Od začátku března potkáte na ulicích Prahy mnohem méně umělců než dříve. V centru metropole nepotkáte už téměř žádné. Magistrát hlavního města Prahy schválil vyhlášku, která umění zvané „busking“ v mnohém omezuje. Nejradikálnější zákazy se týkají hudební produkce v centru města, na kterou si měli stěžovat občané Prahy 1. 

Problémy ale přicházejí již po přečtení několika řádek nové vyhlášky. Ta zahrnuje jak striktní zákazy konkrétních nástrojů, tak rozsáhlá omezení míst a hodin, kdy se může hrát. „Například pojem hlasitý nástroj je ve vyhlášce několikrát zmíněn, jeho vysvětlení je však velmi nejednoznačné, a není tedy jasné, kdo bude přílišnou hlasitost posuzovat a jak,“ říká Jan Gregar za organizátory festivalu Praha Žije Hudbou.

Zakázány jsou také mimo jiné dechové nástroje, které vydávají vysoké tóny. „Operovat s tak nejasným termínem samo o sobě je zavádějící, nicméně ještě více nepochopitelné je, proč se takový zákaz vztahuje pouze na dechové nástroje, když vysoké tóny může vydávat v podstatě každý nástroj,“ doplňuje Gregar dále. 

Vyhláška je v platnosti od 1. března 2016:

 Vyhláška upravující práva umělců na ulicích Prahy

Nelíbí se to lidem, my za nic nemůžeme

Blesk se tedy obrátil přímo na Magistrát hlavního města Prahy. „Pouliční umění je samozřejmě v mnoha ohledech přínosem pro Prahu a dělá z Prahy živé město. Na druhé straně s ním z pochopitelných důvodů mohou mít problém místní obyvatelé. Na základě stížností občanů a především připomínek městských částí byly proto navrženy změny vyhlášky,“ řekl Blesku Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy. Omezení hluku je tak logické, avšak další řádky vyhlášky může člověk chápat různě.

Levá a pravá Praha, sudá a lichá hodina

Pouliční uměleckou veřejnou produkci ve formě akustické produkce lze provozovat na místech nacházejících se na levém břehu Vltavy pouze v hodinách označených lichou číslovkou, na pravém břehu Vltavy je možno tuto produkci provozovat pouze v hodinách označených sudou číslovkou, píše se ve vyhlášce. Pochopení je však už dvojí. Hodiny s lichou číslovkou jsou ale i 11, 12, 13, 14, 15, 16. V těch všech je lichá číslovka.

Už samotné označení levého a pravého břehu je zajímavé. „Rozdělení na levý a pravý břeh reaguje na stížnosti Pražanů na trvalou a jednotvárnou produkci v jednom místě. Rozdělení břehů tak umožní, aby bylo jednoznačné, kdy a kde může být produkce prováděna, aniž by docházelo k diskusím,“ poznamenal dále Hofman. 

Organizátoři festivalu Praha Žije Hudbou proto kvůli výše zmíněným a dalším nedostatkům podali podnět k přezkoumání této vyhlášky na ministerstvo vnitra. Nejasnost vyhlášky dle pořadatelů festivalu znemožňuje její správné pochopení, její výklad, a tedy i dodržování. V některých případech údajně omezuje také svobodu projevu a umělecké tvorby. Nicméně než se případ projedná, umělci mají na ulicích Prahy velice omezené působení. 

Podnět k přezkoumání vyhlášky: 

Vyhláška upravující práva umělců na ulicích Prahy

Pouliční umělec v Praze:

Video
Video se připravuje ...

Od března je v Praze na mnohých místech zakázán tzv. busking. Eva Fornálová, Blesk