Vedle „běžných“ událostí se operátoři městské policie na tísňové lince 156 setkávají i s nezvyklými telefonáty. Například od opilých, psychicky narušených nebo jen rozrušených osob.

„Jako v případě ženy, která den před Štědrým dnem volala, že se jí v domě ztratilo morčátko a ať s tím městská policie přijede něco udělat,“ říká mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Bylo v pohodě a teď je pryč

„Mně se ztratilo morčátko z uzavřeného prostoru,“ volala vyděšená žena na tísňovou linku. „Já se zblázním! Mně se ztratilo morčátko.“ Na dotaz operátora, zda nemohlo utéci, reagovala žena slovy: „Kam by utíkalo? Ono tady bylo vždy v pohodě a v klidu.“

Od zmaru zpět do pohody. Poslechněte si telefonát:

Video
Video se připravuje ...

Zoufalý telefonát s prosbou o záchranu morčete Městská policie hlavního města Prahy a Wikipedia

Situace se však vyřešila i bez toho, aby policisté vyjížděli na místo. Morče se našlo a žena se uklidnila.

„Oznámení týkající se zvířat tvoří samostatnou kapitolu telefonátů na tísňové lince,“ říká mluvčí strážníků. „V případě, že se kdekoliv v metropoli objeví zraněná labuť, během první půlhodiny zaznamenají operátoři až 50 volání týkajících se této události,“ dodává.

Dispečeři pražských strážníků přijmou denně okolo tisíce oznámení. Většina se týká špatného parkování a dotazů k odtahovým parkovištím. Časté jsou stížnosti na rušení nočního klidu, v několika případech operátoři také rozmluvili volajícím páchání sebevraždy.

Už v lednu se na vás na Blesk.cz těší nová reality show Křečkovi. Živé vysílání z bejváku hlodavčí rodinky. A nuda to nebude :-D

Zveřejnil(a) Křečkovi dne 25. prosinec 2015

 

Mluvčí připomíná, že při oznámení na linku tísňového volání jde často o minuty a je potřeba vždy říci místo, kde se volající nachází, a popsat co nejpřesněji událost, ke které došlo. Pokud člověk neví přesně, kde se nachází, má se orientovat například podle sloupů veřejného osvětlení, které jsou opatřeny unikátním číslem.