Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Mrtvoly v mrazáku, stovka čivav v klecích. Majitelka množírny vydělávala na utrpení statisíce

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
27. května 2020
14:05

Mrtví psi v mrazáku, další ostatky zakopané v zemi a spálené v sudu na zahradě. To objevili policisté při domovní prohlídce domu v Sedlci u Starého Plzence, který patří Ivě Wastlové (50). Ve výkalech a obrovském nepořádku tam bylo i 18 živých psů, dalších 79 jich měla v bytě v Plzni. Za jejich týrání a nedovolené podnikání stanula dnes před soudem.

Soud se jednání pokoušel zahájit už několikrát, Wastlová ale pokaždé poslala neschopenku. Dnes konečně dorazila, a tak mohla zaznít obžaloba. Podle ní žena v letech 2017 a 2018 trvale držela a množila v nevyhovujících podmínkách v bytě 3+ 1 v paneláku desítky čivav, měla je zavřené v klecích vyskládaných na sobě, v každé kleci se jich přitom tísnilo několik.

Wastlová si u soudu zakrývala tvář Wastlová si u soudu zakrývala tvář | Jana Ulrichová

Granule s výkaly

Za nic nestála ani výživa psů. Podle státní zástupkyně měli granule i vodu kontaminované výkaly a močí. I když Wastlová nemá veterinární vzdělání, psy sama očkovala a dělala jim podle obžaloby i krvavé zákroky, například jim dávala infúze. Chov přitom měla promořený smrtelně nebezpečnou parvovirózou.

Čivavy zabavené množitelce Ivě Wastlové, Plzeň Čivavy, které přežily, propadly státu. Většina z nich už má nové domovy Čivavy zabavené množitelce Ivě Wastlové, Plzeň Čivavy, které přežily, propadly státu. Většina z nich už má nové domovy | Blesk:ÚPZSVM

Špinavé kšefty

S čivavami a jejich kříženci obchodovala. Štěňata prodávala za 5 až 25 000 korun, vydělávala i na psech na krytí. Za období, kvůli kterému stojí před soudem, si podle obžaloby přišla na více než 800 000 korun. „A to bez živnostenského oprávnění,“ uvedla státní zástupkyně.

Mrtvoly zapřela

Wastlová u soudu vše popřela. Prohlásila, že se o všechny své psy starala, dávala jim kvalitní krmení a zajišťovala jim veterinární péči. Venčit je prý vozila v přepravkách. O mrtvolách psů, které se našly na jejím pozemku v Sedlci, tvrdila, že neví, jak se tam dostaly. „Pochybila jsem jen v tom, že jsem neměla živnostenské oprávnění, je mi to moc líto,“ prohlásila.

Sedlec u Starého Plzence, dům, kde množitelka Iva Wastlová odkládala nepotřebná zvířata Takhle to v domě během policejního zátahu vypadalo. Iva Wastlová uprostřed (v černé košili) Sedlec u Starého Plzence, dům, kde množitelka Iva Wastlová odkládala nepotřebná zvířata Takhle to v domě během policejního zátahu vypadalo. Iva Wastlová uprostřed (v černé košili) | Blesk:Krimi Plzeň

Kamera se nelíbila

Po celou dobu hlavního líčení Wastlová hlasitě štkala a na chodbě soudu si zakrývala tvář. Její obhájce ji urputně chránil. Chtěl, aby justiční stráž reportérky Blesk tlapek vyvedla, vyhrožoval jim platbou odškodného a jedné z nich se dokonce pokusil vzít kameru.

Soud hlavní líčení odročil. Pokračovat bude výslechy svědků, a to na začátku července.

gabreta ( 27. května 2020 16:02 )

Pokud takovým bezcitným hajzlům nebudou padat tvrdé a citelné tresty, nic se nevyřeší! Těm zmetkům se vyplatí vydělávat velký prachy a jednou za čas zaplatit nějakou směšnou pokutu a nebo si vyslechnout u soudu Ty, ty, ty!!!

Lubomír Babáček ( 27. května 2020 14:20 )

Tuhle svini bych nacpal do konce života do drátěné klece menší, než je ona sama.

Zobrazit celou diskusi