Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exministryně Maláčová pro Blesk: Důchodcům se v Česku nežije dobře. Situace je tristní

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. září 2023
15:31
Autor: Pavlína Horáková, hol, lig - 
19. září 2023
14:39

Důchodová reforma budí emoce napříč Českem. Její předvoj, důchodovou novelu s jistými výhradami a zpožděním podepsal prezident Petr Pavel a tak zpřísnění předčasných důchodů, zpomalení řádné valorizace penzí a nahrazení mimořádné valorizace dočasným přídavkem při vyšším růstu cen začne platit od října. Jak se žije českým důchodcům? Na otázky Pavlíny Horákové v Epicentru odpovídala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ze sociální demokracie, která se po posledních volbách nedostala do Poslanecké sněmovny.

Důchodcům se nežije dobře, řekla Maláčová v dnešním Epicentru. Podle ní současná vláda proti sobě poštvává pracují a nepracují důchodce. Alfa a omega současné situace je vysoká inflace, je přesvědčená exministryně.

„Vláda po celou dobu jenom přihlížela, neudělala nic aby se to rekordní snižování životní úrovně nás všech zastavilo, nebo ideálně snížilo, takže ta situace je velmi tristní,“ míní bývalá šéfka rezortu práce a sociálních věcí

Vláda nemá vůbec žádnou zásluhu

Maláčová si pevně stojí za kroky, které podnikla bývalá vláda a trvá na tom, že valorizační mechanizmus, který v roce 2017 sociální demokracie prosadila, po celou dobu fungoval až do nedávné změny zákona, která začne platit v říjnu a kterou bude z podnětu hnutí ANO řešit Ústavní soud.

„My jsme tím uchránili vlastně dobrý životní standard seniorů. To je první věc, druhá věc je, já jsem vlastně přesně před dvěma lety, prosadila výchovné, to je ta pětistovka za každé vychované dítě a díky tomu se zejména ženám zvýšil důchod,“ dodala Maláčová a upřesnila, že se to dotklo milionu a půl žen.

Důchody nejsou příčinou toho, že se náš stát zadlužuje

Podle Maláčové stát nevydává na důchody příliš horentní prostředky k poměru HDP.  „Naopak jsme prý podprůměrné,“ míní. Z rozpočtu jde podle bývalé političky na důchody 8,8 %  celkových prostředků, zatímco evropský průměr je 12 %.

„Kdybychom se vrátili zase k tomu kořenu toho problému, kdyby vláda něco udělala s inflací a nevymklo se to kompletně mimo kontrolu, tak jsme nemuseli řešit tenhle problém, takže důchody nejsou příčinou toho, že se náš stát zadlužuje, problém je inflace a problém je to, že prostě nemáme příjmy státního rozpočtu,“ vznesla kritiku na Fialovu vládu Maláčová.

V Epicentru exministryně připustila, že důchody v Česku vzrostly o slušnou částku, jejich celkovou hodnotu srážela právě vysoká inflace.

Od přicházející důchodové reformy Maláčová příliš neočekává. Podle ní by musely přijít dlouhodobé podstatné změny, které míří k tomu, že tady bude politická shoda na tom, jak tuhle jako jednu z nejdůležitějších politik vůbec řešit.

„Neexistuje nic důležitějšího ve státu než daně a důchody. Tady žádná shoda není,“ uzavřela Maláčová.

Současný ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL slibuje, že návrh důchodové reformy představí začátkem října. Podobnou ambici přitom měla v minulosti i Maláčová respektive vláda Andreje Babiše (ANO), ve které seděla. Plán na úpravu důchodového systému si tehdejší kabinet dal do programového prohlášení.

jakinka ( 22. září 2023 07:32 )

Seš blbec

jakinka ( 22. září 2023 07:31 )

Tak toto si lidé zvolili tak to teď mají !

jakinka ( 22. září 2023 07:30 )

Důchodci přece nepotřebuji jist, oblékat se, na dovolenou - ?! Zapomeňte ! TOTO JSOU SLOVA SURIKATY VE VLÁDĚ !!!

ANOrozkradanidotaci ( 20. září 2023 18:38 )

Inflace vyletěla nahoru za vlády soudruha estébáka Babiše. Za Fialy inflace začala klesat.

Miloslav Podhola ( 20. září 2023 13:32 )

Statistika nelže, ať to říka kdokoliv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa