Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Miky živořil v kolonii a vyhlíží nový domov. Kvůli „kočičí leukémii“ ale jen jako jedináček

Video se připravuje ...
Autor: Kateřina Lang, Jana Ulrichová - 
4. října 2020
07:25

Miky (asi 5), krásný mohutný kocour živořil na ulici v kočičí kolonii ve Strašicích na Plzeňsku. Spolek Fousky ho převezl do svého depozitu v Žerovicích, nechal ho vykastrovat a teď mu hledá nový domov. Má to ale háček, nesmí k jiným kočkám. Má totiž nakažlivou smrtelnou nemoc.

Do kolonie, ve které Miky žil, jezdí už léta dobrovolnice, která denně za každých podmínek tamním kočkám naplní misky. Zástupci spolku tam kočky také kastrují, situace se ale nelepší. „Je to v podstatě odkladiště, lidé tam neustále odkládají nechtěná zvířata, takže je to bludný kruh, protože musíme neustále kastrovat,“ řekla zástupkyně spolku Vlasta Suchá.

V této kolonii Miky žil V této kolonii Miky žil | Fousky z. s.

Špatná zkušenost

Odložený byl zřejmě i Miky, z jeho chování je patrné, že s lidmi žil, nemá ale s nimi dobré zkušenosti. Nechá se pohladit, pak se ale odvrátí, jako by čekal ránu. To ale není jeho jediný handicap.

Miky se pohladit nechá, pak se ale odtáhne, má zřejmě s lidmi špatné zkušenosti Miky se pohladit nechá, pak se ale odtáhne, má zřejmě s lidmi špatné zkušenosti | Jana Ulrichová

Kočičí leukémie

„Po karanténě, ve které děláme testy na smrtelné choroby, jsme zjistili, že Miky je bohužel FELV pozitivní. Tato diagnóza je pro lidi velkým strašákem, ale vůbec se nemají čeho bát,“ řekla Vlasta Suchá s tím, že jde v podstatě o kočičí leukémii, která je přenosná pouze mezi kočkami, člověk ani jiná zvířata se jí nakazit nemohou.

Vše hned léčit

Pokud se někdo takové kočky ujme, neznamená to ale, že si bere domů umírající zvíře. „Kočka s takovou diagnózou tady může být klidně i 15 let. Musí se u ní ale hned léčit všechny její zdravotní problémy, protože by se u ní kvůli snížené imunitě mohla rozjet nějaká druhotná choroba,“ vysvětlila zástupkyně spolku.

Miky je krásný mohutný kocour, kvůli své nemoci ale nesmí přijít do kontaktu s jinými kočkami Miky je krásný mohutný kocour, kvůli své nemoci ale nesmí přijít do kontaktu s jinými kočkami | Jana Ulrichová

Najde domov?

Miky je momentálně v dobré kondici, nic ho netrápí, a tak může odejít do nového domova. Noví majitelé ale musí respektovat to, že bude pouze kočičím jedináčkem. Měl by žít jen v bytě, bez možnosti dostat se ven, aby nenakazil žádné další kočky. Zájemci, kteří by byli za těchto podmínek ochotni dát Mikymu domov, mohou kontaktovat Vlastu Suchou na telefonním čísle 777 010 578.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi