Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stížnosti na útulek hrůzy nezabraly. Boudy, sláma a voda stačí, mínili veterináři

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
12. února 2020
05:25

Špína a nepořádek, nulová hygiena a desítky krys. Tak popisují svědci útulek hrůzy v Pcherách na Kladensku, který teď obec nechala srovnat se zemí. Podle inspektorů Krajské veterinární správy bylo ale v tomto děsivém útulku, kde někteří psi živořili v kotcích devět let, vše překvapivě v pořádku. Žádné pochybení nikdy nezjistili.

Svědci, zejména z řad dobrovolníků, kteří se snažili provozovatelce útulku Dagmar Harigelové pomáhat, tomu nemohou uvěřit.

„Nikdy jsem ji neviděla venčit psa. Kotce byly plné výkalů, protože tu uklízeli jednou za týden. Psi tam v minulosti umírali na parvovirozu,“ řekla Hana Zuláková, která v útulku léta pomáhala. Dodala, že v mrazech měla zvířata vodu zamrzlou, o čemž se reportérky Blesk tlapek samy přesvědčily.

Takhle to v útulku vypadalo těsně před jeho likvidací, psi zavření v kotcích, voda v miskách zamrzlá, všude zápach a nepořádek Takhle to v útulku vypadalo těsně před jeho likvidací, psi zavření v kotcích, voda v miskách zamrzlá, všude zápach a nepořádek | Jana Ulrichová

Marná snaha

Většina těchto dobrovolníků a psích záchranářů podala v průběhu let hned několik podnětů Krajské veterinární správě na prověření hrůzného útulku v Pcherách, výsledek byl ale vždy stejný, všechno v pořádku.

Jednou z nich je i Stanislava Horáková, předsedkyně sdružení Láska ke zvířatům. Podněty na kontroly chovu Dagmar Harigelové podávala opakovaně už v letech 2013 a 2014. „Reakce byla vždy stejná, vše je v pořádku, neshledali žádnou závadu,“ řekla.

Takhle to v útulku vypadalo těsně před jeho likvidací, psi zavření v kotcích, voda v miskách zamrzlá, všude zápach a nepořádek Takhle to v útulku vypadalo těsně před jeho likvidací, psi zavření v kotcích, voda v miskách zamrzlá, všude zápach a nepořádek | Jana Ulrichová

Sláma podle veteřinářů stačí

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka tyto kontroly ukázaly, že všichni psi byli v dobrém výživném a zdravotním stavu bez klinických projevů nemoci nebo poranění.

„Zvířata jsou identifikována mikročipem, mají platné očkování vztekliny. V kotcích měla podestláno slámou, dřevěné boudy a nádoby s napájecí vodou,“ uvedl.

Jen zájmový chov

Chov psů v Pcherách byl podle jeho slov brán od konce listopadu jako zájmový, nikoliv jako registrovaný útulek.

„Chovatelka požádala o zrušení registrace daného malého hospodářství, nepřijímala nová zvířata. Zbylá zvířata jsou v jejím vlastnictví, nebo byla do její péče svěřena na dobu určitou, například z důvodů stěhování majitelky, pobytu majitele v nemocnici nebo ve výkonu trestu,“ uvedl.

Část psů a věci ze zrušeného útulku si Dagmar Harigelová přestěhovala sem, k domu v Pcherách-Teodoru, kde bydlí. Jsou tu v kotcích zavření i dva bernardýni Část psů a věci ze zrušeného útulku si Dagmar Harigelová přestěhovala sem, k domu v Pcherách-Teodoru, kde bydlí. Jsou tu v kotcích zavření i dva bernardýni | Jana Ulrichová

Omezí jí počet psů?

Místní se teď obávají, co bude dál. Psy, kteří zůstali po likvidaci útulku, si totiž Dagmar Harigelová převezla ke svému domu v části obce Theodor. Hrozí, že je začne znovu hromadit, tentokrát na malém dvorku uprostřed zástavby.

Naděje proto upínají ke  starostce Kateřině Mahovské, která zajistila, že obec pozemek pod načerno postaveným útulkem odkoupila od soukromého majitele, a Harigelové vypověděla smlouvu. Podala také podnět Krajské veterinární správě a požádala o dohled nad pozemkem Dagmar Harigelové. Usiluje i o to, aby jí byl určen jen omezený počet psů, které bude moci chovat.  „V jejím případě je to prostě potřeba,“ potvrdila Stáňa Horáková.

bibijana ( 14. února 2020 12:15 )

Ano, tyhle zrůdy udělají pár klecí, zavřou do nich zvířata, pojmenují se jako útulek, založí účty a vybírají peníze od citlivých a slušných lidí. Odkud bere tahle zrůda " chovatelka" peníze na provoz. Já mám dva menší psy a jejich strava mě měsíčně stojí okolo 1000,- Kč. A to je jenom strava. Lidi, nepřispívejte na takové útulky.

verka1 ( 12. února 2020 08:31 )

Úředníky, veterináře a policii tyto případy nezajímají. Je nezajímá týrání zvířat.
Týrání dětí nebo starších lidí je taky nezajímá.
Sedí v teple v kanclu s kafickem a napíší ze se zabývali a čau.

Zobrazit celou diskusi