Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český vyjednavač o klíčových bodech jednání s únosci: Pozor na chyby s penězi! A kdy zemře nejvíc lidí?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
12. září 2023
05:00

Vyjednává o životech rukojmích po celém světě, cvičí bezpečnostní složky a spolupracuje s americkou FBI nebo britským Scotland Yardem. Uznávaný odborník na terorismus a metodiku vyjednávání po letech mediální odmlky poskytnul rozhovor pro pořad Epicentrum. Základním pravidlem úspěšného vyjednávání je podle něj nemluvit a naslouchat. Ve studiu Blesku také prozradil, s jakými nejčastějšími chybami se při vyjednávání s únosci setkává.

„Strašně záleží na kontextu, protože pokud budete vyjednávat v nějaké barikádové situaci, jako bylo třeba moskevské divadlo, Beslan nebo další útoky, tak tam to vyjednávání je hodně o rapidní výměně komunikace, je to o uklidnění emocí,“ vysvětluje světově uznávaný  český odborník hlavní zásady úspěšného vyjednávání.

„Na druhé straně je to o stabilizaci situace, je to o tom, že vy musíte pracovat s hodnotami druhé strany, to je to základní pravidlo vyjednávání, není to o vás," upozorňuje na to, že u vyjednávání je naprosto klíčové naslouchání.  „Nemluvit, to je takový mýtus, že dobří vyjednavači jsou ti, kteří jako dobře mluví, ono je to naopak, dobří vyjednavači umí dobře naslouchat. Nasloucháním, splní dva cíle, ten první cíl je budování vztahu a uklidnění situace a druhý cíl je odhalování skrytých hodnot, požadavků a způsobu nahlížení na svět druhé strany," doplnil Dolník.

Klíčem k úspěchu je také schopnost vyjednavače vést jednání tak, aby druhá strana měla pocit, že dosažení dohody bylo jejím vlastním nápadem. Tento styl vyjednávání se však nevztahuje pouze na teroristické situace. Jak říká Dolník: „Tento přístup aplikovat na úplně každou lidskou interakci, takže to není jenom vyjednávání s teroristy potom v kontextu těch únosů."

Emoce jsou nedílnou součástí vyjednávání, zejména v případě rodiny uneseného člověka. „Já vím, že únosce přesvědčím, já vím, že metodou, která je ověřená, od sedmdesátých let, jsem je schopen dostat tam, kam chci, daleko větší problém pro mě jsou emoce, které se dějí okolo toho, to znamená emoce rodiny toho člověka nebo klienta a ty právě narušují racionální uvažování o tom, co je třeba dělat, takže s těmi emocemi musím pracovat nejvíc," popsal Dolník s tím, že je naprosto zásadní získat si také důvěru rodiny uneseného.

Cena za rukojmí

Co je nejčastější chybou, se kterou se při vyjednávání s únosci setkává? „Co se objeví téměř vždycky, je touha to vyřešit co nejrychleji, která je přirozená, ale když se potom přetaví ve snahu splnit všechny požadavky, tak máme problém,“ míní Dolník.

„Ne všechny únosy se odehrávají na úrovni nějakých obrovských sum peněz, často ty sumy jsou relativně malé, takže se vám, dejme tomu, stane, že zavolají únosci a požadují 10 000 dolarů, rodina je má a už to balí do batohu a chce to odvést. Já jim musím vždycky vysvětlovat, že pokud toto udělají, tak je jedna jediná možnost, jak toto dopadne. Únosci si vezmou peníze a řeknou si o víc,“ varuje Adam Dolník. Upozorňuje na tom, že neexistuje objektivní cena za rukojmí: „Únosci chtějí všechno, co máte vy, takže vy, když ukážete, že to bylo snadné, tak oni si řeknou aha, řekli jsme si o málo a řeknou si o víc.“ Podle jeho zkušeností se pak celý proces může výrazně prodražit a zejména se tak může prodloužit utrpení uneseného.

Nejnebezpečnější okamžik

Tím nejnebezpečnějším okamžikem pro uneseného bývá moment únosu: „Nejvíc lidí zemře, když začne bojovat a jsou postřeleni během toho prvního momentu a anebo když jsou postřeleni, tak často potom to zranění infikuje a mají potom problém přežít tu dobu, kterou jsou držení,“  popisuje Adam Dolník, podle kterého je důležité poslouchat a následovat pokyny únosců.

„Důležité je nebojovat a pokud možno se co nejvíce humanizovat, ukázat, že jste člověk, ukázat, že máte rodinu a snažit se vytvořit nějaký vztah s únosci, a když s nimi máte příležitost trávit nějaký delší čas, tak se pak často i děje, že tam dojde k nějakému polidštění, že se například najde mezi únosci někdo, kdo vám povolí pouta nebo vám sám donese nějaký nápoj a podobně,“ radí odborník na metodiku vyjednávání Adam Dolník.

Adam Dolník v Epicentru Blesku. (11.9.2023) Adam Dolník v Epicentru Blesku. (11.9.2023) | Blesk:Jakub Poláček

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa