Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První kočky zachráněné na Ukrajině jdou k adopci. Další hromadné záchrany veterináři zatrhli

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
19. března 2022
05:00

Deset koček z válkou sužované Ukrajiny přijala do péče nezisková organizace Pet Heroes. Převezla je do svého útulku v Lanškrouně, kde po dohodě s Krajskou veterinární správou prošly přísnou karanténou. Teď už jsou některé z nich k adopci. Reportérky Blesk tlapek byly první, kdo je navštívil.

Kočky, které spolek přijal, pocházejí od paní Julie z Užhorodu, která zachraňuje kočky. Když vypukla válka, začali k ní místní lidé svá zvířata, o která se už z různých důvodů nemohli starat, odkládat. Její kapacity ale nebyly neomezené. „Požádala nás proto o pomoc evakuací do bezpečí několika koček a jejich umístěním,“ řekla ředitelka Pet Heroes Nikol Burešová.

Ředitelka Pet Heroes Nikol Burešová se sbírkou určenou pro ukrajinské kočky Ředitelka Pet Heroes Nikol Burešová se sbírkou určenou pro ukrajinské kočky | Jana Ulrichová

Třídenní akce

Zorganizovat přesun koček z Ukrajiny nebylo vůbec jednoduché. „Spolupracovalo na tom mnoho lidí. Nejdříve jsme oslovili naši Krajskou veterinární správu, hranici překročila slovenská organizace, se kterou spolupracujeme. S veterinární přejímkou a čipováním pak pomohl Zvířecí ombudsman, který na slovensko-ukrajinské hranici působí,“ řekla Nikol s tím, že celá tato akce trvala tři dny.

Zajímavě zbarvený bílo-šedý kocourek Kiflík Zajímavě zbarvený bílo-šedý kocourek Kiflík | Jana Ulrichová

Předejít nákaze

Sedm koček a tři kocoury, kteří nakonec doputovali do lanškrounského útulku, si zástupci Pet Heroes pečlivě vybírali, protože chtěli předejít nebezpečí zavlečení různých nemocí včetně vztekliny.Vyžádali jsme si kočky, které u paní Julie byly už nejméně půl roku tak, aby to bylo opravdu bezpečné,“ vysvětlila Nikol.

Přátelské, hravé

V Lanškrouně pak všechny kočky podstoupily veterinární prohlídky a 10denní karanténu. Sedm z nich ji už absolvovalo, zdravotně jsou naprosto v pořádku, a jsou tedy připraveny k adopci. „Všechny jsou kontaktní, nebojí se lidské ruky, jsou zvyklé i na sebe navzájem. Už první den mimo karanténu si spolu hrály,“ řekla vedoucí útulku Renata Kristková.

Ricota a Hermiona Ricota a Hermiona | Jana Ulrichová

Chtějí do tepla

Do nových domovů odejdou všechny kočky z Ukrajiny kastrované, plně očkované a testované na kočičí nemoci. „Upřednostnili bychom rodiny, které je budou mít doma v teple. Mohou mít i nějakou jinou kočku, nějakého kamaráda pro ně,“ dodala. Zájemci, kteří by se některé z ukrajinských koček chtěli ujmout, mohou volat paní Renatě na číslo 724 813 222.

Vedoucí útulku v Lanškrouně Renata Kristková s ukrajinským kocourkem Bublíkem Vedoucí útulku v Lanškrouně Renata Kristková s ukrajinským kocourkem Bublíkem | Jana Ulrichová

Stop dalším dovozům

Lanškrounské kočky jsou jedny z prvních zvířat, která do Česka z Ukrajiny doputovala. Spolek Pet Heroes, který je přijal, spolupracoval od začátku s Krajskou veterinární správou a dodržel všechny podmínky, které mu veterináři stanovili. Ne všichni to tak ale bohužel udělali, a tak Státní veterinární správa v obavách ze zavlečení vztekliny, už tyto převozy zakázala. Výjimky sice uděluje, je ale třeba si je dojednat.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Zobrazit celý online

bizon_pepa ( 19. března 2022 09:31 )

To vypadá, že se všichni zbláznili. Na druhou stranu, je to snad jediný článek, kde je zvolena diskuze.

valachia ( 19. března 2022 09:01 )

To tu budeme ještě živit jejich kočky? Tak to už je moc. Už ta propaganda začíná být kontraproduktivní.

Zobrazit celou diskusi