Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prymula v Blesku: „Covidária“ se možná vrátí. Celoplošná opatření ale neočekávám

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
15. prosince 2023
05:00

Covid-19 v Česku opět nabírá na síle, stejně jako další respirační onemocnění. Nakažených přibývá, plní se lůžka v nemocnicích. Některé zavírají oddělení a zakazují nebo omezují návštěvy. Co nás čeká v dalších dnech? V pořadu Epicentrum situaci nastínil epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Ke čtvrtku počet hospitalizovaných přesáhl tisícovku. Podle Romana Prymuly tato čísla ještě nejsou nijak dramatická, důležitější jsou podle něj počty osob na jednotkách intenzivní péče, kterých bylo přes 60.

To už jsou lidé, kteří jsou nějakým způsobem ohroženi. A když se podíváme na tu historickou zkušenost, tak překvapivě jsme měli výrazně lepší zkušenosti s tlakovou ventilací, to znamená, když člověk šel takzvaně na kyslík, tak tam ta úspěšnost byla velmi vysoká, naopak lidé, kteří se dostávali na ventilátor, tak tam ta úspěšnost leckdy tak vysoká ani zdaleka nebyla,“zdůraznil epidemiolog pro Blesk a dodal, že nakažených je ale mnohem více, než uvádí zdravotnické statistiky. Jednoduše řečeno, lidé se už tolik netestují.

Nakažených je mnohem víc 

„Myslím, že to bude dokonce několikanásobně vyšší, ty testy ukazují, jaká je nálož toho viru v populaci, jak hodně se s ním tady potkáváme. Dokonce v některých obdobích to bylo horší, že tam byla pozitivita až 55%, ale ono se ukazuje, že do té databáze se dříve asi dostávají pozitivní jedinci než negativní, takže já jsem jeden den to číslo sledoval a opravdu jsem se až divil tomu, jak vysoké je,“ dodal Prymula s tím, že i přesto si nemyslí, že by vláda zaváděla s rostoucím počtem nakažených nějaká celoplošná opatření.

„Ministerstvo k tomu přistupuje tak, že nechce vyhlašovat jakákoliv plošná opatření. To, co je jediným plošným opatřením, je doporučení očkování, v opačných případech už to je vlastně doporučení, které je na bázi konkrétní individuální situace. Takže řada nemocnic omezuje návštěvy, nařizuje roušky nebo respirátory, to jsou opatření, která vychází z nějaké té místní situace epidemické, která tam je, ale neočekávám, že by se dělalo něco takového, že by tady byla plošná opatření třeba jako uzavírání škol nebo podobně,“ řekl Prymula.

A to i přesto, že v současné době je více nemocných dětských pacientů. Což je podle bývalého ministra paradoxně dobrý ukazatel. „Mezi těmi počty nově pozitivních je vysoké procento dětí, což je v uvozovkách dobrou zprávou, ale ono to má poměrně hluboký význam, protože vidíme, že ti, kteří to onemocnění buď prodělali v minulosti, nebo jsou očkováni, tak se nakazí podstatně méně častěji,“ vysvětlil Prymula.

„Covidária“ opět na scéně

Stoupají i počty těch, kdo v důsledku covid-19 zemřeli. Podle Romana Prymuly, který vychází z lékařských statistik, se ta čísla se pohybují okolo deseti denně. Stejně jako v minulosti patří podle Prymuly mezi nejohroženější skupiny nakažených ti, kdo nemají očkování, staří lidíé, ti, kdo trpí obezitou, a chronicky nemocní. V nemocnicích je přes tisíc hospitalizovaných, což v některých znamená i desítky takových pacientů najednou. Podle epidemiologa tak není vyloučené, že některá zařízení se znovu rozhodnou vybudovat speciální covidová oddělení.

„Možné to je, protože pokud máme přes 1000 pacientů, tak to znamená, že v řadě nemocnic už to jsou desítky pacientů. A tady už samozřejmě ten režim nějakým způsobem takto vymezit bývá vhodné, protože je to ekonomičtější než mít několik oddělení, která jsou vlastně limitována tím, že tam jsou covidoví pacienti a musí být v nějakém režimu, takže já bych se vůbec nedivil, že některé nemocnice toto zase zavedou,“ uzavřel Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví očekává další nárůst počtu případů covid-19 do Vánoc a znovu ve druhé polovině ledna. Situace by se mohla zlepšit během vánočních svátků, kdy děti nebudou ve školách.

krapotkin ( 15. prosince 2023 16:36 )

Nevím jak u vás, ale je půl páté a tma je tu taky. To asi podle vzoru prince z pohádky Byl jednou jeden král, poruči vejletník Fiala.

Celebrity-chachacha ( 15. prosince 2023 16:05 )

Spousta lidí jsou 🐷.kejchnou si do ruky a pak na všechno chramaj. Posmrkaný kapesníky si řvou do kapsy . 🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa