Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co se Zemanovi nepovedlo? Dělil Česko, tíhl k Východu a bořil mantinely, míní politolog

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. března 2023
15:31
Autor: Pavlína Horáková, mv - 
7. března 2023
14:30

Jaké bylo prezidentství Miloše Zemana, který v čele Česka strávil na Hradě 10 let? „Dělilo Česko, zpochybnilo českou příslušnost k Západu a bylo to prezidentství prolamování ústavních mantinelů,“ míní politolog Lubomír Kopeček, host úterního pořadu Epicentrum a autor knihy Miloš Zeman: Příběh talentovaného pragmatika. Co dalšího o odcházejícím prezidentovi ČR řekl?

Deset let Miloše Zemana v nejvyšší ústavní funkci se chýlí ke konci a už tento čtvrtek 9. března ho na Pražském hradě vystřídá nový prezident Petr Pavel. Jaká byla éra Miloše Zemana? Co byla jeho největší politická vítězství a debakly? Nejen na to odpovídal v Epicentru Blesku politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

„Bylo to prezidentství, které dělilo Česko, které zpochybnilo českou příslušnost k Západu a bylo to prezidentství prolamování ústavních mantinelů,“ říká politolog ke způsobu, jakým funkci hlavy státu pojal Miloš Zeman.

Armáda odpůrců i protlačení Babiše

„Opravdu si celkem plánovitě dokázal vytvářet velkou armádu odpůrců. A právě tato polarizační strategie je něco, co ho fakt hodně odlišuje. Havel i Klaus měli řadu odpůrců, ale nikdy se nesnažili na strategii dělení společnosti vlastně založit své prezidentství. Miloš Zeman to dělal,“ přidává.

A co podle politologa zvládl Zeman vůbec nejlépe? „Připomněl bych třeba fakt, že tu byl v situaci, kdy nakonec dokázal prosadit do premiérského křesla, a dokonce s potvrzením parlamentu, Andreje Babiše,“ připomíná situaci z roku 2018.

„Velmi silně lpěl na jeho osobě a fungovalo to samozřejmě oboustranně, protože Andrej Babiš tehdy dost výrazně přispěl Zemanovu znovuzvolení. Za úspěch Miloše Zemana se to pochopitelně dá považovat. Jiná věc je, když se na to podíváme z té stránky, že jsme tu měli skoro půl roku vládu bez důvěry.“

Největší debakl?

Naopak za největší debakl Zemanovy desetiletky považuje Kopeček jeho zahraniční politiku. „Podívám-li se na to, že tu mám jako prezident vizi politiky všech azimutů, jak on to nazýval, tedy dobrých vztahů se všemi významnými mocnostmi či velmocemi, a zbyla z toho pročínská a proruská orientace, ze kterých zase v praxi nakonec byla fiaska, tak to je něco, co ukazuje, že v tomto směru prezidentství Miloše Zemana představuje absolutní porážku ve všech možných ohledech,“ hodnotí Kopeček. 

istyl ( 7. března 2023 18:36 )

Souhlas s Kocabem jsem mel take, ale po zrale uvaze jsem musel, ne chtel, musel, dat hlas take komunistovi, ac hoodne nerad...ale vedom si toho, ze by tu vladl Blabolis, musel jsem...a takovych nas bude nejspis hodne...

Romanoo ( 7. března 2023 17:39 )

Jenom malá poznámka , každý politik dělí společnost . Každý .

istyl ( 7. března 2023 16:47 )

Byl zamestnan v prognostaku, ktery meli pod palcem vychodni tajne sluzby a financovany Sovetskym svazem. Vedeli, ze jednou jim dojdou argumenty, svet se otoci a oni potrebovali mit vypestovane kadry na pristi ovladatelnost. A tak se stalo. Rozumny a vzdelany clovek s moralni odpovednosti by to neudelal, ale u nej ten priklon k Rusku a ochota pro ne pracovat, byla hoodne vstricna, a vsem podezrela...Jeste jsme se ho nezbavili, ale vidime to svetlo v tunelu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa