Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záchranáři Pet medic zasahují u kolapsů, srdečních potíží i úrazů zvířat. V pohotovosti jsou nonstop

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
14. července 2022
05:27

Už dvacet let pomáhá zvířatům v nouzi Veterinární záchranná služba Pet Medic. Podobně jako lidská záchranka vyjíždí ke kolapsům, úrazům a nehodám. Působí v Praze a části Středočeského kraje, ve výjimečných případech ale dojedou její posádky i dál.

Pet medic má svůj dispečink, který funguje non stop, a několik aut včetně dvou plně vybavených, s nimiž vyráží do terénu. Podle závažnosti případu vyjede buď zvířecí záchranář, který je zároveň i řidičem, nebo dvoučlenný tým s veterinárním lékařem.

Pokud je to potřeba, převáží pak ošetřené stabilizované zvíře na veterinární kliniku Pokud je to potřeba, převáží pak ošetřené stabilizované zvíře na veterinární kliniku | Jana Ulrichová

Čtyři výjezdy denně

Vozidla služby Pet medic jsou vybavená na řešení jakýchkoliv problémů. „Záchranář je proškolen, ví, jak poskytnout první pomoc,“ řekla zástupkyně Pet medic Petra Pabišková s tím, že ročně absolvují 1500 výjezdů, což jsou zhruba čtyři výjezdy denně. Zajišťují také předem objednané převozy zvířat a eutanázii zvířat v domácím prostředí.

Zasahují i u nehod

Lidé volají veterinární záchrannou službu k epileptickým záchvatům, srdečním obtížím nebo úrazům svým zvířecích parťáků. „Vyjíždíme na adresu majitelů nebo na místo, kde se nehoda stala. Zvířátko na místě zajistíme pro další převoz, a pokud to stav vyžaduje, transportujeme ho na veterinární kliniku,“ uvedla Petra Pabišková. „Vyjíždíme i na popud Integrovaného záchranného systému k autonehodám nebo požárům, kde jsou účastníky zvířata,“ dodala.

Petra Pabišková ukázala, jak jsou vozy Pet medic vybaveny Petra Pabišková ukázala, jak jsou vozy Pet medic vybaveny | Jana Ulrichová

Výjezd se platí

Služby zvířecí záchranky nejsou na rozdíl od té lidské zdarma. Fungují jako každá jiná firma, která si na svůj provoz musí sama vydělat. „Na našich webových stránkách máme základní ceník. Cena za výjezd je dost variabilní, záleží na stavu zvířete, na jeho zdravotním problému, a také na tom, zda vyráží jednočlenná posádka nebo posádka s lékařem,“ řekla Petra Pabišková s tím, že výjezdy ve spolupráci s Integrovaným záchranným systémem, tedy s hasiči, policisty a záchrankou, hradí sami z vlastního rozpočtu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi