Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Policejní psycholog Voska o šílené střelbě a zásahu na fakultě. Jak zvládnout stres?

Video se připravuje ...
Autor: hol - 
10. ledna 2024
15:44

Den, který změnil Česko. Odpoledne 21. prosince 2023 chladnokrevný střelec zaútočil na Filozofické fakultě v Praze. Celkem 14 lidí zastřelil, 25 zranil, z toho jich osm stále zůstává v nemocnici. Na místě tragédie proti střelci zasahovaly desítky policistů. Co  prožívali? Opravdu jsou na masový útok psychicky připraveni, nebo setkání s realitou je tvrdší, než očekávají? Může taková situace i těm nejlepším, nejotrlejším z nich způsobit trauma? Nejen na to se ptala Bára Holá vedoucího psychologa Policie ČR Vladimíra Vosky v pořadu Epicentrum.

Šéfové policejních útvarů v čele s policejním prezidentem na úterní tiskové konferenci zveřejnili závěry vyhodnocení policejního zásahu při útoku na pražské filozofické fakultě. Zásahem se zabýval Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, prověřovala ho i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle jejich závěrů policisté postupovali profesionálně, bez pochybení. „I mně se ulevilo. Je to výborná zpráva i pro jejich další růst profesní i psychický,“ míní Vladimír Voska.

„Jsem strašně rád, že je tento zásah hodnocen pozitivně. V momentě, kdy prožijete něco hrozného a uvědomíte si, že jste nemohli dělat nic lepšího, a pak přichází pochvala od nadřízených, kolegů a médií je to klíčový moment pro překonání traumatické situace a pomoci k návratu do práce," zdůraznil Voska roli reakce společnosti. 

Psycholog také popsal, že kromě negativních psychických vlivů existuje i tzv. posttraumatický růst, kdy lidé získávají větší sebevědomí a schopnost efektivně fungovat v extrémních situacích. I když byla masová střelba na filozofické fakultě pro Česko bezprecedentní, psycholog uvedl, že se policisté do určité míry na něco takového připravují.

Přibývající počet obětí

 „U nás se něco takového stalo poprvé, i když podobné případy už tu byly. Střelba ve fakultní nemocnici v Ostravě, kde ovšem policisté přímo nevběhli až do nemocnice, protože pachatel už byl pryč, nebo střelba v Uherském Brodě, která byla také specifická a poprvé,“ vyjmenoval Voska podobně tragické události s tím, že jsou vždy pro společnost traumatizující a šokující. „Pořád se to stupňovalo i počtem obětí. Tuto situaci jsme ale ještě nezažili, na druhou stranu ten svět je informačně velmi propojený a to, co se stalo ve Francii třeba v minulosti ve větším měřítku, co se děje v USA nebo v jiných evropských zemích, o tom víme,“ vysvětlil Voska, že tato schémata bývají do určité míry podobná a lze se z nich poučit. Policie ČR spolupracuje na zdokonalování bezpečnostních opatření.

„Trénujeme v co nejreálnějších situacích, aby policisté byli automaticky připraveni reagovat v první fázi. Tento trénink je klíčový, i když nelze úplně nasimulovat všechny aspekty stresu, stejně jako je to při střelbě na střelnici," vysvětlil. „Každý policista prochází výběrem a musí splňovat specifické charakteristiky osobnosti. Specializované jednotky procházejí ještě náročnějším výběrem a výcvikem. Adrenalin je mocná zbraň, a proto je klíčové, aby byli profesionálové co nejlépe připraveni na nečekané situace," uzavřel vedoucí psycholog Policie ČR.

 

Jirik-ta ( 10. ledna 2024 18:36 )

doma to chtěl vyhodit do vzduchu i s dopisem nevěřím že bychom se měli dozvědět pravdu.
"Jurečka jako právní problém
Ministr Jurečka si nakonec uvědomil hloupost své dosavadní důchodové politiky, včetně existence vyšších předčasných důchodů, než řádných a navrhl změnu zákona o důchodovém pojištění. Tuto změnu protlačila vláda za porušení jednacího řádu Poslanecké sněmovny, když bylo znemožněné vystoupit některým opozičním poslancům, a hlavně pozdě, protože retroaktivně snižovala valorizaci důchodů v roce 2023 již poté, co na zvýšený (valorizovaný) důchod vznikl lidem nárok. Proto byl zákon napaden u Ústavního soudu."

UFO1 ( 10. ledna 2024 16:40 )

V západní cizině informují veřejnost vice a průběžně a je to správné

verka1 ( 10. ledna 2024 15:20 )

Střelec po sobě zanechal dva dopisy - jeden doma (osobní) asi pro jeho matku, druhý na fakultě to asi napsal veřejnosti??
Státní zástupce by mohl dát příkaz pro zveřejnění toho druhého dopisu. Co ho vedlo k tomu zavraždit v lese tatínka s miminkem, otce, studenty.
Včera jen tiskovka kvůli zásahu. Každý zásah je a bude jiný, jiné prostředí, jiný střelec...
Policie není vědma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa