Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Expert o útocích Ukrajinců na Rusy a raketách HIMARS: Proč nemohou ničit ruské jednotky ve velkém?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
20. července 2022
05:00

Prakticky hitem mezi zprávami z Ukrajiny se staly v posledních týdnech americké raketomety HIMARS. Ty nyní ukrajinští vojáci využívají k narušení ruské logistiky a podle všeho jim to vychází podle plánu. Vojenský analytik Jiří Vojáček jejich strategii hodnotí jako správnou, nadšení kterým je doprovázená, považuje ale za přehnané. Ukrajinci by totiž systémů HIMARS potřebovali řádově více. 

„Je to trochu nadsazené, hodně se o nich mluví a mluví o nich často lidé, kteří nerozumí tomu, jak HIMARS fungují. Není to nic jiného než odpalovač raket. A Ukrajinci jich teď mají jen několik málo jednotek kusů. To znamená, je to hezká zbraň, je to efektivní zbraň, ale že by dokázala zhatit celé ruské válečné úsilí, to rozhodně ne,“ hodnotí Vojáček s tím, že je ideálně zvolená na to, aby Rusům napáchala potíže v logistice.

„Ukrajinci se velmi správně zaměřili na logistické uzly, velitelská stanoviště a sklady pohonných hmot místo toho, aby ničili přímo jednotky. A to jsou věci, které Rusům nadělají problémy, ale nezhatí jejich válečné působení na Ukrajině,“ přidává s tím, že tento postup naklonil vývoj ve prospěch Ukrajiny, bohužel ne na dlouho.

„Když zničíte sklad paliva nebo nějaké velitelské středisko, tak ten protivník to středisko nebo ten sklad vybuduje znovu někde jinde. Ono mu to třeba pár dní, maximálně týdnů bude trvat, zpozdí to nějaký útok nebo rozmístění dalších jednotek. Ale je to je to pořád jen zpoždění, není to zastavení těch jednotek jako takových,“ vysvětluje analytik. 

„HIMARS má vlastně dva typy hlavic. Buďto je to klasická hlavice, která když dopadne, tak vybuchne. A nebo je to hlavice, která nad nad zemí v nějaké výšce rozstřelí stovky a tisíce malých dalších výbušných prvků a ty jsou schopné zničit i třeba velké velké mechanizované jednotky. Tyto hlavice ale Ukrajinci zatím nemají,“ říká Vojáček s tím, že kdyby tomu bylo naopak, mohly by klidně ruské jednotky ničit ve velkém.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

 

krapotkin ( 20. července 2022 09:58 )

nemohou ničit rusy proto, že by Ukrajina nemohla vysávat celou Evropu (teda země, které se nechají) z peněz pro mafii.

snehulak ( 20. července 2022 09:24 )

Ono to na té Ukrajině nebude tak horké, jak se nám to polici a PRESStituti snaží líčit. Vždyť si tam jezdí jako by se nic nedělo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa