Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podvodnice prodaly stovky pejsků z množíren: Někteří hned zemřeli! Policie hledá další poškozené

Aktualizováno -
12. prosince 2018
17:30
Autor: pom - 
12. prosince 2018
13:50

Naprosto otřesný případ podvodů se zvířaty rozpletli během půl roku pražští policisté. Trestně stíhají dvě ženy Ivetu B. (46) a její společnici (18), které z množíren skupovaly štěňátka, falšovaly jejich očkovací průkazy a pejsky pak dál prodávaly přes inzeráty. Zvířata ale byla nemocná a v několika případech dokonce záhy zemřela. Na svědomí ženy nejspíš mají až 500 takových prodejů! Policisté pátrají po dalších poškozených, podvodnicím hrozí až pětileté vězení.

Nad případem plným podvodů a ubližování nevinným němým tvářím zůstává rozum stát. Ženy, které si na přeprodeji nebohých pejsků založily své živobytí, zadrželi teď pražští policisté. Starší z nich skupovala štěňata zejména menších plemen z množíren a dál je přeprodávala přes inzeráty na stránkách Bazoš.cz. Pejska vybavila falešným očkovacím průkazem, aby vzbudila zdání, že je vše v pořádku. S prodejem jí často pomáhala i její 18letá souputnice. Za svou „kariéru“ nejspíš ženy takto zvládly „udat“ až 500 zvířat!

V pořádku ale ve skutečnosti nebylo nic. U novopečených majitelů potom totiž často vyšlo najevo, že pejsci jsou nemocní, apatičtí a mají nejrůznější vady. „Majitelé s nimi museli vyhledat veterinární lékaře, ale ne všechny se podařilo zachránit. Někteří zemřeli sami, jiní museli být utraceni,“ popsal hrůznou skutečnost policejní mluvčí Jan Daněk.

Domovní prohlídka u ženy, která pejsky přeprodávala:

Video  Domovní prohlídka: Pražská policie zadržela ženy, které prodávaly pejsky z množíren.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

V jednom případě si např. majitelka koupila od stíhané ženy čivavu, a záhy s ní však skončila u veterináře, protože fenka měla křeče, záškuby, propnutí a byla letargická. Ukázalo se, že má vývojovou vadu a trpěla řadou nemocí včetně parvovirózy. I přes poskytnutou péči a hospitalizaci uhynula. Paraviróza, kterou následně veterináři zjistili i u dalších uhynulých štěňat, je přitom silné virové onemocnění právě štěňat, které se nejčastěji projevuje silným krvavým průjmem a úporným zvracením. Bez potřebné veterinární péče, kterou obviněné ženy štěňatům neposkytly, vede k dehydrataci a úhynu zvířete.

Pejsci, které ženy skupovaly, byly nejčastěji menších ras, například čivavy, jorkšíři, maltézští psíci či francouzští buldočci. Ve většině případů se jednalo o štěňata, která byla od matky odstavena ve čtyřech až pěti týdnech, tedy dříve, než bylo vhodné. U ženy pak žili v nevyhovujících podmínkách. „Neposkytovala jim dostatečnou výživu a napájení, nezajistila řádnou veterinární péči a očkování, což se potvrdilo v rámci domovní prohlídky,“ uvedl Daněk. Psi zažívali bolesti i utrpení, žena přitom moc dobře věděla, že při jejím zacházení mohou zvířata i zemřít.

Úhyn i utracení

Při domovní prohlídce u ženy policisté objevili 12 štěňátek v žalostném stavu. Šest z nich po převozu do útulku i přes poskytnutou veterinární péči zemřelo. Podobně dopadla i štěňátka, s nimiž ženy kšeftovaly. „V tuto chvíli evidujeme 27 případů prodejů štěňat, kdy 8 z nich uhynulo nebo muselo být utraceno. V některých případech jedna ze stíhaných žen peníze za psy vrátila, jindy uhradila náklady na jejich léčbu. Nicméně v tuto chvíli evidujeme vzniklou škodu ve výši téměř 200 tisíc korun,“ dodal mluvčí.

Starší z žen prodávala psy od roku 2014, zhruba o dva roky později však začala používat smyšlená jména a komunikovala pomocí jednorázových simkaret, kterých se pak zbavovala, aby se podvedení neměli na koho obracet.

Kriminalisté se domnívají, že za tu dobu mohla napálit dalších 200 lidí. Proto nyní žádají další poškozené, kteří s ženami na přiložených fotografiích mají podobnou zkušenost, aby kontaktovali telefonní číslo kriminalistů 5. oddělení Obvodního ředitelství Prahy 4 (722 000 368) nebo linku 158. Zároveň vzhledem k blížícím se Vánocům apelují na všechny, kteří uvažují o koupi zvířátka jako dárku pod stromeček, aby k takovým nákupům přistupovali zodpovědně.

Za trestné činy podvod, zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a neoprávněné podnikání hrozí ženám až pět let vězení.

 

illenne ( 12. prosince 2018 22:59 )

Odporné už jen proto, co dokáží dělat, jistě za velké peníze. Doufám, že spravedlivý test je nemine .

y1xcvbnm ( 12. prosince 2018 18:29 )

nevím jak si někdo může od takových asociálek něco koupit, zvlášť ta rezavo hnědá, to je hnus jen se na ní podívat, nějaká feťačka zmalovaná , prostitutka, nevím , nevím, čím lidi myslí ale hlavou a mozkem určitě ne.

Actimel ( 12. prosince 2018 17:46 )

Celý porevoluční kšeft se psy, kočkami a zvířaty vůbec je odporná zrůdnost!!! Ať si sáhne do svědomí každý kdo vlastní několik psů a drží je v panelácích a mají pocit, že jsou humánní a zachránci! Velké kulové...pes patří na zahradu k domu, ne do paneláku …. a pak to jen nahrává těmto kšeftmanům

bibijana ( 12. prosince 2018 14:55 )

Říct k těmto zrůdnostem svůj názor? Vždyť takové diskuse, Blesku, pak zrušíte. Je to od vás prostě hanba a podraz!!! Diskutující proto mlčte, zrůdy mají zelenou

Zobrazit celou diskusi