Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert Dolník u únosech cizinců v Afghánistánu: Tálibán je drží ve vězeních. Nejezděte do země!

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
17. září 2023
16:57

Hnutí Tálibán vládne v Afghánistánu po odchodu západních vojsk již dva roky. Podle Human Rights Watch země prochází humanitární krizi, roste nezaměstnanost, podíl dětské práce a i přes počáteční sliby Tálibánu dochází k porušování práv nejen žen. V posledních týdnech dochází také k častým únosům občanů západních zemí. Světově uznávaný odborník na terorismus a metodiku vyjednávání, Adam Dolník v Epicentru Blesk Zpráv varoval před návštěvou této země a to nejen turisty, ale také humanitární pracovníky. Jak na jeho slova reagovala organizace Člověk v tísni, která v regionu i nadále působí?

Dolník varoval, že Tálibán nyní drží občany západních zemí v Afghánistánu a využívá je pro diplomatický tlak na západní vlády. „Já bych určitě zrazoval všechny občany západních států od toho, aby jeli do Afghánistánu,“  upozornil v Epicentru Blesk Zpráv. „A to nejenom jako turisté, což je samozřejmě nebezpečné, i když je to nádherná země, ale i jako humanitární pracovníci, protože teď skutečně dochází k tomu, že Tálibán sbírá občany západních zemí, drží je v normálních věznicích jako unesené rukojmí ve snaze vytvořit diplomatický tlak na západní vlády,“ doplnil s tím, že podle jeho informací je v Afghánistánu drženo několik lidí a tento tlak nadále roste.

Aktuální situace v Afghánistánu je podle jeho slov po dvaceti letech mezinárodního zapojení a investic v řádu bilionů dolarů bohužel naprosto tragická. „Po tak obrovské investici, 20 letech práce, úmrtí dvou set tisíc Afghánců a tisíců západních vojáků se vlastně vracíme na začátek, tak, jak to bylo před 20 lety. Je to velká tragédie pro celou generaci Afghánců," uvedl.

Inkubátor terorismu

S ohledem na terorismus Dolník varoval, že se z Afghánistánu opět stává inkubátor pro různé teroristické organizace, které zde nacházejí prostor pro své operace a výcvikové tábory. Boj s terorismem v této zemi se stává složitějším, protože chybí zpravodajská síť, která tam byla k dispozici v minulosti.

„Podle odhadů monitorovacího týmu OSN tam nyní operuje až 20 různých teroristických skupin, z nichž nejvýznamnější je Islámský stát v provincii Churasan," uvedl Dolník. Co je v této situaci podle jeho názoru zvláštní, je skutečnost, že Tálibán nyní používá vládní rétoriku v boji proti terorismu, což je ironické, vzhledem k jejich minulosti využívání teroristických taktik.

Organizace Člověk v tísni názor Adam Dolníka nesdílí. „V oblasti nadále působíme a pomáháme, stejně jako řada jiných nevládních organizací či agentur OSN. Bezpečnost našich zaměstnanců je pro nás vždy na prvním místě. Průběžně vyhodnocujeme rizika a pokud jsou příliš veliká, okamžitě na ně reagujeme," řekl pro Blesk Zprávy Tomáš Kocian, regionální ředitel programů Člověka v tísni v Afghánistánu a na Blízkém východě.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky už  v březnu tohoto roku vydalo varování týkající se cestování do Afghánistánu. Situace na afghánském území, která následovala po nástupu Tálibánu k moci v roce 2021, je i podle jejich názoru nepředvídatelná a plná nebezpečí a  ministerstvo varuje, že v případě nouze je zajištění pomoci obtížné, neboť v zemi chybí přítomnost českého zastupitelského úřadu a zastoupení jiných členských států EU.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa