Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po utrpení našli nový domov: 24 psů z množírny Ivy Wastlové už má nové majitele

Autor: David Vaníček, čtk - 
3. prosince 2018
13:02

O týrané psy z plzeňské množírny Ivy Wastlové je zájem. Už 24 z nich našlo nový domov poté, co jejich profily zveřejnil a nabídl k adopci Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Wastlovou policie obvinila v listpadu z týrnání zvířat a nelegálního podnikání, hrozí jí až 5 let vězení.

Množírku v v létě odhalili ochránci ze spolku Hlas zvířat a za asistence policie a veterinářů našli v bytě v Plzni a v domě v nedalekém Starém Plzenci - Sedleci desítky podvyživených a zanedbaných psů. Bylo jich více než sto, většinou čivavy.

Zvířata si pak majetkově převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a od 23. listopadu, kdy nabídl první psy, našlo nové majitele už 24 zvířat, dalších 25 je v nabídce. Podle zaměstnankyně úřadu je o psy velký zájem a pracovníci neustále odpovídají na telefonáty a e-maily. Prvních několik psů už minulý týden odjelo s novými majiteli.

Video  Nová podezření kolem kruté množitelky čivav: Ani po úderu policie s tím neskončila?  - Blesk Tlapky
Video se připravuje ...

Kriminalisté po několikaměsíčním vyšetřování obvinili Ivu Wastlovou (48) z Plzně, která je podezřelá z toho, že provozovala množírnu psů. Za týrání zvířat a neoprávněné podnikání jí hrozí až pětileté vězení. V bytě v Plzni - Vinicích s ní žilo na 60 psů, další desítky psů byly v obci Sedlec, kde se u domu našla také těla uhynulých zvířat.  Od začátku za péči a krmení pro zvířata platí veškeré náklady Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, kdy v současné chvíli částka přesahuje dva miliony korun, sdělila koncem listopadu policejní mluvčí Hana Rubášová.

Většina odebraných fen už je vykastrovaná. Pro podezřelou ženu už zvířata nebudou mít hodnotu. Většina odebraných fen už je vykastrovaná. Pro podezřelou ženu už zvířata nebudou mít hodnotu. | FTV Prima, ÚZSVM

Všichni nabízení psi jsou kastrovaní. Zájemci zaplatí kromě kupní ceny za zvíře, která se pohybuje od několika stokorun do 2000 korun podle věku a zdravotního stavu, také náklady na kastrování. Vzhledem k utrpení, kterému byla zvířata vystavena, budou zájemci o ně po dohodě s orgány činnými v trestním řízení absolvovat osobní rozhovor - za účelem zjištění jejich vztahu a postoje ke zvířatům a zejména k seznámení s přístupem, který týraná zvířata potřebují k dalšímu spokojenému životu, uvádí ÚZSVM na stránkách s katalogem nabízených psů.

Podle katalogu jsou psi od zhruba ročních jedinců po až dvanáctiletá zvířata. Řada z nich má v charakteristice uvedeno, že jsou bojácní, zvykají si na lidi a na chůzi na vodítku. Někteří mají zdravotní problémy.

Další články nejen o kauze plzeňské množírny najdete na webu projektu Blesk tlapky -  ZDE!

bibijana ( 3. prosince 2018 14:22 )

Finančním úřadům nevadí neplacení daní, městu nevadí neplacení poplatků za psy? Myslím, že se tomu říká hospodářská kriminalita. Za týrání zvířat by zrůda dostala podmínku, ale za ostatní by mohla jít do kriminálu. Jestli ne, pak je v tomto bordelstátu něco zase špatně. Jinak - lidi, kteří si vezmou psy z útulků my měli být osvobozeni od placení poplatků za tyto psy!!! Už tak je stejně čekají obrovské výdaje za veterinární péči. Tihle psi bohužel trpí spoustou nemocí a mají závažné genetické vady.

flora ( 3. prosince 2018 13:31 )

Doufám, že Iva Wastlová najde také konečně nový domov. Na příštích 5 let ve věznici Pardubice!!

Zobrazit celou diskusi