Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hana pomáhá rodičům autistických dětí: Stará se o Vašíka, který nemluví. A bere si ho domů

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
24. listopadu 2023
05:00

Hostitelská rodina či jednotlivec si pravidelně berou dítě na předem domluvený čas, například na odpoledne, do své domácnosti. Homesharing jim přináší radost a pocit smyslu, mají příležitost poznávat svět očima dětí s postižením a prohlubovat svoji empatii. Homesharing je obohacuje novými zážitky.

Bez zištných důvodů, ze srdce, rozhodně ne pro peníze, prostě jen tak, se rozhodli pomáhat. Otevřeli svá srdce i domovy pro děti, které opouští své vlastní světy a vystupují z komfortní zóny – pro autistické děti či děti s kombinovaným mentálním postižením. Berou si je domů, aby si jejich rodiče mohli odpočinout nebo něco zařídit a věnují jim svůj čas. Mezi hostitele patří i Hanka.

Vidí, co my ne

„Mě to hrozně těší, protože  to nedělám z nějakého altruismu nebo z nějakých vyšších cílů, dělám to, protože mě to těší. Mně se ten svět autistů líbí nebo mě fascinuje. Oni vnímají realitu jinak, přirozeněji. Co oni vidí, my už máme různě zastřené všelijakými civilizačními vlivy,“ popsala v Epicentru hostitelka Hana Jandejsková své zkušenosti.

Sama ve své rodině na pár hodin v měsíci přivítá autistického chlapce. Její děti už odrostly, a jak sama říká, je to ku prospěchu všech zúčastněných.

„Tenhle svět je mi nějakým zvláštním způsobem blízký, a navíc z toho mám dobrý pocit, že dítě je se mnou rádo, užijeme si to. Rodiče jsou také spokojení, což je také dobře. Oni si dokážou ten čas nádherně užít, rozplánovat, takže  oboustranná spokojenost,“ dodává Hanka s tím6, že svou misi v  homesharingu podle svých slov bere jako investici své energie.

„Já jsem ji chtěla investovat nějak rozumně, navíc už mám tři dospělé syny, ti nepotřebují, abych o ně pečovala celodenně, takže jsem ráda, že se můžu věnovat někomu jinému. Tady se to nabízelo samo,“  řekla v Epicentru hostitelka.

Vašíka má dobře načteného

U Vašíka, kterého si bere domů, došlo i na záchvat. „V podstatě nejzásadnější, co nás kdy potkalo, bylo, že Vašík se mnou po Vánocích, po měsíci takového toho pěkného vánočního klídku doma s maminkou a rodinou odmítl odejít, dostal hysterický záchvat, vřeštěl na ulici... To naštěstí jsme nedošli daleko, takže se to vyřešilo, že šel domů a pak jsme trošku změnili harmonogram schůzek a trošku jsme změnili přístup. A pak se chytl. Byl to jen dočasný výpadek,“ popisovala Hana.

Vašík přitom nemluví. „Už jsem schopna jakž takž poznat, když je spokojen. Když se mu něco nelíbí, tak to dává najevo. Když se mu to nelíbí, začne ječet nebo vydávat všelijaké nemilé zvuky, ale to už jsme opravdu na hraně. Je schopen říkat ne, samozřejmě, to se naučil dobře,“ říká Hana.

Hana má Vašíka velmi dobře načteného, uvedla ve studiu Klára Šrůtková, vedoucí homesharingu. „Je to o tom, že člověk poznává postupně to dítě,“ poznamenává. „Jde hodně o to sledovat ty projevy chování, někdy jsou to drobné nuance, kdy se vyplatí, že s tím dítětem jste tady a teď, že se vyplatí být dobře napojený na to dítě, protože můžete předcházet strašně jednoduše pak tomu nedorozumění, ke kterému dochází i mezi námi, jenom my to jsme schopni slovně popsat a tyhle děti ne. Hanka to říká skromně, ale myslím si, že se s Vašíkem znají velmi dobře,“ dodala.

Rodiče mají šanci vydechnout

Homesharing je u nás ještě tak trochu v plenkách a hostitelských rodin je pomálu. Ti, co pomoc nabídnou, to rozhodně nedělají pro peníze, dostávají jen drobné příspěvky z nadačního fondu. 

„Získávají takové drobné finance na provozní poplatky, že když jde s dítětem někam na kulturu nebo si ho dováží autem, tak aby tohle bylo pokryté, aby hostitel do toho nemusel dávat své vlastní prostředky,“ uvedla Šrůtková.

Hostitelská rodina či jednotlivec si pravidelně beoue dítě na předem domluvený čas, například na odpoledne, do své domácnosti. Společně tráví volné chvíle, hrají si, chodí na procházky. Dítě se pak vrací na noc zpátky do své rodiny. Rodiče zatím mají možnost si vydechnout a nabrat síly pro každodenní náročný shon, dojít si k lékaři, na úřady, věnovat se sourozencům. Dítě získává nové sociální kontakty a zkušenosti.

Homesharing k nám přišel z Irska. V letech 2018–2020 probíhal pilotní projekt  v Praze, Středočeském, a Pardubickém kraji, kde jej testovaly a nastavovaly organizace Naděje pro děti úplňku, z. s., a Rodinné Integrační Centrum, z. s. Od roku 2021 se homesharing dostává skrze další organizace k dalším rodinám po celé ČR. Vše za podpory Nadačního fondu Abakus.

sidneyfoster ( 24. listopadu 2023 07:45 )

Pro autistu, který je zvyklý na svoje okolí a nechce z něj být vytrhován, je pendlování mezi různými prostředími asi to nejhorší. Příště ho vemte na nádraží, nebo nějakou demošku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa