Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

EU chce oddělovat migranty a azylanty už v Africe. Kvůli smrti na moři i tlaku na jih

Autor: simao, ČTK - 
19. června 2018
13:41

Lídři Evropské unie by se na svém summitu příští týden měli dohodnout na tom, že pro migranty, kteří se snaží dostat do Evropy, vzniknou příslušná střediska ještě na území severní Afriky. V těchto místech by se oddělovali uprchlíci uplatňující nárok na azyl v unii od ekonomických migrantů. Ti se přitom tlačí přes Středozemní moře do Itálie, nově však mohou proudit ve větším množství i do Španělska, které podalo pomocnou ruku migrantům z lodi Aquarius.

V dokumentu, který ještě není určený k zveřejnění, se podle Reuters hovoří o „regionálních vyloďovacích platformách“, v nichž by se o žádostech o azyl rozhodovalo ještě předtím, než by se žadatelé skutečně po moři dostali do Evropy.

Tyto platformy by měly umožnit rychlé zpracování žádostí o azyl a rozlišovat mezi ekonomickými migranty a těmi, kteří potřebují mezinárodní ochranu. Vyplývá to z textu připravovaného společného prohlášení, o němž dnes informovala agentura Reuters.

Rovněž se tím má migrantům snížit motivace k tomu, aby se vydávali na nebezpečnou cestu po moři, uvádí se v návrhu společného prohlášení 28 vedoucích představitelů EU, kteří se sejdou na summitu příští týden v Bruselu.

Libyjská pobřežní stráž zachránila 186 migrantů, pět ale zahynulo

U břehů Afriky přitom dál dochází k boji o holé životy. Libyjská pobřežní stráž přitom v neděli a v pondělí zachránila ve Středozemním moři 186 migrantů. Stráž to dnes oznámila s tím, že všechny odvezla zpět do Libye. Pět migrantů ale bylo nalezeno mrtvých.

Mezi zachráněnými jsou i ženy a děti, o jejich původu ale úřady neinformovaly. Skupina skončila na základně v metropoli Tripolisu a v uprchlickém táboře ve městě Távarghá. Podle agentury AP to řekl mluvčí námořnictva Ajúb Kásim.

Libye je jednou z hlavních oblastí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. Více než 600 tisíc se jich dostalo do Itálie v uplynulých čtyřech letech, kdy pašeráci lidí využili bezpečnostního vakua v Libyi. Od loňského léta ale počet vypravených člunů s migranty výrazně klesl a to i díky zvýšené aktivitě libyjské stráže podporované Evropskou unií.

Loď Aquarius se šesti stovkami migrantů se dostala do problémů: Itálové ji odmítli, Španělé nabídli pomoc Loď Aquarius se šesti stovkami migrantů se dostala do problémů: Itálové ji odmítli, Španělé nabídli pomoc | ČTK

Příslušníci stráže často zadrží čluny dříve, než se dostanou k mezinárodním lodím, které by je přepravily do Evropy. Libye je v chaotickém stavu i sedm let po skončení občanské války. Kromě dvou vlád se o moc přetahuje řada uskupení a bojůvek. Nestabilitě předcházela dlouhá vláda autokratického vůdce Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních států.

Osud lodi Aquarius přesměruje migranty do Španělska?

Přesun migrantů z Afriky přitom zaujal i během příběhu lodi Aquarius a španělská vstřícnosti k migrantům - ta přitom rychle rezonuje mezi mafiemi, které převádějí lidi ze subsaharské Afriky do Evropy. Některé z nich okamžitě začaly přesměrovávat část migrantů z hlavní trasy mířící přes Libyi do Itálie na cestu do španělských autonomních měst Ceuta a Melilla na severním pobřeží Afriky.

Počet lidí, kteří tam doputují, se podle expertů může v nejbližší době řádově zvýšit a obě města stojí před zásadním problémem. Píše to španělský deník La Razón. Informace, že se nová španělská vláda rozhodla přijmout více než 600 migrantů z lodi okamžitě po internetu doputovala k migrantům i zločincům živícím se jejich transportem.

Obrázek Španělska vstřícného k nelegální migraci (ať už je pravdivý, či nikoliv) se promítl do uvažování lidí, kteří se touží dostat ze subsaharské Afriky do Evropy. Zatímco dosud se poblíž Ceuty a Melilly shromáždilo odhadem asi 1000 lidí odhodlaných dostat se do Španělska přes tato autonomní území, experti odhadují, že v nejbližší době přibude mnoho tisíc dalších. 

Bohuslav Chalupa ( 19. června 2018 21:59 )

 a nad tímto celkem jednoduchém a logickém řešení strávili stovky politiků a tisíce úředníku EU 3 roky času a byly za to utraceny desítky milionů EUR??? Vždyť si z nás celý tenhle bruselský cirkus dělá srandu.... To je jeden poslanec české sněmovny chytřejší než celá ta banda?! (povšimněte si datování): https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Babisuv-poslanec-Chalupa-razne-promluv il-o-imigraci-Kuna-uz-je-v-kurniku-Bud-se-ochranime-ploty-a-ozbrojenymi-strazemi-nebo-se-budeme-zdra vit-Allahu-Akbar-395438 https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prevratny-navrh-na-reseni-m igracni-krize-z-dilny-poslance-za-hnuti-ANO-V-tuto-chvili-to-vypada-jako-utopie-ale-cert-vi-rika-aut or-v-rozhovoru-pro-PL-410269?parent=10158470&p=2

gabreta ( 19. června 2018 16:19 )

"Libye je jednou z hlavních oblastí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy" Ano. Přesně tomu bránil Muammar Kaddáfí, podle mezinárodních smluv! Kdyby ho záměrně nezavraždili Amíci, aby se migrantama zasvinila a postupně ekonomicky zlikvidovala Evropa, byl by klid!!

fotrpjotr ( 19. června 2018 13:52 )

Neveřím,že to bude v brzké době.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa