Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sexuolog Weiss pro Blesk: Proč odmítáme registr sexuálních deviantů?

Aktualizováno -
16. května 2023
15:27
Autor: Pavlína Horáková, DVL, inf - 
16. května 2023
14:45

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje vytvořit registr nebezpečných sexuálních delikventů, který měl být hotov v únoru, ale podle našich informací se politické debaty o něm zasekly. Proč v Česku přibývá případů zneužívání dětí? Jak je možné, že původně odsouzený delikvent může vést dětský tábor? Jaké jsou možnosti léčby sexuálních deviantů? Dnešní Epicentrum jsme pro vás natočili v Sexuologickém ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a naším hostem byl sexuolog, klinický psycholog a psychoterapeut, profesor Petr Weiss.

K registru, ve kterém by měli být lidé trestaní za sexuální delikty vůči dětem, a který by je pak diskvalifikoval z práce s dětmi, se v exkluzivním pořadu Blesku Hráči vyjádřil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS): „Spektrum teď dělí jedna hlavní věc. Představme si, že někdo v roce 1992 spáchal takovýto trestný čin. Pokud ten registr vznikne od příštího ledna (jak bylo původně v plánu, pozn. redakce), může osoba odsouzená před jeho vznikem v takovémto seznamu existovat? Jeden názor říká, že to je protiústavní a retroaktivní. Tedy že můžeme registrovat pouze ty trestné činy odsouzené po době vzniku registru.“

Blažek má sám dvě děti a incidenty, kdy již dříve trestaný člověk opět pracoval s dětmi a opět je zneužíval, označil za »hnusy«. Sám je proto nakloněn tomu, aby na seznamu opravdu byli uvedeni všichni. „Mně by nevadilo do registru dát i případy před účinností zákona. Ale chtěl bych, aby byla možnost školy se za někoho zaručit, třeba že tam 20 let pracuje a všichni jsou s ním spokojeni a nikdy neudělal nic nepřístojného. Těžko se to zapracovává do zákona,“ řekl o složité legislativní změně.

Weiss by byl s tím nápadem opatrný. „Nejsem si úplně jist, jak myslí pan ministr ten návrh zákona. Víte, já bych souhlasil a uvítal bych, kdyby existoval nějaký registr sexuálních delikventů, který by byl dostupný policii a kompletní, to znamená i se znaleckými posudky, které byly vypracovány na toho delikventa a podobně, s tím bych velmi souhlasil, protože si myslím, že by to bylo velmi užitečné. Ale s tím, aby existoval nějaký veřejný registr sexuální delikventů, s tím by určitě naprostá většina odborníků nesouhlasila,“ uvedl sexuolog.

Upozornil přitom na veřejné registry fungující například v USA a ve Velké Británii, kdy byly zveřejněny fotografie sexuálních delikventů na internetu, na vývěsce či v novinách. Tato opatření by však podle Weisse nebyla účinná. „My už máme tedy dostatečná data z výzkumu, zda tyto zákony jsou účinné z toho hlediska snížení recidivity. Víme, že nejsou, nesnížily recidivitu, naopak vedly ke zvýšení úzkosti ve společnosti, protože zkrátka máme tady nějakého rizikového člověka,“ upozornil expert.

„Naopak to vedlo k tomu, že tito lidé měli problémy najít, ubytování, zaměstnáni, páchali sebevraždy, to je prokázáno a stigmatizována byla i jejich rodina. Takže se museli stěhovat,“ uvedl Weiss. Podle něj je důležitá sociální adaptace právě kvůli prevenci recidivy a veřejný registr by zapůsobil proti tomu.

„Já si myslím, že by soudy měly mít možnost vyřknout právě to rozhodnutí o doživotním zákazu práce s dětmi, protože já si fakt myslím, že když už člověk jednou na to dítě sáhne, tak by už neměl pracovat s dětmi,“ uzavřel.

sorgedoktor ( 16. května 2023 16:23 )

Ja si myslim, ze Poliocie nejaky takovy registr musi mit.Sice tomu nerozumim, ale urcite neco takoveho musi mit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa