Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policistů je v Česku nejméně za posledních osm let. Přidejte jim, aby dál neodcházeli, žádá Vondrášek

Autor: ČTK - 
26. března 2023
15:45

Policejní prezident Martin Vondrášek žádá, aby příslušníci sboru pobírali 140 procent průměrné hrubé mzdy v ČR a civilní zaměstnanci sboru nad 90 procent. Policie podle něj jinak nebude konkurenceschopná na trhu práce, řekl dnes v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Požadavek chce vznést na dubnové Bezpečnostní radě státu.

Vondrášek zdůraznil, že policie má v posledních dvou letech podstav kolem tisícovky policistů. Aktuálně je policistů 39 422, což je nejméně od roku 2015. „Pakliže má být zachován stejný bezpečnostní standard, potřebujeme k tomu adekvátní personální zajištění,“ uvedl. Podotkl, že policii se sice v posledních třech letech daří rekordně nabírat nové lidi, zároveň ale sbor zestárl, a rekordně vysoké jsou proto i odchody.

Loni brali policisté průměrně 51 969 korun, občanští zaměstnanci sboru pak 31 083 korun.

Z personálního podstavu existují podle Vondráška tři možné cesty. Zaprvé přehodnotit policejní agendy a některé ubrat, což ale nejde jednoduše bez změny zákona. Zadruhé optimalizovat síť základních policejních útvarů, čímž by se ale policie ocitla v situaci jako Česká pošta, která musí zavírat některé pobočky. „Nechceme odcházet z menších obcí. Občan by měl k policejní službě dál,“ poznamenal Vondrášek. Třetí cestou je podle něj právě vytvoření konkurenční výhody pro policii na trhu práce.

„Poměr průměrné hrubé mzdy v ČR a služebního příjmu policisty spadl na 130 procent. Musíme být na určité úrovni nad růstem průměrné hrubé mzdy v ČR - optimálně kolem 140 procent, abychom byli konkurenceschopní,“ prohlásil policejní šéf. U občanských zaměstnanců by chtěl dosáhnout nad 90 procent průměrné hrubé mzdy v ČR, nyní je to 87 procent. „Myslím si, že je to pro stát akceptovatelné,“ dodal.

Video  Policie dopadla útočníky, kteří brutálně pobodali muže na Žižkově  - policie ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tomasj ( 28. března 2023 10:47 )

soudruh jenerál si musí uvědomit, že člověk bez zaměstnání, má o tisíce korun měsíčně vyšší výdaje než příjmy a pokud by chtěl k policii tak to výběrové řízení a jeho náklady nezaplatí. A taky kolik lidí má onu potřebnou zdravotní klasifikaci A. Málo. VŘ si vyžadá platby za zdravotní prohlídku, za dojíždění na: psychotesty, pohovory, testy zdatnosti a to je zákonitě mimo možnosti člověka bez práce. Ale jestli soudruh jenerál nikdy nebyl bez práce a bez peněz a jeho náklady nikdy nepřevyšovaly o tisíce korun měsíčně jeho finanční možnosti, tak žije mimo realitu snad i díky vlez do zatku komunistickýcm fueslům a estébákům

Brichacek ( 27. března 2023 07:38 )

Poslete toho troubu na psychiatrii za co by měl mít policajt extrémni plat?? Možná nékteré specíalní útvar ale obycejny zašivák v aute je už ted přeplacený NAVÍC PROTI EVROPÉ JE U. AS PŘEFÍZLOVANO!!!

deratizater ( 27. března 2023 07:09 )

Realita je taková že většina policistů při nástupu do služby už počítá s tím že si odslouží 15 let a odejdou na výhodně nastavenou rentu. Za tu rentu se dá v pohodě vyžít a mohou si i přivydělat. Policisté kteří slouží v kancelářích a mají vysoké platy tak u policie zůstávají déle než ti kteří jsou v terénu.Asi je už více policistů v produktivním věku na rentě než v činné službě. Řešení by bylo přidat rentu po 15 létech služby ke platu a policisti by neměli důvod odcházet.

Tomasj ( 26. března 2023 16:04 )

Od PČR musí ihned odejít bez odstupného ti co sloužili totalitnímu státu jako SNBáci či StBáci a bez rent. Co třeba takový příslušník StB, dnes krajský policejní velitel a generál, kolik ten bere. místo aby byl demokratickým státem perzekuován a třel bídu s nouzí dělá stát z jejich odpůrců MUKLy.

Zobrazit celou diskusi