Když se jí jedna ze sledujících svěřovat s myšlenkami na sebevraždu, chtěla pomoci a věnovala jí víc času. Následoval nekonečný příval komunikace nejrůznějšího druhu, a navíc se mladá Slovenka začala objevovat i na akcích, kam herečka pracovně chodila.

Zablokování nepomohlo

Proto ji zablokovala, čímž ale pro sebe a svou rodinu otevřela bránu do kybernetického pekla. „Je důležité si uvědomit, že vy nejste psycholog či psychiatr a nemůžete se snažit takhle pomáhat, protože se to obrátí proti vám,“ říká Svátková.

Zablokovaná sledující se začala herečce ozývat z nových falešných profilů, takže nešťastná Vlastina musela od rána do večera blokovat nové a nové lidi. Navíc útočnice začala jednoho po druhém kontaktovat hereččiny přátele a kontakty ze sociálních sítí a obesílat je útržky soukromé komunikace.

Útoky na citlivé místo

„Snažila se útočit na moje citlivé stránky, které by se daly zneužít mediálně. Rozhodla jsem se jít na policii u nás v obci, což nebyl úplně nejlepší nápad. Protože to byla Slovenka, zavolali nějakým kolegům na Slovensku, kteří za ní přišli, dali jí pokutu pár euro, a pak se teda ještě divili, že se jim vysmála,“ popisuje herečka.

S případem pomohl až známý právník, který se rozhodl podat trestní oznámení na Slovensku, kam se k výslechům vypravilo společně s herečkou i plné auto svědků. To řádění útočnice ukončilo.

Děti jsou na internetu víc, než si myslíme

Před internetovou šikanou varuje i průzkum O2 a společnosti NMS mezi dětmi a -náctiletými. Čím jsou starší, tím více času jsou on-line a tím méně o jejich aktivitách na internetu rodiče vědí.

Tohle všechno průzkum odhalil

4 z 10 dětí tvrdí, že jejich rodiče nemají přehled, co děti dělají on-line.

Rodiče si myslí, že děti tráví na mobilu průměrně 2:57 hodiny, podle dětí je to ale 3:28 hodiny. Největší rozdíly v odhadu jsou mezi rodiči a dětmi ve věku 14–15 let.

Denní limit na používání mobilu vůbec nemá nastavených 6 z 10 dětí ve věku 8–15 let. U nejmladších (8–9 let) má limit 7 z 10 dětí, ale jak stárnou, limity mizí.

8 z 10 rodičů zakazuje dětem brát si mobil do postele. Přesto to 6 z 10 dětí dělá. Častěji ty starší.

35 % dětí sdílí na internetu fotky sama sebe.

71 % dětí ve věku 8 až 15 let je na YouTube, 64 % na WhatsAppu a 45 % na TikToku.

S kyberšikanou se setkalo každé páté dítě (23 %), 4 % opakovaně a častěji to byly dívky. Rodiče všechny případy neznají, myslí si, že je to 15 %.

9 % dětí ve věku 8–15 let jsou smutné nebo velmi smutné, rodiče si to myslí jen o polovině z nich. U dětí, které jsou v oblasti internetu více vzdělané a tráví na něm více času, je smutných až 18 %. Míra štěstí u dívek klesá s věkem. Děti, které sportují, jsou až dvojnásobně šťastné.

Více než 2 z 10 dětí kontrolují mobil alespoň jednou za hodinu.

Víkend bez mobilu by byl pro 38 % dětí nuda, pro 17 % výzva, 16 % by naštval, 12 % by při něm bylo šťastných.

Kralují psychické problémy

Podle údajů Linky bezpečí se za posledních pět let zněkolikanásobil počet hovorů dětí, zažívajících psychické obtíže. Častější než dřív byly i rodinné problémy, naopak se snížil se počet volajících dětí, které trápilo sexuální vyzrávání. Absolutně nejčastějšími tématy byly myšlenky na sebevraždu (přes 3500 dětí v roce 2022), sebepoškozování, deprese a úzkosti.

Součástí průzkumu bylo i porovnání výsledků dětí, zapojených do programu O2 Chytré školy, kde děti získávají lepší vzdělání v oblasti počítačové a mediální gramotnosti nebo kyberbezpečnosti. Děti z O2 Chytrých škol trávily na mobilu více času, ale s méně negativními následky.

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Dětský profil jako pozvánka pro zloděje? Kožíšek radí, jak s dětmi čelit internetu Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií