvalování prováděcího zákona k brexitové dohodě. Šéf Evropské rady Donald Tusk uvedl, že doporučí 27 zemím EU, aby podpořily britskou žádost o odklad brexitu. Navrhne, aby se kvůli tomu nescházel summit EU.

Vláda návrh zákona, který zavádí do britského práva opatření z dohody o brexitu vyjednané v Evropské unii minulý týden, zveřejnila v pondělí večer. Chtěla, aby jej poslanci definitivně schválili už ve čtvrtek, protože cílem Johnsona je vyvést Británii z Evropské unie 31. října, tedy za devět dnů. Dokument přitom čítá 115 stran a dalších 126 stran vysvětlujících poznámek.

„Zdroj z čísla 10 (premiérského úřadu, pozn. red.) říká, že 'když parlament znovu odhlasuje zdržení odmítnutím programového usnesení... pak zákon stáhneme, parlament už nebude mít další práci a přejdeme k volbám před Vánoci,“ uvedla na twitteru zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová. 

Ta předtím informovala, že dojde-li na hlasování o dalším postupu při schvalování prováděcího zákona, vláda jej zřejmě prohraje.

Konec naději Johnsona?

„Prosadíme-li tuto (brexitovou) dohodu a legislativní opatření, budeme moci otočit list a umožnit tomuto parlamentu a této zemi, aby se začaly uzdravovat a sjednocovat,“ prohlásil na úvod rozpravy Johnson. Navržený zákon podle premiéra umožní Británii opustit Evropskou unii na konci měsíce, tedy už za devět dní. Nicméně u poslanců s tím neuspěl.

A neúspěch vlády nejspíš bude znamenat definitivní konec varianty odchodu z unie bez dalšího odkladu. O ten už Johnson na základě zákona z minulého měsíce požádal o víkendu, zbytek EU ale s reakcí čekal na vývoj v britském parlamentu.

Časová osa brexitu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 22. října 2019 22:43 )

Britský "Pavlásek" změnil "Na stojáka" na PADÁKA/propadáka

Zobrazit celou diskusi