Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Viroložka o úmrtích na covid: Lidé se nechrání a vir se šíří i ke zranitelným. Ještě není vyhráno!

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, swp - 
27. října 2022
05:00

I když většina lidí při nákaze eviduje spíše mírný průběh covidu, tato viróza není jen obyčejnou rýmičkou. Podle statistiků při letní covidové vlně zemřelo násobně více lidí než ve stejném období v předchozích dvou letech. Za letošní srpen bylo hlášeno 317 úmrtí na covid, loni to bylo 26, předloni 42 lidí. Důvodem je podle viroložky Ruth Tachezy právě i pocit, že máme pandemii za námi a pro ochranu už nemusíme nic dělat. V pořadu Epicentrum hovořila i nadcházející chřipkové sezoně. Má smysl očkovat se proti oběma virózám najednou?

„Samozřejmě s tím souvisí i to, že se ten virus jednak šíří populací, že se lidi nechrání a dostane se i k těm zranitelným. Omikron sám o sobě je velmi přenosný virus, takže ta kombinace těchto faktorů vede k tomu, že ten virus dosáhne prostě na ty neimunní, kteří buď už ztratili imunitu po vakcinaci, protože ta je opravdu relativně krátkodobá,“ vysvětlila  důvody vyšších úmrtí v souvislosti s covidem během jeho letní vlny.  Rozsáhlé šíření viru potvrzují i jeho hladiny v odpadních vodách, které monitoruje VŠCHT Praha a které jsou nad všemi předchozími vlnami covidu.

V této souvislosti  ještě vedoucí katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy doplnila, že prodělání předchozí infekce nás zcela nechrání proti vážnému průběhu, takže i toto hraje určitou roli.  „Myslím si, že je to hrozně zbytečné, že už bychom nemuseli vlastně vidět umírat lidi na toto onemocnění, protože prostředky, jak tomu zabránit, máme,“ zdůraznila Ruth Tachezy důležitost nejen očkování.

V současné době podle viroložky sledujeme zcela standardní situaci, kdy se šíří chřipka nejprve v dětských kolektivech. „Následně samozřejmě přejde do rodin na dospělé, a co se týká souběhu obou viróz, tak samozřejmě pacienti, kteří jsou nějakým způsobem rizikoví, tak pokud dostanou infekci chřipkou a následně můžou být oslabeni a dostat covid, tak to samozřejmě nebude žádná výhoda,“ popsala situaci, která nás s největší pravděpodobností tento podzim a zimu nemine.

Nižší odolnost proti chřipce

„Co se týká ochrany, tak máme k dispozici vakcíny proti chřipce, o tom víme celou dobu, ale bohužel proočkovanost české populace proti chřipce je velmi nízká, udává se kolem sedmi procent,“ uvedla Tachezy s tím, že i vzhledem k tomu, že jsme po dva roky nebyli v takovém kontaktu s chřipkovým virem, tak se změnila i naše odolnost  a infikovaných tak letos bude více. „Nedomnívám se, že kmeny, které zde kolují, jsou nějakým způsobem rizikové ve smyslu závažnějšího průběhu onemocnění,“ dodala Tachezy.

Vakcinace proti oběma virózám, a to i najednou, má rozhodně smysl. „Nejsem samozřejmě imunolog, ale vím, že jsme toto diskutovali už dříve v souvislosti s nově aplikovanou hexavakcínou dětí s imunology a ti jednoznačně říkají, že kapacita imunitního systému je daleko vyšší, respektive převyšuje i to, kdybychom si všechny vakcíny dali najednou,“ vysvětlila Ruth Tachezy, že se lidé nemusí v této souvislosti obávat snížené účinnosti či zdravotních rizik.

Hohenegr ( 28. října 2022 08:30 )

Kdyby ta skvělá viroložka řekla pravdu - Pfizzer nikdy netestoval tuto pseudovakcínu na přenos viru. Takže nabodaní klidně roznášejí a proto padají jako hrušky, alespoň kolem mně mají ti s bodancem problémy s imunitou. A to vláda tvrdila že TEČKA nás zachrání, ne ne ne TEČKA byla jen prachsprostá léčka a kdo do ni skočil zadělal si na problém v zájmu cestování nebo jiné hlouposti.

krapotkin ( 27. října 2022 12:19 )

Nepřestanou. Zahraniční konta na úplatky jsou bezedná.

lucie13 ( 27. října 2022 10:10 )

Souhlas, ať se dobrovolně každý chrání, jak uzná za vhodné. Jen s tím už přestaňte obtěžovat všechny lidi.

verca21 ( 27. října 2022 09:05 )

Však lidi umírají od nepaměti na kde co. To bylo, jest a bude.

Jirik-ta ( 27. října 2022 07:11 )

A čím se máme chránit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa