Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petr chová 24 psů na malém pozemku s maringotkami. Obvinění z týrání se brání

Autor: Ivan D. Hladík - 
22. srpna 2019
05:35

Štěkot 24 psů zpoza zaslepených oken tří maringotek, další hafan zavřený ve starém autě. Pro Petra Peltrama (62) z Jenštejna u Prahy jsou smyslem života. Lidé z okolí tvrdí: Jde o týrání!

Na situaci na provizorně oploceném plácku u bývalého JZD upozornil Blesk tlapky čtenář Robert Hubata-Vacek (53): „Kdykoli tudy jedu nebo procházím, vidím, že i v červeném osobáku před maringotkami je zavřený pes, už několik měsíců. Ani ostatní jsem venku neviděl.“ Majitel psů se brání a Blesku tvrdil: „Pravidelně je pouštím proběhnout, nic jim nechybí.“ Podle jeho slov se o nalezené psy stará už šest let a připustil, že se kvůli nim už třikrát stěhoval.

„Já jsem sice skoro bezdomovec, ale mám důchod, psům vařím a řádně se o ně starám,“ trvá na svém chovatel. Krajská veterinární správa se jeho chovem zabývala už v roce 2015, kdy pobýval v Popovicích. Tenkrát uvedla, že Peltram nedoložil vakcinaci, a také objevila psy umístěné v osobním autě. Zároveň ale stav všech zvířat zhodnotila jako dobrý.

„Psy řešit nebudu,“ zní z radnice

Vedení obce je dění v jejím katastru jedno. „Já o tom vím, ale fakt na to nemám čas, nedávám to. Starosta ani místostarosta tu nejsou a já to řešit nebudu,“ řekla vedoucí úřadu v Jenštejně Pavlína Antošová.

Psi mají si mají vidět všechna žebra. Psi mají si mají vidět všechna žebra. | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Veterináři: Zvířata jsou vyhublá

Do Jenštejna v úterý dorazil inspektor krajské veterinární správy. „V areálu se nacházelo v době kontroly 22 psů starších šesti měsíců. Výživný stav většiny, až na cca pět zvířat, byl zhoršený. Zvířata byla vyhublá a delší dobu zřejmě neproběhlo odčervení. Bylo zjištěno chybějící či prošlé očkování proti vzteklině, jde o porušení veterinárního zákona,“ uvedl její mluvčí Petr Majer.

Zřejmě budou navrhovat snížení počtu chovaných psů. „Ve hře je také návrh na odebrání části psů a jejich umístění do náhradní péče,“ dodal Majer.

Myslí to dobře

O chovatelových dobrých úmyslech nepochybují ani ti, kdo na chov na několika metrech čtverečních upozorňují. „Nemyslím, že by je týral a měli by mu všechny vzít. Jen je jich moc, to nemůže zvládnout. Je potřeba mu spíše pomoci,“ míní Vacek. Psi, které Blesk viděl, nebyli zvláště zanedbaní. Nejsou však kastrovaní a chovatel připustil, že občas se spáří. „Snažím se tomu zabránit,“ uvedl. „Víte, když už se lidé starají, pomohlo by, kdyby třeba přinesli granule... Jinak ať si hledí svého,“ uzavřel.

20tina12 ( 24. srpna 2019 15:15 )

Proč to sem dáváte když s tím vláda nic neudělá. Blesk se honí jen po čtivosti, 🤮

europa ( 22. srpna 2019 06:45 )

y1xcvbnm ( 22. srpna 2019 06:03 )

co to je zase za debila, místo aby se staral o sebe aby nebyl jako bezdomovec, tak chová psy ?? proč??? je to nějaký vypatlanec

Zobrazit celou diskusi