Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expertka o nečekané dohře případu znásilňované Aničky. Máma od ní dala ruce pryč

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. ledna 2024
15:35
Autor: Bára Holá - 
29. ledna 2024
14:30

Případ roky znásilňované dívky a jejího otčíma, který od soudu odešel s tříletou podmínkou, vzbudil hodně emocí. Na podporu dívky se strhla obrovská vlna solidarity a podpory. Lidé volali po spravedlnosti i změně zákona. Všichni netrpělivě čekali na odůvodnění rozsudku Krajského soudu v Brně. Ten koncem minulého týdne mnohé šokoval. Na podpoře zneužívané Aničky se ale podle slov Michaely Studené z Iniciativy Pod svícnem nic nezměnilo.

Minulý týden ve čtvrtek krajský soud vydal odůvodnění rozsudku, tříleté podmínky pro muže, který měl roky znásilňovat nevlastní dceru. Případ Aničky zná snad už každý. Vše začalo v roce 2020 a trvalo až do června 2022. Dívka na začátku ještě nebyla plnoletá a pokračovalo to, když už jí bylo i 18 let. Podle rozsudku se jí tyto věci děly až pětkrát týdně, možná i víckrát. Video a fotky, které její nevlastní otec měl, potom využíval k tomu, aby ji vydíral. Zasáhla až její třídní učitelka, která jí pomohla celý případ ohlásit. Soud ale teď zveřejnil fakta, že dívka měla styk s mužem prvotně iniciovat.

„O tom prvotním kontaktu – nebo že ten původní styk měl být dobrovolný, jsem nevěděla, to přiznávám úplně otevřeně a ptala jsem se na to Aničky, protože i kdyby mi to řekla, můj pohled by to absolutně neměnilo,“ řekla v Epicentru Michaela Studená z Iniciativy Pod svícnem, která Aničku podporuje.

Připadala si jako špína

Studená také vysvětlila, proč jí dívka o této skutečnosti nic neřekla. I když při všech výsleších a výpovědích na policii nic netajila. „Nechtěla mi to říkat kvůli tomu, že si připadala jako špína. Ve chvíli, kdy si to uvědomila, ten v uvozovkách vztah trval nějaké dva měsíce. Jednoho dne si uvědomila, co dělá, a říkala, že to chtěla ukončit, byla z toho nešťastná, připadala si hrozně a v tu dobu najednou už nemohla,“ popsala Studená. 

Toxická rodina

Podle slov Studené matka Aničku během soudních líčení podporovala. Po vynesení rozsudku ale obrátila. „Klidně bych mohla říct, že to byla, řekněme, toxická domácnost, její vztah s matkou je minimálně problematický,“ poodhalila vztahy matky a dcery Studená v Epicentru, jejíž Iniciativa Pod svícnem na platformě Donio zřídila sbírku na její podporu. Během pěti dnů byla sbírka ukončena. Raketovou rychlostí se vybralo pět milionů korun. Ty bude dívka bezesporu potřebovat.

„Matka ji podporovala po čas toho soudního řízení nebo minimálně po tom rozsudku, ale teď jsou veškeré vazby z její strany přetrhány,“ vysvětlila Studená s tím, že více podrobností říci kvůli Aničce nemohla.

Vzhledem k tomu, že dívka zůstala na vše sama, bez podpory blízkých, bude se muset bez ohledu na to, jak na tom je, postavit na vlastní nohy a v tom jí právě peníze od dárců mají pomoci. Pět milionů jí ale rozhodně na účtu nepřistane.

„Budou použity na nové bydlení. Zatím máme nějaké předvybrané varianty, nebude to nic luxusního, bude to normální jedna plus KK byt, dále to budou věci denní potřeby, protože ona nemá doslova nic aktuálně,“ dodala Studená s tím, že i na odbornou pomoc lékařů a psychoterapeutů peníze poputují. Vše bude vypláceno na základě účtů či faktur.

Sbírky se chytili podvodníci

Našli se ale i tací, kteří se po odůvodnění rozsudku ozvali. A to v momentě, kdy vyšlo najevo, že dívka ze začátku měla styk sama iniciovat. Ve skutečnosti se ukázalo, že šlo o podvodníky. „Napsali, jestli tedy budeme všem těm podvedeným lidem vracet peníze. Já jsem napsala, že pokud je chtějí, tak ať nám dají vědět, že jim je pošleme, ale ať nám jenom pošlou číslo účtu, jméno a ukázku, že opravdu teda mají potvrzení z Donia – a že jim ty peníze vrátíme. Nakonec jsme se dozvěděli, že někdo peníze nedal,“ uzavřela Studená.

Anička je nyní stále v rukách lékařů. Donedávna byla po třetím pokusu o sebevraždu na uzavřeném oddělení psychiatrické nemocnice. Podle Studené je její psychický stav teď to nejdůležitější.

Video se připravuje ...
Další videa