Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Český velvyslanec v Kyjevě pro Blesk: Ukrajinci se cítí zklamaní. Co jim chybí nejvíc?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. února 2024
13:58
Autor: hol, simao - 
26. února 2024
13:25

O víkendu si celý svět připomněl den, kdy ruská vojska napadla Ukrajinu. Jak se od vpádu Putinových vojsk a začátku války Ukrajina změnila? Mají Ukrajinci stále chuť bojovat? Co válkou zmítaná země potřebuje nejvíce a je její podpora stále tak silná a dostatečná a co pro Ukrajince znamená pomoc České republiky? Na tyto otázky odpovídal dnes v Epicentru na Blesk.cz Radek Pech, český velvyslanec v Kyjevě.

„Prezident Zelenskyj měl včera velkou tiskovou konferenci, která následovala po setkání nejvyšších představitelů z různých sfér společenského života Ukrajiny,“ připomněl velvyslanec Pech. „Nálada je nepochybně ovlivněna tím, že válka už dva roky trvá, na druhou stranu všechny průzkumy veřejného mínění říkají, že Ukrajinci jsou nadále odhodláni pokračovat dál v boji za úplnou obnovu územní celistvosti a předválečných hranic země,“ podotkl.

„Válka je válkou moderní, čili žádné místo na Ukrajině není tak úplně týlem. Víme tedy ze zpravodajství i z reality, že Rusové pokračují v útocích na ukrajinské cíle i daleko za linií fronty,“ upozornil velvyslanec.

Vyčerpávající válka a nedostatek munice i lidí

Situace ve třech frontových oblastech se však liší od situace v Kyjevě – i ohledně tíhy válečného života. „To, co je všem Ukrajincům společné, je vědomí, že válka trvá, že se s ní musí nějakým způsobem vyrovnat a pokusit se žít své normální životy. To si myslím, že je pro ně pro všechny vyčerpávající, ale nadále se s tím vyrovnávají podle mého názoru velice statečně. Určitě mají můj velký respekt,“ řekl ve studiu Blesku velvyslanec.

„Ukrajina se už od konce loňského roku nachází v situaci, že řada okolností je pro ni tíživých – tohle je jedna z nich, nedostatek munice. Dalším momentem je otázka obnovy lidské síly, tzn. mobilizace dalších mužů do ukrajinské armády. Momentálně se projednává novelizace mobilizačních zákonů v ukrajinském parlamentu,“ pokračuje velvyslanec.

Ukrajinci potřebují jak munici, tak čerstvou armádu, podotýká Pech. „Ukrajina potřebuje jak munici, tak mít armádu, která bude mít čerstvé síly, protože ti, kteří jsou na frontě, jsou tam v řadě případů už ty dva roky,“ poznamenal s tím, že je třeba najít rezervy a umožnit stávajícím jednotkám rotaci. 

Zklamání Ukrajinců

„Ukrajinci se cítí zklamaní a řekl to včera i prezident Zelenskyj během tiskové konference tím, že tam pomoc v podobě munice a dodávek zbraní není kontinuální a je zřejmé, že se Ukrajině začíná toho střeliva nedostávat,“ upozorňuje Pech na to, že Ukrajinci s velkým emocionálním vypětím sledují projednávání vojenské pomoci v americkém Kongresu.

Na nedostatek pomoci pro Ukrajinu si stěžoval prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde však mluvil o tom, že Česko objevilo možnost dodávek munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU. „Iniciativa prezidenta republiky se tady setkala s velkou pozorností,“ podotkl český velvyslanec s tím, že jednání o dodávkách nyní probíhají.

Vděk Česku za pomoc

Vztahy mezi Českem a Ukrajinou považuje velvyslanec Pech za pevnější. „Já myslím, že rozhodně,“ uvedl pro Blesk. „Na každém kroku se setkávám s tím, že Ukrajinci jsou nám vděčni za pomoc a jsou si jí velmi dobře vědomi, ať už přijedu do jakéhokoliv sebemenšího místa, tak se s tím setkáváme,“ pokračoval Pech, který na Ukrajině působí čtyři měsíce a je přesvědčený o tom, že pomoc Ukrajině má určitě cenu. Vyzdvihl nejen pomoc české vlády, ale i jednotlivců a organizací.

V plánu je podle něj letos společné setkání české a ukrajinské vlády v ČR, které by mělo proběhnout v létě.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Uživatel_5486376 ( 27. února 2024 08:10 )

Doufám že vlastizradci jako ty hofflier pújdeš dříve

krapotkin ( 27. února 2024 06:04 )

Radši si kupuje po světě vily, aby měl kam utéct.

gejza22 ( 26. února 2024 22:54 )

No to je přeci už dlouho známo...jen se o Tom nesmí spát a mluvit

Libor Talaša ( 26. února 2024 21:28 )

Náměstek polského ministra zemědělství Zelenskymu vzkázal, ať pošle autobusy před polské nákupní střediska a bude mít vojáků dost. To samé platí pro Českou republiku,ale žádný z politiků na tohle nemá koule

Yarda ( 26. února 2024 20:29 )

Když jsem hledal něco jiného, narazil jsem na tohle:

"Udavač nejsem, ale oznámit to musím: Tohle bylo nedávno na Neviditelném Psovi:

...Korunu tomu nasadil problém Ukrajiny. Nejdřív se západ snažil změnit ji z neutrální země na prozápadní a neváhal ani podporovat svržení legálně zvolené vlády... To zhoršilo mezinárodní vztahy a nakonec po letech dalo záminku Putinovi, aby přepadl Ukrajinu vojensky..."

Pokud se někdo na to podívá z tohoto hlediska, tak když my se bojíme že by Rusko bylo na našich hranicích, nedivím se Putinovi, jestli se bojí, že by NATO bylo na ruských hranicích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa