Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bude chléb opět zdražovat? Pekaři se zachovali férově, uznal to i Nekula, vzkazuje šéf svazu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. května 2023
16:32
Autor: Pavlína Horáková, lig - 
22. května 2023
15:43

Energie i pohonné hmoty zlevnily, základní potraviny, včetně pečiva, však i nadále zdražují. Češi už měsíce sledují ostré přestřelky mezi zástupci pekařů a ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou. Šéf resortu naznačuje, že pekaři nekopírují cenami vývoj na trhu, zneužívají situace a chtějí se podle jeho slov „zahojit“. Nejen o tom mluvil v Epicentru Blesku výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.

„To, jak se ceny budou vyvíjet, nevím. Každá pekárna je v jiné situaci. Ale od loňského října je cena chleba v pekárnách konstantní. Nemluvím o cenách obchodníků. Máme jedno z nejlevnějších pečiv v Evropské unii. Zdražili jsme výrazně méně než Poláci, Slováci, Rakousko i Německo,“ vyvrací Hlavatý dřívější slova ministra zemědělství Zdeňka Nekuly o tom, že pekaři zneužívají situace a snaží se umělým navyšováním ceny zahojit.

Tento názor dokonce po dnešní schůzce se zástupci pekařů měl údajně Nekula razantně změnit: „Pan ministr poděkoval za to, že se pekaři zachovali férově. Uznal, že neměl správná data. Operoval s cenami ze světové burzy, což není ideální. Tahle data zkrátka nešla použít pro výrobu chleba v Česku.“

Přidal, že zatímco pekaři platí za mouku o 75 procent více než v roce 2021, pekárny zdražily pouze o 43 procent. V obchodech si pak už ale lidé připlatí o 55 procent více. „Dohodli jsme se, že spolu budeme více komunikovat. A za nás pekaře jsme slíbili, že naše férové jednání bude pokračovat. Chléb a pečivo je základní potravina a není tady velký prostor pro experimenty,“ dodává šéf Svazu pekařů k predikci dalšího zvyšování cen.

trintin ( 22. května 2023 20:27 )

Ráno v osm hodin si v prodejně koupíte včerejší gumové rohlíky a týden starý chleba, který je promrzlý.

krapotkin ( 22. května 2023 18:51 )

Máme nejlevnější pečivo v EU, ale :
1) máme jedny z nejnižších platů v EZ
2) Chleba se už 3. den nedá jíst (tedy člověkem, plíseň sežere všechno) a rohlíky jsou už večer nepoživatelné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa