Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jedle z množírny našla domov u úřednice Lindy. Péče o týraná zvířata stojí stát miliony

Autor: peb - 
20. července 2019
17:47

Péče o týraná zvířata stojí státní kasu ročně miliony korun. Za celý rok 2018 to bylo 1,8 milionu, za letošní první pololetí pak 800 tisíc korun. Zvířata, která byla majitelům odebrána kvůli týrání, nevhodné péči, případně ta, která zůstala po zemřelých lidech bez dědiců, se dostávají k Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Týká se to i zbídačených psů a koček z množíren, řekl Blesk Zprávám mluvčí úřadu Radek Ležatka. Úředníci zlomeným zvířecím duším hledají nové domovy za pomoci spolků a sociálních sítí, občas si ale některé z nich zamilují natolik, že si je osvojí sami. To je případ štěněte z množírny, které adoptovala ředitelka hospodaření na pracovišti v Plzni Linda Hejlová.

Úřad našel v roce 2018 nový domov pro 236 zvířat. Nejednalo se ale vždy jen o psy a kočky. Bylo mezi nimi také 97 koní, osm koz a tři kachny. V minulosti se ale pracovníci úřadu starali třeba i o sklípkana, hroznýše nebo želvy. V současnosti stát nabízí k adopci celkem 84 zvířat, z toho 78 psů a 6 koček. Nabídka všech zvířat k osvojení je pravidelně zveřejňována na webu www.nabidkamajetku.cz. 

Zachránila čivavu přímo z množírny 

Ředitelka hospodaření s majetkem státu na plzeňském pracovišti Linda Hejlová se týraným zvířatům intenzivně věnuje. Měla na starost i případ týraných čivav a jednu z nich se rozhodla adoptovat. 

„Narodila se v den policejního zátahu na množírnu – je ze čtyř štěňat a všechna měla zdravotní problémy, takže krátce po porodu musela absolvovat chirurgický zákrok, bohužel v množírnách vrozené vady a jiné zdravotní komplikace při porodech nejsou nic neobvyklého,“ řekla Blesk Zprávám nová panička. 

Celý vrh malých štěňat dostal jména na písmo „J“, protože jejich matka se podle očkovacího průkazu jmenovala Jolča. Fenka, kterou si Linda osvojila, tak dostala jméno Jedle, které jí už zůstalo.

„Byla ze všech sourozenců nejmenší, takže ji dost odstrkovali a lidově řečeno ‚dávali jí čoud‘. Tak v momentě, kdy jsme je převzali koncem září jako ÚZSVM do péče, jsem ji vzala zvlášť,“ vylíčila Linda Hejlová a dodala, že během dalších dvou měsíců museli štěňátku léčit chronický zánět víček. 

„Před Vánoci jsem doma uprosila, že si ji odkoupíme (ačkoli se věnujeme chovu a výcviku loveckých psů, takže okolí to dost pobavilo) a pod stromečkem měla svůj vlastní dům,“ napsala nová majitelka.

„Dnes má za sebou úvodní kurz agility a už zvládá základní překážky, ohařky ji respektují a celá rodina miluje. V chladnějším období jezdí se mnou do práce, má v kanceláři svůj pelíšek a je to náš oficiální úřední pidipes,“ dodala.

Pomáhají i sociální sítě 

Minulý rok stát za péči o dříve týraná zvířata zaplatil 1,8 milionu a letos se zatím částka pohybuje kolem 800 tisíc korun. Úřad úzce spolupracuje s útulky a záchrannými stanicemi po celé republice.

S těmi pak společně posuzují „vhodnost“ nových majitelů a ujišťují se tak, že se zvíře dostane do těch správných rukou. Například na Plzeňsku často smluvní útulek vyžaduje  minimálně 1 – 2 návštěvy před odevzdáním zvířete a podepsáním smlouvy. Ve smlouvě se pak nový páníček zavazuje poskytnout mu odpovídající péči.

Důležitou roli v celé věci hrají sociální sítě. Na facebooku a instagramu pečovatelé pravidelně zveřejňují příspěvky na téma adopce dříve týraných zvířat, které se setkávají s pozitivními ohlasy. Zvířata tak mají o to větší šanci co nejdříve najít spokojený domov.

Nejvíce pejsků čeká v Pardubickém kraji 

V Praze úřad k adopci nabízí 12 psů a roční kočku Pupinku. V útulku Animal Rescue v Českých Budějovicích čeká na nového páníčka přítulná fenka Elza a pes Bruno. 

Nejvíce psů ale na nové majitele čeká v Pardubickém kraji. Celkem 23 psů je umístěno v Útulku Zelené Vendolí a dalších 19 v psím útulku Na Trati v Ústí nad Orlicí. 

„Naši kolegové ve Svitavách je převzali na základě rozhodnutí Městského úřadu Moravská Třebová. Podle vyjádření Krajské veterinární správy majitelé chovali své psy v nevhodných podmínkách - část psů se volně pohybovala po nemovitosti majitelů, část psů byla v klecích, přepravkách nebo bednách po jednom až třech psech,“ popsal Radek Ležatka. 

„Chovatelka uvedla, že je v klecích má trvale uzavřené a ven je nepouští z toho důvodu, aby se nemnožili. Místnosti a veškeré prostory domu byly znečištěné trusem, místy až 10 cm vysokou vrstvou,“ doplnil. 

Na Teplicku na adopci čeká pět exotických koček a fenka Roxy. Kočky pochází ze známé množírny v Neratovicích. Většinu z nich se už povedlo umístit do nových rodin. Postupně byly léčeny a zvykají si na lidskou přítomnost. Na nový domov čeká také celkem 18 dříve týraných psů na Hodonínsku, jedná se o štěňata, která ještě ani nemají jména. 

Video  Množírna koček v Neratovicích: Podlahu pokrýval nános zvířecích hovínek  - Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejpockej ( 20. července 2019 19:17 )

"Péče o týraná zvířata stojí stát miliony." Takze mnozirny si vesele vydelavaji a stat skodu zpusobenou musi platit... Protoze stat misto aby nauctoval skodu tem kdo co zavinili, tak nauctuje nam vsem. Jelikoz mame zakony na draka a vladu ktera to neresi. Mnozirny defakto prispivaji k nadbytecnymu mnozstvi zvirat, tedy by meli byt zodpovedny za vse co s tim souvisi, tedy by meli odvadet i poplatky na utulky, atd.

Zobrazit celou diskusi