Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Producentka Maja Hamplová: Moje nová tvář je těžký životní příběh s velkou dávkou humoru

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. října 2023
15:29
Autor: Barbora Holá - 
24. října 2023
14:30

Produkuje reklamy, hrané a dokumentární filmy, vydala se i na pole scenáristiky a režie. Jako castingová režisérka obsazovala řadu úspěšných snímků naší i zahraniční kinematografie. Jako producentka má na kontě například snímek Úsvit, nebo dokument Moje nová Tvář o ženě, která přežila brutální útok kyselinou. Ten se na svou premiéry dočká už tento čtvrtek. Co vám snímek lidem sdělit? Který moment dokumentu je tím nejsilnější? Jak těžké bylo spolupracovat na dokumentu, který píše sám život? Kde na něj vzít peníze? O tom se rozpovídala v Epicentru s Bárou Holou producentka Maja Hamplová. 

Pro producentku Maju Hamplovou je dokument Moje nová tvář, který jde do kin už tento čtvrtek a mapuje životní příběh Martiny z Plzně, ženy kterou před deseti lety polil bývalý přítel kyselinou a ona jen zázrakem přežila, producentský debut. Ani vteřinu prý nepochybovala, do takového projektu jít. Byla to výzva. 

„Režisérka filmu Jarmila Štuková je moje dlouholetá kamarádka. Oslovila mě, aby ten film získal nějakou formu, nějaký profesionální parametry filmu a pro mě to byla jasná volba, že něco takového chci dělat,” uvedla Maja v Epicentru. 

Podle Hamplové je důležité k filmu  říct, že i přesto, že zpracovává poměrně náročné téma, je to příběh, ve kterém je spousta humoru a nese s sebou naději a lidé po slavnostní premiéře z kina odcházeli nabití pozitivní energií. 

Omluvy pachatele se nedočkáte

Celý příběh je postaven na zpovědi Martiny, oběti brutálního útoku. Tvoří ho profesionální záběry filmařského štábu, ale i autentické videodeníky, které pořizovala Martina sama. 

„Martina vlastně dostala malou domácí kameru na chvíle, kdy je sama, kdy se jí nechce mluvit, kdy se jí nás nechce volat k tomu, co se jí děje a nebo to prostě jednoduše nejde. Natáčela svoje autentické výpovědi a těmi je ten film lemovaný, což mu přináší ještě opravdu něco, pro mě, takového speciálnějšího,“  popsala Hamplová zákulisí natáčení dokumentu. 

V dokumentu žádné výpovědi svědků, rodiny nebo lékařů nečekejte. Ve scénáři nebyl prostor ani pro muže, který před deseti lety Martině změnil život od základu, tedy pro útočníka a pachatele bestiálního činu. 

„My jsme nechtěli příliš dávat prostor pachateli, který to udělal, ale spíš se soustředit na to, co se stane potom, když člověk na všechno zůstane sám. A protože Martina na většinu věcí prostě byla sama, většinu věcí si musela sama vybojovat, tak ten film opravdu nese hlavně ona,“ popsala dějovou linku producentka snímku.

Chvílemi toho měla dost

Dokument vznikal dlouhých devět let. Za tu dobu se podle slov Maji Hamplové se z filmařského štábu stala takřka rodina. přesto producentka přiznává, že někdy natáčení jednoduché nebylo a postaveno na pevné důvěře. Určité hranice překročeny nebyly. 

„Byly momenty z Martininýho opravdu osobního intimního života, kdy říkala, že to jsou věci, které by si ráda nechala pro sebe, které jsme respektovali a bylo to vlastně už opravdu za hranici něčeho, co není nutné sdílet,“ uvedla Maja s tím, že někdy je samozřejmně dohnala i únava a náročnost natáčení. Hlavně tedy přední aktérku celého příběhu, pro kterou filmařina byla úplnou novinkou. 

„Někdy jí to nebavilo. Často jsme točili  v zimě a večer a to bylo prostě náročné natáčení pro člověka, který s tím nemá zkušenost. Chvílemi už bylo cítit, že už toho má dost, ale zároveň, když jsme točili poslední natáčecí den, tak Martina říkala, že ji to bude chybět . A bylo to takové dojemné. Za ty roky jsme si na sebe opravdu hodně zvykli, všichni,” uvedla Maja Hamplová. 

Dokument Moje nová tvář jde do kin už tento čtvrtek a zamíří také Mezinárodní filmový festival dokumentárních filmů Jihlava. Mapuje devět let života ženy, která se po brutálním útoku kyselinou, znovu narodila. Na otázku jestli už teď se chystá pokračování životního příběhu Martiny, producentka na závěr odpověděla: „Ono se to samozřejmě nabízí tím, co se Martine v životě dál děje, ale myslím si, že necháme Martinu už žít svůj život. Mám teď pocit takový, že pokračovat nebudeme,“ uzavřela Hamplová. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa