Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bojovala jsem, aby mě vagína nezabila. Trans žena Jenny promluvila o sterilizaci

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. ledna 2024
15:44
Autor: Pavlína Horáková - 
15. ledna 2024
14:30

Povinná kastrace:  Česko patří mezi posledních pár zemí, kde je podmínkou změny úředního pohlaví sterilizace, tedy vynětí dělohy a vaječníků u trans mužů nebo varlat u trans žen. Proč musí translidé absolvovat komplikovanou kastraci, aby mohli být oficiálně sami sebou? Jak probíhá tranzice a jak se žije translidem v Česku? Nejen o tom dnes v Epicentru Pavlíny Horákové odpovídali youtuberka a trans žena Jenny Rinn a předseda spolku Trans*parent a trans muž Viktor Heumann.

Od mala věděla, že je něco jinak. Místo autíček sahala po panenkách, rozuměla si s dívkami a klučící témata ji absolutně nezajímala. Až na dívčích záchodech zjistila, že má něco, co jí nepatří, něco, co když mít nebude, otevře její cestu ke štěstí.

„Trpěla jsem depresemi a všechno jsem zajídala. V té roli kluka jsem vůbec neuměla žít, byla jsem nešťastná. Strašně jsem na sebe kašlala, nečistila jsem si zuby a tak, a byla jsem strašně nešťastný, tlustý dítě, který nemělo vůli k životu,“ vylíčil Jenny, jak se cítila před tranzicí.

Exot, co v lidech budí odpor

Tak začal příběh ženy, která bojovala za svou identitu. Kdy se z nešťastného obézního chlapce stala půvabná žena. Příběh, jehož cesta nebyla vůbec snadná.

„Když jsem začala s tranzicí, byla jsem minimálně ve svém městě jediná a bylo to strašně tabu. Nikdo o tom nevěděl a bylo to pro mě strašně těžký, lidi si mysleli, že jsem něco jako transvestita, který si svoji masku nesvlíká,“ popisala těžké začátky trans žena, která nejhorší období prožívala na škole. Tam jí podle jejích slov jasně dávali najevo, že je jiná, a skončila v rukou dětské psychiatričky.

„Řekla mi, že se nesmím divit, že jsem pro spolužáky něco jako exot. Že je prostě jasný, že jsou zvídaví a já v nich budím nějaký odpor. Tak ke mně přistupovalo školství a vždycky, když slyším, že je to o něco lepší, jsem za to ráda,“ dodala Jenny, s tím, že společnost sice začala trochu více transgender komunitu přijímat, i když stále to podle ní není tak, jak by si představovala.

Změna pohlaví ji málem stála život

Česko jako jedna z mála zemí ještě k úplné tranzici, kdy si trans člověk může úředně změnit jméno i rodné číslo, vyžaduje povinnou kastraci, tedy sterilizaci. Jenny je jedna z těch, která touto změna prošla.

„Operace u mě nešla tak snadno, jak měla jít. Měla jsem komplikace už od začátku, vzbudila jsem se v kaluži krve a sestřičce říkala, že to krvácí nějak hodně,“ popsala Jenny holý boj o život.

Stehovali mě za živa

Rozčarování v kritickém stavu ale teprve přišlo. Jenny totiž popsala, jak byla po zákroku ošetřena. „Řekli, že to budou stahovat, tak jsem se domnívala, že jdu zase na sál. A oni ne, to uděláme tady. A teď si představte, že vám někdo do bolavých genitálií vsune jehlu a prošije vás. To byl hrozný zážitek. Bolelo to víc než celá operace, prostě mě stehovali zaživa,“ rozpovídala se Jenny o hrůzném zážitku.

Trans muž Viktor ve studiu Epicentra, popsal, že možná ještě důležitější je tzv. sociální tranzice. On sám tu kompletní nepodstoupil.  

„Většina zemí podmínku kastrace pro úřední změnu pohlaví měla. A už od nich upustily, protože se zjistilo, že není potřeba. Jsou lidé, kteří vlastně operaci pro svou pohodu nepotřebují, protože jim tělo změnily hormony. Ale my jsme k tomu ještě nedospěli,“ uzavřel Viktor s tím, že podle něj kuriózní je, že nejvíc progresivní jsou v tomhle katolické země jako například Irsko, Španělsko nebo Malta. Legislativa je nastavená velice benevolentně. V těchto zemích není podmínka diagnózy, tam jen stačí zajít na úřad.

Video se připravuje ...
Další videa