Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expert o Putinově jaderném arzenálu: Vlak je jen dezinformace. Co by předcházelo skutečnému útoku?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. října 2022
15:41
Autor: Nikola Forejtová, pah - 
5. října 2022
14:20

Ruský prezident Vladimir Putin vyslal superponorku s jadernými zbraněmi a na Ukrajinu se řítí ruský jaderný vlak. Nepotvrzené informace o možném použití jadrných zbraní na Ukrajinu přichází od začátku války, víc jich přibylo poté, co Krem vyhlásil anexi dalších čtyř ukrajinských oblastí. Podle bezpečnostního analytika z Univerzity Karlovy Michala Smetany bychom měli být opatrní u takových interpretací. Nic navíc podle něj nenapovídá tomu, že by takový vlak existoval a v případě ponorky, že by se snad šlo o přípravu na jaderný útok. V pořadu Blesku Epicentru promluvil o o tom, jak velkým arzenálem jaderných zbraní Rusko disponuje a co by skutečnému jadernému útoku nejspíš předcházelo.

„Byl bych opatrný s velkými interpretacemi. Je to samozřejmě jeden z ukazatelů, který bedlivě sledujeme, protože jakýkoliv nosič jaderných zbraní a nějaká forma transportu by mohla něco indikovat, ale v tomto případě není důvod se domnívat, že to indikuje něco specificky hrozivého. Rozhodně bych na to nekoukal, jako na přípravu nějakého jaderného útoku,“ podotknul na dotaz moderátorky, jak se dívá na přesun superponorky Belgorod. Dodává také, že podobné věci vždy hýbají s médii na Západě a zatím není nutné za tím hledat více, než se dozvíme více informací.

Jaderný vlak? Důkazy nejsou!

Světem hýbala v posledních dnech také informace o údajném pohybu jaderného vlaku. Za tím vidí Smetana spíše dezinformaci. „Nebo spíše interpretaci, která je velmi problematická,“ uvedl. „Skutečně proto nejsou absolutné žádné důkazy,“ zdůraznil. Zpráva podle něj nejspíše byla nafouknutá a není důvod se domnívat, že by se v něm nacházely jaderné zbraně.

Dodal, že si navíc musíme uvědomit, že se pohybujeme v době velkého šumu, kdy se válka na Ukrajině sleduje 24 hodiny denně. „Každé zprávy se chytají a jako v tiché poště, když jednu zprávu vezmete a pošlete dál, tak narůstá do větších proporcí,“ okomentoval Smetana to, kdo za vypuštěním podobných zpráv vlastně stojí.

Smetana: Rusko má podobný arzenál jako USA

Ve studiu Blesku jsme se zajímali také o to, zdali máme vůbec nějakou představu o tom, kolik má vlastně Rusko jaderných zbraní. „Nevíme ta čísla zcela přesně, ale takové základní počty, se kterými pracujeme je, že Rusko má v současnosti 4,5 tisíce jaderných zbraní, které je schopné aktivně použít,“ uvedl a dodal, že je jejich jaderný arzenál srovnatelný s tím, co bychom nalezli v USA.

Co se týče jejich využití, podle Smetany jsou tu silné politické důvody, proč to neudělat. „V případě, pokud by se Rusko rozhodlo použít jaderné zbraně v kontextu války na Ukrajině, tak spíše čekáme, že se zničehonic jednoho dne neprobudíme s tím, že vybouchla bomba nad Kyjevem. Tam bude nějaká série kroků, kdy se bude vlastně Rusko snažit demonstrovat odhodlání k tomuto přistoupit a vlastně využít vlastně nátlakové strategie a vydírání,“ myslí si. Odhaduje, že by nějakému masivnímu jadernému útoku tak předcházel „demonstrativní výbuch“ nad neobydlenou oblastí.

9:07
25. 4. 2024

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
25. 4. 2024

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
25. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Kompletní online

„Pokud by šlo o ten čistě demonstrativní výbuch, rozhodně by to bylo velmi odsouzeno, pravděpodobně ne pouze Západem, ale i například Čínou a Indií,“ dodal také Smetana. Důvodem pro nevyužití zbraní by mohla být i vůle ruského lidu, ačkoliv do ní nyní jen těžko proniknout.

turista.z. ( 5. října 2022 21:08 )

.. otocil proti Rusku uplne... opr.

turista.z. ( 5. října 2022 21:06 )

Takticka jaderna zbran se hlavne pouziva pro zlehceni postupu pëchoty. Nejvetsi nebezpeci pro jeji pouziti bylo na jare, kdyz ruske jednotky postupovaly na Kijev. Ted by to nemelo żadny smysl. I kdyby tou atomovkou znićili dejme tomu Kijev, co by se zmenilo?
Ukrainci by bojovali dal, a svet by se otocil k Rusku uplne...

pindal ( 5. října 2022 20:47 )

A on tam byl mír?

strfnadice ( 5. října 2022 20:46 )

Náš děda říkál
, že vsichni rusové tzn všichni,at jsou to Ukrajinci, Bělorusi ,Rusí jsou zparchanteli *** ,kteří chtějí pořád s někým bojovat ..měl pravdu

pindal ( 5. října 2022 20:41 )

Kdo tam poslal Rusko?Já myslím,že nikdo,reagovali asi na prosby ruských lidí o záchranu,po kterých tam už osm let stříleli a zakázali jim mluvit jejich řečí,možná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa