Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Použijí Rusové ničivou raketu Sarmat? Zatím jen zastrašují, míní šéf zbrojařů

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
15. července 2022
05:00

Rusko úspěšně vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu Sarmat a vyhrožuje její hromadnou výrobou. Prezident Vladimir Putin hlásá, že tato jedinečná zbraň přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí ohrožovat Rusko. K masovému nasazení zbraně, která má údajně překonat všechny prostředky moderní protiraketové obrany, mají ale Rusové podle šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka ještě hodně daleko.

„Zbraň je to určitě výborná, ale při schopnostech ruského obranného průmyslu inovovat a rychle vyrábět si myslím, že než dojde na její masové nasazení, bude to ještě nějakou dobu Rusům trvat. Oni víc věci deklarují a ty věci méně fungují. Já jsem přesvědčen, že to tak rychle nepůjde,“ odhaduje šéf českých zbrojařů.

„Zatím je to nějaká politická rétorika, jak Ukrajince zastrašit,“ přidává s tím, že nyní, když chce Ukrajina znovu dobýt jih země, nebude chtít Rusko odvetnými opatřeními šetřit. Ukrajinští vojáci k této ofenzivní akci začali využívat mimo jiné americké raketomety HIMARS, které jsou podle Hynka velice kvalitní, ale hodně záleží na tom, aby byly využity takticky.

„Ukrajinci mají zbraně z celého světa, nebo z Evropy a Ameriky. Má tedy spoustu techniky, jak se říká, každý pes jiná ves. Musíte na to zajistit náhradní díly, je tam rozličná munice, je to velmi složité logisticky a organizačně a je otázka, jak dlouho se to dá vydržet,“ hodnotí složitou situaci na straně Ukrajiny.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

dynaty ( 15. července 2022 20:32 )

a co takhle ohodnotit sebe?

dynaty ( 15. července 2022 20:30 )

donypan - to těmhle "kritikům" nevysvětlíš, možná by se měli podívat trochu do historie kde a KDO použil jaké zbraně, ale to chce něco vědět a na to tihle řvouni nemají

dynaty ( 15. července 2022 20:21 )

bullshit ( 15. července 2022 13:31 )

Satan se odpaluje ze sila, horší je mobilní zařízení na Topol M. Škoda že Rusko nepoužívá svoje finanční prostředky na dotaci na záchody pro obyvatele ale plýtvá vším jen na válku. Klika je, že tam jsou ti ologarchové co velkou část prostředků na armádu rozkradou a tím jí permanentně oslabují.

bullshit ( 15. července 2022 13:27 )

viho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa