Jan Kalina opustil tento svět, ovšem příčina jeho smrti zatím veřejně známá není. Zřejmě je to ale nečekaná zpráva, protože ještě před pár týdny si Kalina pochvaloval práci s kapelou. „Máme novou sestavu a mám zase pocit, že to všechno zase funguje,“ uvedl pro web Headliner.cz. 

Krátce před svou smrtí také s kapelou dokončil album Noční ptáci, které má vyjít 15. září. Zpěvák, bubeník a hráč na perkuse po sobě zanechal řadu písniček. Především však jeho smrt zasáhla jeho nejbližší, ostatně měl hned čtyři potomky -  dcery Barboru (*1988) a Adélu (*1997) a syny Štěpána (*1998) a Jana (*2018).

Umělecká duše

Kalina měl bohaté umělecké zázemí. Absolvoval Střední výtvarnou školu na Hollarově náměstí v Praze, poté pokračoval ve studiu českého jazyka a výtvarné výchovy na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Již během studií se angažoval v různých uměleckých skupinách.

Právě ze studentského rock’n’roll bandu Matěj Čech vznikla později kultovní kapela Sto zvířat. Ta funguje v různých obměnách od roku 1990. Kalina tam začínal jako bubeník, po odchodu Petra Ostrouchova z kapely se v roce 2006 Kalina přesunul za mikrofon a k perkusím. Společně s Janou Jelínkovou se stal naplno frontmanem kapely. Za desku Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007 získala kapela cenu Anděl v kategorii ska a reggae. Kapela odehrála po ČR více než 2700 koncertů a natočila dvě desítky klipů.

Hrál též v divadelním souboru Šrapnel, vystupoval v představení Dechovka divadla Vosto5 a byl také členem skupiny Kašpárek v rohlíku. Kalina nebyl pouze výjimečným zpěvákem a muzikantem, ale i vizuálním tvůrcem. Svoji výtvarnou zručnost uplatnil v tvorbě vizuálů pro kapelu. Paralelně k hudbě se po dobu více než patnácti let věnoval práci jako storyboardista a artdirector.

Video
Video se připravuje ...

Láďa Křížek o budoucnosti kapely Citronu: Jak to zpěvák vidí? Kisa Císařová

Fotogalerie
10 fotografií