Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová podezření kolem kruté množitelky čivav: Ani po úderu policie neskončila?

Autor: Kateřina Lang - 
27. listopadu 2018
06:20

Policie i ochránci zvířat se mají na pozoru. Přestože byla Iva Wastlová (48) z Plzně minulý pátek obviněna ze dvou trestných činů, lidé z jejího okolí se bojí nejhoršího. Vypadá to, že s ohavnými obchody se psy úplně neskončila. Wastlové hrozí až pět let kriminálu. Za týrání a podnikání načerno. 

V rodinném domku v Sedleci odkládala zbídačená zvířata a jejich mrtvoly měla zakopávat na zahradě. V bytě paneláku v Brněnské ulici v Plzni měla klecový chov psů. Trpěli ve vlastních výkalech, než je na konci července vysvobodili veterináři a policie. Ženě hrozí pět let kriminálu, možná to bude historicky první tyran z množírny, který skončí ve vězení.

Soused: Jezdí vždycky v noci

Investigativní tým Blesk tlapky zmapoval život obviněné ženy. Podle výpovědí svědků sama sebe během dne nechává zmizet. „Jezdí sem jednou týdně, ale vždycky v noci. Proč, to nikdo neví, uklízet určitě ne, to nemá v povaze. Ve dne ji tu určitě neuvidíte. Navíc lidé se jí odjakživa vyhýbají, protože je problémová,“ řekl Blesk tlapkám v pondělí soused z vedlejšího domu. Svoje jméno uvést nechce, ze strachu z pomsty.

Iva Wastlová je vyšetřována na svobodě, policie ji v létě přivlekla na její zahradu, aby přihlížela exhumaci těl mrtvých zvířat, které její "chov" v množírně nepřežili. Iva Wastlová je vyšetřována na svobodě, policie ji v létě přivlekla na její zahradu, aby přihlížela exhumaci těl mrtvých zvířat, které její "chov" v množírně nepřežili. | www.krimi-plzen.cz

„Vezmu tě lopatou“

Z Ivy Wastlové se neklepali strachy jen psi uvěznení v klecích, ale také lidi z okolí. „Ona třeba házela po lidech kameny, sprostě nadávala. Musela být prostě pod nějakým vlivem,“ vypráví paní Jaroslava (59) ze Sedlece. A přidává nedávnou zkušenost.

„Přijela sem, vylezla na hromadu hlíny a začala na mého těžce nemocného manžela vystrkovat zadek. Je to naprostý blázen, mnohokrát mi sprostě nadávala a vyhrožovala, že mě vezme lopatou,“ zmiňuje Jaroslava. Mluví o hromadách hlíny, kde pak policie při zátahu našla zakopaná těla zvířat.

Video  Nová podezření kolem kruté množitelky čivav: Ani po úderu policie s tím neskončila?  - Blesk Tlapky
Video se připravuje ...

Podle místních Wastlová začala s množením už před sedmi lety. Nejdřív běhalo po zahradě šest čivav, o několik měsíců později jich sousedé napočítali více než šedesát.

„Otravovali a strašně štěkali. Tak dva roky zpátky většina z nich zmizela a zůstalo jich tu jen pár a dva velcí psi na zahradě. Mám za to, že v té době už o její množírně někdo věděl, ale žádný zásah se nekonal, protože ona má dlouhé prsty, dodává paní Jaroslava.

Na balkóně chovatelka skladuje klece na zvířata a krmení. Podle sousedů má u sebe minimálně jednoho psa. Na balkóně chovatelka skladuje klece na zvířata a krmení. Podle sousedů má u sebe minimálně jednoho psa. | Kateřina Lang

Žije v noci, množí dál?

Na druhém místě, kde Wastlová prováděla hrůzný bysnys se psy, stále bydlí. Ale utajeně. A přestože má zákaz chovu, možná s tím ani po úderu policie nepřestala. „Ona se v podstatě schovává v bytě na v Plzni na Vinicích. Dokonce se domníváme, že má opět nějaké psy. Viděli jsme, jak z domu v Sedlci odvážela přepravky,“ vypráví paní Jitka, která žije ve vedlejší ulici.

„Už jsme slyšeli i štěkot, takže si myslím, že tu opět minimálně jednoho psa má,“ vypráví další sousedka z vyššího patra stejného panelového domu, ve kterém chovatelka žije. Na balkoně bytu jsou navíc viditelné psí přepravky a také pytle s krmením.

„Poslední tři týdny je z bytu cítit zápach. Ona je velice opatrná, aby se nikdo nedozvěděl, co momentálně dělá,“ řekla Blesk tlapkám terénní pracovnice záchranného spolku Hlas zvířat, který se případu od začátku věnuje. A advokát Robert Plicka, který stál u odhalení množírny, dokonce natvrdo mluví o tom, že existují důvodné obavy, že žena v trestné činnosti pokračuje. 

Policie: Svědci, ozvěte se!

Podle policie vyšetřování Wastlové ještě definitivně neskončilo a trvá. A prostřednictvím Blesku žádá nové svědky o pomoc. „Má-li někdo podezření, že obviněná v trestné činnosti pokračuje, ať se na nás prosím obrátí,“ řekla Martina Korandová, tisková mluvčí plzeňské krajské policie.

Sledujte nejen tuto kauzu, ale i další zvířecí příběhy na nové stránce Blesk tlapky

Co jsou Blesk tlapky

Nový projekt Blesku. Tým reportérů se pouští do tvrdého boje s množírnami! Vydává se po stopách zoomafiánů, kteří přes naše území denně „vyperou“ milionové částky nelegálním obchodem se zvířaty, trpícími v nelidských podmínkách. Blesk tlapky chce přimět zákonodárce k prosazení tvrdého postupu proti nelegálním překupníkům a tyranům zvířat. Chce spojit všechny slušné pejskaře z celé země a zastavit trápení zvířat.

Nebuďte lhostejní!

Byli jste svědkem týrání zvířat? Naletěli jste množírně? Děje se ve vašem okolí příkoří zvířatům?

Napište týmu Blesk TLAPKY na email tlapky@blesk.cz nebo na náš Facebook nebo Instagram. Děkujeme!

ivuska1 ( 27. listopadu 2018 14:10 )

Spatni politici = spatne zakony !!! Babu zavrit !!!

dietr ( 27. listopadu 2018 07:34 )

Co znamená ...po úderu policie..., podle mě se policie v podobných případech chová jen jako komparz

Zobrazit celou diskusi