Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tomáš Zima o kandidatuře na prezidenta i změnách v kampani. Čím si chce získat nové voliče?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. prosince 2022
13:37
Autor: Nikola Forejtová, pah, swp - 
23. prosince 2022
12:30

 Kandidát na prezidenta a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima byl hostem pořadu Epicentrum. Těsně před Vánoci, koncem roku a také před ostrým startem kampaně před prvním kolem voleb v lednu prozradil, že vnímá jistou nespravedlivost. Prostor se podle něj dává především třem kandidátům a více, než jejich názory, se řeší jejich „osobní záležitosti“. Tasil se s tím, že rozjede pořádnou kampaň třeba na sociální síti a prozradil, že sám už vložil do kampaně půl milionu korun. Rozmluvil se také o svých názorech a vizích, o své rodině a také o svém zdravotním stavu.

Lékař a biochemik svého rozhodnutí jít do boje o Hrad rozhodně nelituje. „Nebylo to žádné zkratkovité rozhodnutí a do té kampaně jsem šel s tím, že chci nabídnout své zkušenosti - manažerské i lidské. A samozřejmě mám i mezinárodní zkušenosti a za ten skoro rok jsem se setkal se spoustou lidí po celé České republice, kteří jsou inspirativní a mají rádi naši zemi,“ řekl na úvod v pořadu Epicentrum. Dle svých slov se mu zatím daří tyto zkušenosti předávat a je rád, že může pomoci a poradit.

Co se týče času, Zima uznal, že mu kandidatura přidala pár pracovních dní. „Některé pracovní věci dělám o víkendech, po nocích nebo někdy i cestou v autě, kdy jezdíme po republice,“ dodal. Rodinný život mu toto tempo sice ovlivňuje, zmiňuje ale, že často takto jezdí s partnerkou Anetou, a když už spolu takto vyrazí za prací, občas si to prodlouží a poznávají spolu různé kouty ČR.

Hraje se o třetinu nerozhodných

Zima v pořadu Epicentrum okomentoval i své šance. Poslední prosincový průzkum agentury Median mu totiž moc šancí nedává – podle něj totiž oslovil jen jedno procento voličů. „Věřím si, protože to teprve teď začíná a tyto průzkumy byly dělány na začátku prosince. Přijde mi zajímavé a řekl bych až nedemokratické, že některá média vybrala jen tři kandidáty, o kterých se píše. Tedy pana Andreje Babiše, Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla. O ostatních se nemluví,“ myslí si.

Dodal, že jej také štve, že se více mluví o „průšvizích“ než o názorech a vizích kandidátů. „Mluvím o tom a setkávám se s lidmi na různých místech. Jsou tu lidé, kterým hrozí chudoba, mají vysoké zálohy na energie a vláda v řešení krize selhala. Vyrábíme nejlevnější energie a máme ji nejdražší v Evropě. Prám se, proč.“

Moderátorka se zeptala, čím si tedy vysvětluje, že i když lidi poslouchá, tam mu jich nevyjádřilo podporu celých 50 tisíc a musel tak hledat podporu u senátorů. Argumentoval tím, že jich stihl i přes své možnosti – finanční i lidské -  nasbírat 40 tisíc. Věří pak, že spoustu zatím nerozhodnutých voličů bude navíc sledovat debaty a rozhodne se podle toho, co vysledují. Těch bývá i třetina.

Zima: Do kampaně jsem vložil půl milionu, zbylé peníze dám charitě

Spoléhá také na intenzivnější kampaň, kterou brzy rozjede před prvním kolem voleb a nevidí, že by někde měl slabé místo. „Jsem zvyklý působit ve veřejném prostoru skoro 20 let a vážím si práce novinářů, kteří dělají svou práci kvalifikovaně a zodpovědně. Navíc mě nabíjí setkávání s mladými, šikovnými a talentovanými lidmi po ČR,“ řekl Blesku.

Co se týče financí, přiznává, že už do kampaně vložil ze svých prostředků půl milionu korun. Pokud by v boji o Hrad neuspěl, zbylé finance by dal nejspíše charitě. Podotknul totiž, že sice může peníze dát na podporu jiného kandidáta, ale je otázka, komu by to bylo. A buď nechce navádět občany, nebo nechce dát peníze těm, kteří už možná přečerpali zákonem daný limit 40 milionu korun. Doplníme, že na to, jak prezidentští kandidáti hospodařili, se odpovědný úřad podívá až po volbách.

Zima hovořil v další části pořadu o tom, co by chtěl České republice vlastně přinést, jak se cítí na spolupráci s domácími i zahraničními státníky, ale mluvil také o tom, proč nechtějí být se svou partnerkou na Hradě. O své přítelkyni Anetě se rozpovídal trošku více, stejně tak i o svých dětech a také o svém zdravotním stavu. Okomentoval i zdravotní stav současné hlavy státu Miloše Zemana – má na to také právo jakožto šéf lékařského konzilia, které bylo ustanoveno kvůli zdravotním obtížím Zemana v roce 2021.

Profil Tomáše Zimy

Jirik-ta ( 23. prosince 2022 16:47 )

Citronel ( 23. prosince 2022 14:09 )

Už to jeho vyjadřování, pohyby rtů, ten člověk je trochu mimo, ale jinak, jak ho vůbec napadlo, že by mohl zastupovat tento post.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa