Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. dubna 2023
13:59
Autor: Pavlína Horáková, Markéta Volfová - 
5. dubna 2023
12:00

Česko ruší 300 poboček České pošty, máme novou Digitální a informační agenturu i nejhorší výsledek hospodaření za první čtvrtletí od vzniku našeho státu. Češi mají navíc vzhledem k příjmům nejdražší bydlení z vyspělých zemí. Co s tím? Na to všechno odpovídal v Epicentru Blesku vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„To, že se pošta propadá do stále větších dluhů, jsme věděli už jako opoziční politici. Už za ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nebylo na platy lidí, kteří na poště pracují,“ říká Bartoš s tím, že plány na restrukturalizaci státního podniku nejsou ničím překvapivým.

„Snížení pobočkové sítě, tak jak se s ním teď počítá, sníží deficit o 750 milionů,“ hájí postup vicepremiér a dodává, že jde o plán vycházející čistě z managementu České pošty. „V tomto rozhodnutí nehraje ani ministr vnitra nijak významnou roli,“ dodává.

„Mě to zajímá hlavně z hlediska Czechpointů, které mnohdy pod pobočku České pošty spadaly. Chtěl bych, aby tato služby byla zachována. Případně co nejrychleji rychle řešit, kde bude nejbližší náhradní,“ přidává šéf resortu pro místní rozvoj svůj postoj.

Kritiku vztahující se na nedostatečnou nebo pozdní komunikaci s kraji a obcemi směřující k České poště a ministerstvu vnitra nevnímá jako opodstatněnou: „Česká Republika má přes 6 tisíc měst a obcí. Ta služby musí být stále garantovaná. A nedokážu si představit, že by se pošta při svém rozhodování obracela nejprve na každé město, kde je nějaká pobočka.“

Video  Vedení České pošty vysvětluje, jak vybíralo pobočky ke zrušení  - ČTK
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 5. dubna 2023 18:54 )

Ono jsou take nejake sluzby lidem. vse prepocitavat na penize je pofiderni

maxpax ( 5. dubna 2023 17:09 )

Ten článek je vlastně o čem ? O tom, že Bartoš chce zachovat v každé obci Czech pointy? No to mohl říct jednou větou a už někdy před půl rokem

fjdksla ( 5. dubna 2023 16:50 )

Už za ministra vnitra Jana Hamáčka nebylo na platy lidí, kteří na poště pracují. Zajímavé je, že na platy a prémie lidí, kteří se na poště flákají, je peněz hafo. Že jo, pane generální (8 melounů za rok), pánové manažéri a dozorčí rado.

Tom Zach ( 5. dubna 2023 15:53 )

Proč zdejší diskutující neřvali, když minulé vlády dotovali poštu miliardami z kapes daňových poplatníků? Teď tu nadávají na nynější vládu co tuhle nefunkční "firmu" zdědila a musí to řešit. Pošta je už desítky let nevýdělečná a s obrovským schodkem. Měla už dávno padnout, ale to by jako zdejší pisatelé, ekonomicky nevzdělaní lidé, hulákali. Teď mají viníka a na něm si vylejí zlost. Jak hloupé jednání!

Jirik-ta ( 5. dubna 2023 15:48 )

Jděte se i se "svým signálním systémem" vycpat a vraťte neoprávněně vyplacené vládní platy na úhradu způsobených škod!
já do tý nenávisti energii nedám, ale zasměju se volnému pádu - úpadku této prohnilé společnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa