Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sociolog Buchtík pro Blesk: Generace Z bude mít vůbec poprvé vzdělanější ženy než muže

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
19. září 2023
05:25

Narodili se zhruba mezi roky 1996 a 2009. Nejstarším z nich není dnes ani 30 let. Neznají svět bez internetu, digitálních technologií a youtuberů.  Říká se o nich, že, ve svých rukou mají kromě smartphonů i naši budoucnost. To je Generace Z, slabá, za to nejvzdělanější generace.  

Generace Z bude mít na svém kontě hned několik prvenství. Mimo jiné, například podle sociologa a ředitele výzkumné agentury STEM Martina Buchtíka ovlivní zcela zásadně trh práce.  Paradoxně  přesto, že jde o početně slabou generaci.

„Teď se děje to, že do předčasného důchodu najednou odchází výrazně více lidí, než přichází na trh práce,“ uvedl Buchtík v Epicentru.

Podle sociologa generace Z v průměru dosáhne nejvyššího vzdělání. Vůbec poprvé budou mít vyšší vzdělání ženy než muži. Mnozí se s takovou situací budou muset vypořádat. 

„To znamená, více žen vystuduje vysokou školu než mužů, což bude působit i nějaký nutný tlak státu na to, aby se ženy rychleji vracely na trh práce, aby byly férově ohodnoceny oproti mužům.“ A podle Buchtíka to bude určitě jedno z velkých témat.

„Většina mužů myslí, že ženy a muži mají stejné příležitosti a ženy už si to tak často nemyslí,“ uvedl Buchtík v pondělním Epicentru.

Dynamická generace

Celkově ale bude podle něj tato generace dynamičtější.Svou roli v celé situaci sehrají nové technologie a umělá inteligence. Budou vznikat nové profese, některé budou úplně zanikat kvůli automatizaci, robotizaci.

„Dlouho jsme si mysleli, že robotizace a automatizace se bude týkat spíše dělnických profesí a ztráty pozic v továrnách nebo ve výrobě, ale teď vidíme, že se to může týkat i právníků nebo účetních a ekonomů i umělců, takže ta ohrožení tady pro ně jsou a budou se s tím muset umět vypořádat,“ uvedl sociolog a ředitel výzkumné agentury.

Telefony versus pleny 

Takzvaní „Zetkaři“ se tak budou muset ruku v ruce s pokrokem doby stále učit  a adaptovat na nové podmínky. A v tuhle chvíli podle Buchtíka můžeme říct, že kariéra Generace Z bude vypadat jinak, než vypadala kariéra jejich rodičů nebo prarodičů.

Generace Z oproti té předešlé, kterou označujeme jako Generaci Y neboli mileniálové, má určité výhody. Něco ale přeci jen dnešní čtyřicátníci měli snadnější i bez digitálních technologií. Například dostupnější bydlení, nebo auta. A nejde o to, že by mladí lidé nechtěli bydlet samostatně, ale prostě si to nemůžou podle odborníka dovolit.

„Za posledních 30 let, v devadesátých letech, spousta lidí přišla k vlastnímu bydlení během privatizace. Hodně lidí vlastně privatizovalo byty ještě  během ekonomické krize, ta cena bydlení byla relativně přijatelná a ti lidé si mohli dovolit bydlení, dneska si mladí lidé prostě bydlení, větší část z nich dovolit nemůže,“ dodal Martin Buchtík. 

Naopak zase dostupnější mají digitální technologie, smartphony a dnes už i umělou inteligenci. 

„Generace dnešních čtyřicátníků už i v České republice má ty znaky, že vyrůstala nebo se vzdělávala v demokratickém školství, rychle se adaptovala na technologie, ale přece jenom, když je vám 40, tak s internetem jste se seznámila, řekněme, v 15. Dnešní mladí lidé a vidíme to i na  malých dětech,  s tabletem nebo mobilním telefonem v ruce vlastně  vyrůstají od útlého věku, dřív, než odloží plínky,“ uzavřel sociolog. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa