Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sociolog Buchtík o generaci Z: Jak „Zetkaře“ ovlivnila válka a covid?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. září 2023
15:31
Autor: hol - 
18. září 2023
14:30

 Narodili se zhruba mezi roky 1996 a 2009. Nejstarším z nich není dnes ani 30 let. Neznají svět bez internetu, digitálních technologií a youtuberů.  Říká se o nich, že, ve svých rukou mají kromě smartphonů i naši budoucnost. To je Generace Z. Jak tedy tato generace ovlivňuje život a budoucnost  ostatních? Jak je ovlivnily pandemie covidu nebo válka na Ukrajině? Nejen na tyto otázky se v pondělním Epicentru ptala redaktorka Barbora Holá sociologa a ředitele výzkumné agentury STEM, Martina Buchtíka.

„Každá nová generace budí pozornost, protože přichází s nějakými novými trendy, něčím, co ty jiné generace nemají a protože není etablovaná, tak se o ní mluví jako o něčem, co je vlastně zvláštní a nové," říká sociolog Buchtík.

Generace „Z“ je často popisována jako roztěkaná, netrpělivá a závislá na digitálních technologiích, někteří dokonce tvrdí, že průměrný „zetkař“ nevydrží udržet pozornost déle než osm vteřin. Toto tvrzení může znít jako alarmující, ale podle Buchtíka je třeba si uvědomit, že změny ve způsobu spotřeby médií a informací jsou běžnou součástí evoluce společnosti.

Buchtík také poukázal na to, že závislost na digitálních technologiích není omezena pouze na tuto generaci. „Ten telefon je samozřejmě něco, co držíme v ruce, ale netýká se to jenom téhle generace, prostupuje to vlastně všemi generacemi," zdůrazňuje sociolog, podle kterého jsme vlastně televizory vyměnili za telefony.

Válka, covid a Vinnetou

Vliv vnějších faktorů, jako jsou válka na Ukrajině nebo pandemie covidu-19, je významný. „Tohle jsou, řekněme, v českém prostředí od roku 89 nejvýraznější události a tu generaci budou hodně formovat. Zejména mladí lidé během covidu, během všech těch restrikcí vlastně jakoby trpěli nebo to slovo trpěli, je asi špatné, ale vlastně museli nejvíc omezit svoje sociální kontakty,“ míní Buchtík, právě proto, že podle jeho slov mladí lidé mají v průměru sociálních kontaktů nejvíce a hledají v nich i vlastní identitu.

„Když jim zakážete se vídat s vlastními kamarády, tak je to výrazně ovlivní. A ten přechod do čistě online prostoru vyhovoval jen menší části z nich. Byť tedy samozřejmě i komunikace v online prostoru je důležitou součástí jejich životů,“ doplnil sociolog.

Buchtík také hovořil o tom, že čím jsou lidé mladší, tím mají širší možnosti zdrojů informací: „Ještě v devadesátých letech všichni víme, že celá republika koukala na ty dva televizní kanály, na toho jednoho Vinnetoua, a když jste přišli do školy nebo do práce, tak si vlastně všichni povídali o tom jednom. Nyní je těch možností mnohem víc, takže je to otázka toho, jakým způsobem s těmi možnostmi v tom mladém věku nakládáte, jestli vás to spíš paralyzuje nebo vám to dává nějaké výhody.“

Uživatel_5629124 ( 18. září 2023 14:56 )

Jsou líní jako vši a úplně tupí🙄 Dnes a denně to vidím v práci!☝️🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa