Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Šéf BESIPu o tom, jak zvládnout návrat z dovolených. Na co si mají dát řidiči v horku pozor?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. srpna 2023
15:45
Autor: lig, Pavlína Horáková, J. Báčová - 
22. srpna 2023
14:22

Prázdniny jsou ve své druhé polovině a Češi se ve velkém vrací z dovolených. Vlny veder, které Česko zasáhly, s sebou ale nesou mnoho rizik. Jedním z nich je i vyšší nehodovost na silnicích. Úmorné horko, desítky hodin za volantem a vidina brzkého příjezdu domů mohou být velmi nebezpečným koktejlem. Šéf samostatného oddělení ministerstva dopravy BESIP Tomáš Neřold v pořadu Epicentrum poradil řidičům a řidičkám, jak v horkém počasí snížit riziko nehod na minimum.

 „Řízení je velmi náročné na pozornost, čili fyzickou i psychickou kondici, a ta nám všem při vysokých teplotách klesá,“ komentoval Neřold. „Co je možná ještě nebezpečnější, je to, že horko zvyšuje riziko zdravotní indispozice. Tedy vlastně nějakého úplně kolapsu za volantem nebo chvilkového výpadku organismu. To potom vede i k nehodám, kdy řidiči úplně ztratí kontrolu nad vozidlem,“ vysvětlil. Čísla hovoří jasně. Podle dat BESIPU jsou vysoké letní teploty rizikové. „Kdykoliv jsou velká horka a trvají déle, je tam přímá úměra s počtem úmrtí na silnicích, která se zvyšují,“ připomněl Neřold neúprosnou statistiku.

Řada nehod se stane na posledních 50 kilometrech: Přestávka může zachránit život

Jak riziko nehody v horkém počasí snížit? Klíčem je podle šéfa BESIPU hlavně nespěchat. Hlavní je dopřávat si pravidelné odpočinkové pauzy od řízení a to zejména ke konci cesty. „Když se třeba z cesty ze zahraničí, kde to tolik neznám nebo jsem tam ostražitější, vrátím domů a jedu ve známém prostředí, navíc v kombinaci s únavou po cestě, potom dochází k nehodám, protože řidič vypne a přestane dávat pozor,“ vysvětlil Neřold. Spoustu řidičů chce navíc domů dojet co nejdříve, a tak posledních pár hodin cesty jedou tzv. „na doraz“. „Myslím, že to tak trochu děláme všichni, protože je to přirozené, “ připustil Neřold.

Zároveň ale varuje, že je třeba si sáhnout do svědomí a čím více se blížíme k domovu, tím pozornější ke svému fyzickému stavu bychom měli být.„Je lepší si tu přestávku udělat a nesnažit se za každou cenu dojet, i když máme pocit, že je to hodina, hodina a půl, že to už dorazíme. Je to chyba, protože právě ta přestávka, kdy se ještě třeba řidiči vymění, nebo si zkrátka tu pauzu před posledními 60 kilometry udělají, může někdy vlastně zachránit život,“ varuje Neřold.

Při pauze nekoukat do telefonu, radí šéf BESIPU

„Optimální přestávka je zhruba po dvou až 2,5 hodinách jízdy,“ vyzdvihl základní poučku Neřold. „Pauza by měla být zhruba 15 minut a doporučuje se hlavně pohyb a nechat odpočinout oči. To znamená nekoukat se během celé té přestávky do telefonu, lepší je se protáhnout, hýbat se a dát si třeba kávu. Psaní zpráv na mobilním telefonu relax očím úplně nezajistí,“ dodal.

Další kapitolou je pak mikrospánek. Kromě technologií, kterými je mnoho nových aut již vybaveno, může pomoci i posádka auta.„Pozitivní roli v rozeznání mikrospánku může sehrát spolujezdec nebo ostatní v autě, protože na řidiči to bývá vidět. Už se tak různě protahuje, časté kromě zívání je i to, že hýbe jinak hlavou a krční páteří, sedí třeba jinak, než sedí normálně,“ popsal Neřold, jak vypadá pomalu přicházející mikrospánek. Sám řidič pak podle něj může vyhodnotit, jak unavené má oči – jestliže pálí a musí často mrkat, je to signál, že je čas na přestávku.

bizon_pepa ( 23. srpna 2023 03:02 )

To ano.

bizon_pepa ( 23. srpna 2023 03:02 )

Asi bych nesouhlasil. Poláci a Slováci jsou střelci. Kdežto češi jezdí dost často spíš jako přizdisrá... Je copak vidět např. v I nebo A, kde jsou jedni z nejpomalejších jezdců a hluboko pod povolenou rychlostí.

bizon_pepa ( 23. srpna 2023 03:00 )

No třeba protože vlastně nic neřekl. Jen opakuje obecně známé věci. A pauza po 2 hod jízdy je dobrý úlet.

zfloyd ( 22. srpna 2023 17:49 )

v jakém horku ??, každý má klimatizaci a v autě je mu lépe než venku

bullshit ( 22. srpna 2023 15:39 )

Šéf BESIPu, dobrej flíček...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa