Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do psího koncentráku se už nevrátí. Pětice chlupáčů z útulku hrůzy vyhlíží nové domovy

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
9. dubna 2020
06:10

Pět velkých psů si odložila do Anidefu v Žimu na Teplicku provozovatelka zrušeného útulku hrůzy v Pcherách na Kladensku Dagmar Harigelová (62). Podle smlouvy si je měla vyzvednout do konce února. Protože pro ně ale nevytvořila vhodné podmínky, zůstali v péči spolku Anidef. Všichni teď hledají nové domovy.

Daf, Mája, Jack, Brita a Astor nezažili v Pcherách nic hezkého. Na svět se koukali stále jen přes mříže ze špinavých kotců. Naděje na lepší život jim svitla až poté, co obec Pchery nechala na černo postavený útulek přezdívaný psí koncentrák zlikvidovat. V Anidefu, kam byli převezeni, se zotavili, socializovali a teď už jsou připraveni odejít do adopce.

Psi z Pcher, o které se teď starají v útulku Anidef, jsou už připraveni odejít do nových domovů Psi z Pcher, o které se teď starají v útulku Anidef, jsou už připraveni odejít do nových domovů | Jana Ulrichová

Nevydali je

„Podle smlouvy si je paní Harigelová měla vyzvednout do konce února. Neměla pro ně ale vhodné podmínky na žití, proto jsme jí dali ještě měsíc navíc. Nic se ale nezměnilo. Proto, i když psy chtěla zpět, nevydali jsme jí je,“ vysvětlila vedoucí Anidefu Barbora Benešová, proč se psi nevrátili do Pcher.

Astor chce gauč

Nový domov teď díky tomu vyhlíží kastrovaný německý ovčák Astor (asi 8), který je čistotný a vcelku snášenlivý s ostatními psy, zejména fenkami. „Představovali bychom si pro něj domov někde na gauči, protože je to velký mazel. Samozřejmě by mu vyhovoval baráček se zahradou, kde by mohl lítat,“ řekla Barbora Benešová.

Astor je mazlivý. V Anidefu by ho nejraději viděli někde na gauči Astor je mazlivý. V Anidefu by ho nejraději viděli někde na gauči | Jana Ulrichová

Milá Mája

O lásku nového pána usiluje i milá fenka Mája, kříženka chodského psa, kterou ještě čeká kastrace. Je naprosto nekonfliktní, čistotná, snese s kočkami i s jinými psy, takže by uvítala i nějakého psího parťáka. I pro ni by si v útulku představovali nejlépe domek se zahradou, mohla by být ale i v bytě.

Mája je velmi milá a nekonfliktní Mája je velmi milá a nekonfliktní | Jana Ulrichová

Jack a Brita spolu

Kříženec malamuta Jack a fenka německého ovčáka Brita (oba asi 12) musí odejít do adopce spolu. Jsou na sebe totiž silně fixovaní a v útulku, kde jim začali říkat manželé, je proto nechtějí rozdělovat. „Brita, která je méně socializovaná a proto i více bázlivá, by to bez Jacka zřejmě nezvládla,“ vysvětlila vedoucí útulku. Hodí se podle ní na zahradu, měli by mít ale přístup i do tepla. „Nejlepší by pro ně bylo, kdyby mohli s páníčkem usínat doma,“ dodala s tím, že jde o naprosto nekonfliktní psy. Jack má sice ještě trochu problémy s hygienickými návyky, je to ale velké zlatíčko a mazel.

Bázlivá Brita je na Jacka silně fixovaná Bázlivá Brita je na Jacka silně fixovaná | Jana Ulrichová

Staroušek Jack musí odejít do nového domova společně s Britou Staroušek Jack musí odejít do nového domova společně s Britou | Jana Ulrichová

Energický Daf

Do nového domova je připraven odejít i kříženec bull plemene Daf (asi 6), velmi temperamentní pes, který ale potřebuje zkušeného pána. „Bojí se. Jakmile se dostane do úzkých, dokáže ve strachu kousnout. Proto ho nelze dát do rodiny s dětmi,“ vysvětlila vedoucí útulku. Dodala, že Daf potřebuje trpělivého páníčka, který mu dodá sebevědomí, který s ním bude pracovat, běhat po horách nebo dělat psí sporty.

Daf je plný energie, potřebuje proto k sobě někoho, kdo ho dokáže zabavit Daf je plný energie, potřebuje proto k sobě někoho, kdo ho dokáže zabavit | Jana Ulrichová

Jsou zdraví

I když jsou všichni tito psi už starší, nemají žádné vážné zdravotní problémy, jejich stav odpovídá jejich věku. V případě Brity a Jacka je útulek ochoten dát je do doživotní dočasné péče s tím, že bude nadále financovat veterinární náklady na ně.

„Jsme rádi, že to takhle dopadlo, že ta úžasná zvířata mohou aspoň na ty poslední roky, co jim ještě zbývají, hledat domovy, kde dostanou to, co dostat mají,“ dodala Barbora Benešová.

Volejte, pište

Zájemci o tyto psy mohou kontaktovat útulek telefonicky na čísle 736 769 601 nebo e-mailem na adrese anidef.utulek@gmail.com.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi